Învățământul, sănătatea, administrația și cam toate domeniile sunt privite ca niște feude conduse de persoane atotputernice.

Am putea să ne uităm la cazul de malpraxis medical de la Spitalul Floreasca. Doctorul Beuran este unul dintre numeroșii oameni din sistemul de sănătate din România ce reprezintă aproape perfect acest feudalism întârziat.

Acești oameni controlează spitale, universități, rețele de fideli pe care le activează la nevoie, pentru a-și păstra privilegiile. Și pentru a nu da socoteală.

În 2003, o comisie a UMF Carol Davila a stabilit că medicul Beuran a plagiat un întreg manual. Dar Mircea Beuran era ministru al Sănătății, iar instituțiile românești încă nu prea știau ce este aceea independență. Doar nu erau să-i facă ceva ditamai ministrului.

Poate că domnul Beuran este un medic bun, un specialist. Dar poate, în același timp, nu este și un manager pe măsură. Asta pare a fi descoperit Corpul de control al ministrului Sănătății în cazul decesului femeii incendiate chiar de medici. Se mai întâmplă. Dar iată că înlăturarea din funcția de șef de secție a doctorului Beruan activează rețeaua feudală. Fără a ține cont de variantele oficiale, medici și pacienți îi iau apărarea profesorului pentru că, în diverse feluri, depind de el.

Ad placeholder

Nu este singurul spital de stat unde se întâmplă asta. Aproape fiecare mare spital din țară are feudalii săi, oameni care taie și spânzură, care conduc mai din umbră sau mai la vedere. Este vorba despre influență, putere și bani. Uneori, foarte mulți bani. Obținuți legal, desigur, doar nu vorbim despre altceva.

În 2015, lumea medicală românească, în nemăsuratu-i orgoliu, ne-a asigurat că răniții din Colectiv pot fi salvați în România. Și nu puteau. Aceeași lume medicală care, ani întregi, a ascuns existența infecțiilor din spitale. Ca să dea bine în statistici, să nu-și strice CV-urile, să nu le fugă pacienții care pe unde or vedea cu ochii.

S-a schimbat ceva în ultimii 4-5 ani? Nu. Sau da, s-a schimbat: nu mai este nevoie să mergi într-un club supraaglomerat și care funcționează fără avizele necesare pentru a arde de viu. Acum mergi direct la spital și obții același rezultat, în tăcerea complice a supușilor feudalilor.

E 2020. Dar în prea puține locuri, acolo unde a ajuns informația că Evul Mediu a luat sfârșit de multă vreme.

Citeşte şi:

Ministrul Sănătății confirmă dezvăluirile Libertatea în cazul pacientei arse: ”S-a făcut un efect de spirtieră care a dus la combustie”

O altă pacientă, arsă în sala de operații la spitalul Floreasca. Emanuel Ungureanu: „Incidentul a fost mușamalizat”

Mircea Beuran, demis din funcția de șef de secție. MS: A încălcat 10 obligații din cele 33, asumate prin contractul de administrare al secției

Înregistrare interzisă minorilor cu Anamaria Prodan, pe cine a amenințat. Atenție, limbaj trivial
PARTENERI - GSP.RO
Înregistrare interzisă minorilor cu Anamaria Prodan, pe cine a amenințat. Atenție, limbaj trivial
Cel mai mare secret pe care Andreea Bălan l-a ținut ASCUNS. Nimeni nu trebuia să afle asta
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cel mai mare secret pe care Andreea Bălan l-a ținut ASCUNS. Nimeni nu trebuia să afle asta
Horoscop 16 iulie 2020. Săgetătorii pot negocia, cu un oarecare succes, un contract cu un partener important
HOROSCOP
Horoscop 16 iulie 2020. Săgetătorii pot negocia, cu un oarecare succes, un contract cu un partener important