Opinie de
Patrick André de Hillerin
Toate articolele autorului

Statul român are un mod aparte de a-și trata cetățenii, mai ales pe cei mai slabi, mai vulnerabili, mai neajutorați.

Povestea o știți, e scandalul verii până când altă gogomănie a autorităților va veni s-o facă uitată pe asta. Da, este vorba despre modul în care autoritățile au ales să o trateze pe Sorina, invocând, cum altfel, “interesul superior” al copilului.

Procuroarea Maria Pițurcă, transformată prin proprie voință în șefă a unei trupe de desant demnă de o bătaie între clanuri de interlopi, a decis să-i facă fetiței de opt ani bine cu forța. Că, na, de voie bună și cu legea n-a funcționat.

Așa că a oferit unei țări întregi spectacolul grotesc al unui adult care târăște pe asfalt un minor evident lipsit de apărare.

În lumea în care am învățat din filmele americane că până și cei mai periculoși infractori sunt băgați în mașina poliției cu grijă părintească, aproape, pentru a nu se răni și pentru a nu cere daune poliției, noi vedem imagini cum un reprezentant al statului se transformă într-un animal de pradă, un pterodactil sângeros, care-și înșfacă prada și o târăște spre cuib, pentru a-și hrăni din ea cariera, funcția și salariul consistent.

E șocant, dar nu este o surpriză pentru nimeni care trăiește în România.

Căci Maria Pițurcă nu este decât unul dintre cei vremelnic înzestrați cu o putere pe care n-o pot exercita măcar onorabil.

Asemenea acestei procuroare, foarte mulți angajați de-ai noștri, plătiți de către stat, se cred, în universurile lor paralele, Dumnezei atotputernici. Atunci când coboară printre muritorii de rând o fac aproape cu silă, mergând în vârful picioarelor, ca să ia contact cât mai puțin cu plebea. Probabil când ajung iar într-un loc sigur își toarnă pe ei tone de dezinfectanți, ca să se purifice.

Pentru ei, oricine nu le este egal în rang și oricui îi poți ajunge cu prăjina la nas reprezintă ființe inferioare, puțin mai sus în ierarhie decât prânzul suculent din restaurantele pe care le frecventează.

Pentru ei, restul cetățenilor sunt buni doar pentru a plăti impozite. Este singurul lor drept și ar face bine să și-l exercite cu asupra de măsură.

Cum s-a ajuns aici, cum le-am permis tuturor acestora să ne calce pe gât – în interesul nostru superior, desigur – este greu de spus. Mai ușor de spus este că aceste comportamente de vechili scăpați de sub control ar trebui să înceteze.

Ne vom lua cu adevărat țara înapoi abia în momentul în care ne vom recâștiga demnitatea. E ușor de spus, dar extrem de greu de făcut, mai ales dacă nimeni nu are cu adevărat chef să înceapă un astfel de demers.

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."
GSP.RO

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."

Horoscop 16 noiembrie 2019. Există riscul unor neînțelegeri cu cei dragi, pentru Raci
HOROSCOP

Horoscop 16 noiembrie 2019. Există riscul unor neînțelegeri cu cei dragi, pentru Raci