Cântă zeiță mânia ce-a aprinse poporul român, europeanul, după ce s-a trezit fără Schengen! Glume pe Facebook, amenințări că-și iau sărăcia și o mută în alte bănci. Estul se cutremură de tropotele protestelor românești.

Poporul român e blând. El n-a cerut, de exemplu, taxe serioase pentru bănci de când e el, indiferent de naționalitatea capitalului; n-a știut să-și ia banii de la firme monopoliste precum OMV Petrom, care rup cu profiturile și mai lasă pentru societate românească vreo doi lei. A, întâmplător unele din aceste firme care au oligopol sunt austriece? 

Acum e o formă naționalist-prostească de a-ți da seama cât de naiv puteai fi când manifestai împreună cu șeful de la Raiffeisen în Piața Victoriei ca să aperi băncile de „pesedea”. 

Chiar, domnul Steven van Groningen, fostul director Raiffeisen România, nu spune nimic acum? Măcar șeful cel mare de la BCR Erste a postat ceva în nume personal. Dar Steven van Groningen nu se implică civic decât când sunt la guvernare alții?

Steven van Groningen protesta în condițiile în care, un alt mare patriot-șef, Dragnea, mai scăzuse taxele companiilor de vreo două ori, și își dăduse seama că mai are puțin și face din România Panama, la capitolul taxe pentru afaceri.

Zece drumuri naționale, închise din cauza ninsorilor abundente. Și porturile de la Marea Neagră sunt închise
Recomandări
Zece drumuri naționale, închise din cauza ninsorilor abundente. Și porturile de la Marea Neagră sunt închise

A ajuns Schengenul la os

Cei care țipă mult cu blocarea în spațiul Schengen, cei care consideră că Austria se comportă meschin, cei care au umplut spațiul virtual cu diverse meme-uri nervoase împotriva ipocriziilor unor europeni au uitat probabil de unde le vin nervii. Le amintesc eu.

E util să intrăm în Schengen, dar e totuși o țintă mică. Cum arată o țintă uriașă? Să mărești ca lumea salariul minim, să treci cetățenii de iarnă fără să le sugi toate energiile și economiile. De ce a căpătat misiunea Schengen proporții uriașe?

Să ne amintim că există o categorie de cetățeni „Schengen” care au făcut revoluții diverse prin piețe, care îl țin pe Iohannis și pe ai săi la putere de 10 ani. Toată mascarada Schengen a fost făcută de și pentru oamenii lui Iohannis – au vrut să se scoată cu acest pas, să arate că n-au stat ‘geaba 10 ani la putere.

Operațiunea Schengen e transformarea unei mize de medie importanță în ceva vital. Priviți cu câtă voluptate ne arată Digi24 realizările lui Bode, preferatul lor. Uneori tremur înspăimântat că s-ar putea ca ziariștii înfipți în costume de gală să se apuce să ne citeze și din doctoratul ministrului de interne.

Cetățenii Schengeni de mâna I

Gelozie, denunțuri la DNA și concursuri trucate în instituția care împarte banii pentru agricultură de la Uniunea Europeană
Recomandări
Gelozie, denunțuri la DNA și concursuri trucate în instituția care împarte banii pentru agricultură de la Uniunea Europeană

Mulți dintre nervoșii de azi erau cei care aveau etichete cu Schengen lipite de avatarurile de la Facebook. Ce era Schengen acum vreo 7-8 ani?, în perioada marilor revoluții despre nimic din Piața Victoriei – mișcări care vor rămâne în istorie probabil drept cele mai mari adunări de oameni care nu știau ce voiau? 

Mișcările erau pretins anticorupție, dar de fapt erau mișcări de statut. Practic, mase de oameni au simțit nevoia să se distingă de un popor primitiv, corupt, să arate că în România există cel puțin două categorii de cetățeni: sunt ăia Schengen și sunt proștii corupți care ne trag în jos. 

Cetățeanul Schengen era ăla de categoria I, ăilalți ar fi trebuit să fie carne de tun, munca cu ziua și sparanghel. Iată că fantezia austriacă s-a împlinit, numai că de data asta ei v-au considerat pe voi, românii-cu-etichetă-schengen-pă-facebook, niște amărășteni de mâna a 14-a. Ați fost tratați cum visați voi să-i tratați pe alții.

Ne plătim naivitatea politică

Încă de acum 7 ani, toată dreapta românească s-a definit ca fiind un soi de Austrie în interiorul unui ocean de pesediști proști. Asta a fost toată politica Iohannis-PNL. Acum, aceiași sunt cuprinși de spasme antiaustriece.

Cinism și audiență. Rețeta prin care „Românii au talent” a ajuns scena pe care adulții își varsă, prin copii, frustrările naționaliste
Recomandări
Cinism și audiență. Rețeta prin care „Românii au talent” a ajuns scena pe care adulții își varsă, prin copii, frustrările naționaliste

Sincer, nici nu mă deranjează că Austria e acum amenințată în fel și chip. Ea e mânată de interese de afaceri meschine, de alianțele ultraconservatoare catolice. Sunt alianțele alea care au dus Croația în Schengen și au ținut afară estul ortodox primitiv – da există și o dimensiune confesională a stupizeniei comise de Austria. 

Ce mă deranjează e că am dus până la ultimele limite naivitatea politică în UE. Am tot propovăduit corectitudine europeană versus primitivism levantin, un conflict cultural inventat în timp ce spolierea s-a produs dinspre business, de orice fel, autohton, austriac, grec sau francez, înspre categoriile populare.

Nu doar Raiffeisen a pierdut procese și a jupuit cu taxe imaginare clienții. Nu doar OMV a prosperat în monopol, nu doar Schweighofer a făcut bani din lemn brut încurajând defrișări. Toate formele de capital, indiferent de țară, inclusiv cele românești, au făcut-o.

Soluția e să taxăm corect capitalul

A, și să nu uităm de olandezi. Doamne, ce mai freamăt acum vreo 6 ani că „ni se fură pensiile” administrate de ING (NN, mă rog). Altă isterie care arată naivitate de politică economică sfâșietoare. 

Ultimii 10 ani îi putem considera învățarea lecției UE numărul 2: corupția, abuzul economic nu dispar dacă chemi multinaționalele, doar se fac mai eficient, ești furat de nici nu simți. Nu pentru că sunt multinaționale, ci pentru că statul e slab.

Nu te fură suficient ăia ai tăi? Lasă că vin italieni, austrieci, spanioli și-ți fac autostrăzi care pleacă la vale, metrou care nu se mai termină etc. Deci, dacă din Schengeniada asta învățăm că din capital e normal să reții taxe consistente cu care să-ți consolidezi sistem de educație, sănătate, atunci tot ne-am ales cu ceva. 

Dar dacă înțelegem doar că nu mai trebuie să mergem în Austria la schi sau să ne retragem banii de la BCR, atunci n-avem de-a face decât cu o nouă isteriadă a clasei de mijloc atât de inculte politic.

Majorete politice tip Rareș Bogdan 

Ce a făcut Austria? Și-a ascultat electoratul dinspre dreapta conservatoare care se vrea nu atât apărat de migranții africani sau asiatici, cât vrea o mână de lucru românească umilă, pusă la punct. 

Ăsta e de fapt disprețul pentru o clasă de lucrători români din Vest pe care, dacă-i respecți, dup-aia îi pierzi sau trebuie să-i plătești mai mult.

În numai câteva zile, toată șarada Schengen a agitat și mai mult gazele inflamabile naționaliste, a stimulat tot soiul de fantezii suveraniste care erau la minimum în România, și probabil va fărâma ultima redută fără majorități naționaliste din Est. 

După succesul de public pe care îl are curentul antiaustriac, toate partidele își vor întări divizia „treceau batalioane românii Carpații”, vor face casting de majorete politice tip Rareș Bogdan sau Traian Ungureanu și vor face antieuropenism de vodevil. Adică nu vor ști în continuare să ia decizii pentru întărirea sistemelor publice (taxe, reglementare, control drastic al monopolului, naționalizări), dar se vor îmbrăca în ii și se vor plânge de opresiunea neomarxistă europeană. 

Așadar, ironia e că s-a dat încă multă apă la moară cu eșecul Schengen tocmai curentelor extrem conservatoare și de extremă dreapta care au adus și argumentele austriece antiromânești și antibulgărești. Mai facem vreo două zile liste cu firme austriece pe care le pedepsim, dup-aia ne mutăm speranțele prostești în Europa în alte direcții prostești. 

Dacă OMV era taxat cum trebuie, era corect; dacă exploatarea lemnului se făcea cum trebuie, Schweighofer era corect sau pleca. Și veneau mereu alții. Că nu există loc mai vesel pe pământ pentru capitaliști decât o țară de săraci care visează toți la BMW.

Erată: Într-o versiune anterioară a acestui text, Steven van Groningen, era menționat ca fiind directorul Raiffeisen România. În realitate, van Groningen nu mai ocupă această funcție.

Nu se mai ascund! După scandalul despărțirii, vedeta a ales să publice prima imagine cu cea pentru care a părăsit-o pe mama copiilor săi
GSP.RO
Nu se mai ascund! După scandalul despărțirii, vedeta a ales să publice prima imagine cu cea pentru care a părăsit-o pe mama copiilor săi
Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (7)

seaman651   •   14.12.2022, 19:35

Atata timp cat profiturile companiilor austriece si olandeze se duc in tarile lor, sau in off-shore, eu unul nu vad de ce ar trebui sa contribui la aceste profituri. Nu-i spun boicot. Pur si simplu cumpar de la altii, imi cheltui banii in tara mea, nu in Austria sau Olanda, beau bere romaneasca, nu olandeza, renunt la asigurarile prin companii cu capital olandez, alimentez de la alte benzinarii, iar chestiile astea raman adanc inradacinate, va fi greu sau imposibil sa-mi schimb prea curand obiceiurile, chiar si dupa eventuala acceptare in Schengen. Prosti ca mine sunt destui in tara asta, ca sa se vada efectele cat de curand. Mai degraba este ingrijoratoare insistenta cu care un presedinte, care nu prea arata ca ne reprezinta interesele, insista sa continue afacerile de interes national cu cei care nu dau doi bani pe Romania. Eu unul consider ca de pilda gazele din Marea Neagra ar trebui exploatate de companii romanesti. Austria si Ungaria vor gaze si petrol din Rusia, deci nu au nevoie de cel romanesc.

MAMIRA   •   13.12.2022, 11:08

Faptul ca Costi Rogozanu are dreptate nu arata decat ca guvernantii dovedesc rea credinta si ca scopul lor este mentinerea Romaniei in saracie si la discretia marelui capital. Solutii pentru cresterea prosperitatii generale exista: implicarea statului in economie, cresterea salariilor, aplicarea de taxe de export pentru materii prime cu siguranta ca ar duce la imbunatatire a situatiei actuale. "Profitul marilor companii este redus in tarile bogate, mare in tarile sarace si maxim in tarile aflate la marginea prapastiei" Adam Smith in Bogatia Natiunilor 1776

Moshu   •   10.12.2022, 08:15

Din toata insiruirea asta de rogozianisme,am inteles ca pe Costi al nost il doare doar de buzunarili lui dumnealui,si doreste taxarea drastica a omvistilor si banii sa fie dati catre invatatorii patriei ! No bine ar fi,dar pentru asta de ce era nevoie de atita polologhie *** comunistoid-patriotarde ?

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Porecla pe care indienii i-au dat-o Iuliei Vântur! Abia acum s-a aflat ce cred despre iubita lui Salman Khan
Playtech.ro
Porecla pe care indienii i-au dat-o Iuliei Vântur! Abia acum s-a aflat ce cred despre iubita lui Salman Khan
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
Viva.ro
Îl recunoști? Oamenii treceau pe lângă el în aeroport, fără să aibă habar că este chiar unul dintre cei mai importanți bărbați din România
Cartierul în care se trăieşte mai rău ca la ţară. Au dat bani grei să se mute aici, dar au ajuns să-şi blesteme zilele: "Aţi venit să ne salvaţi?"
Observatornews.ro
Cartierul în care se trăieşte mai rău ca la ţară. Au dat bani grei să se mute aici, dar au ajuns să-şi blesteme zilele: "Aţi venit să ne salvaţi?"
VIDEO VIRAL | Momentul în care Shakira este agresată de mama lui Piqué
Știrileprotv.ro
VIDEO VIRAL | Momentul în care Shakira este agresată de mama lui Piqué
Exercițiul banal de matematică pe care n-au știut să-l rezolve părinții. E de clasa a IV-a și a iscat un adevărat scandal
FANATIK.RO
Exercițiul banal de matematică pe care n-au știut să-l rezolve părinții. E de clasa a IV-a și a iscat un adevărat scandal
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 29 ianuarie 2023. Peștii ajung la o concluzie nu tocmai plăcută, după analiza unor evenimente și decizii ale unor apropiați
HOROSCOP
Horoscop 29 ianuarie 2023. Peștii ajung la o concluzie nu tocmai plăcută, după analiza unor evenimente și decizii ale unor apropiați
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află
PUBLICITATE
S-a lansat primul Centrul de Medicină a Stilului de Viață – Better Me. Cum te poate ajuta și unde se află