Dragă Moș Crăciun, 

Știu că este foarte devreme, mai sunt vreo două luni până vei veni la noi, nici nu s-a băgat agentul termic în calorifere, dar eu îți scriu. Nu ca să-ți cer ceva și nici ca să te anunț că am primit deja (pe e-mail) prima reclamă de Crăciun, la un set de „lenjerie de pat, bumbac 100%, cu sania lui Moș Crăciun”, poftim, ofertă! Îți scriu așa, preventiv, ca să știi din timp ce te așteaptă. 

Lumea s-a cam scrântit

La noi nu s-a stabilit absolut nimic în legătură cu venirea ta, agenda publică este plină de probleme care ne toacă zilnic mințile: numărul de infectați, numărul de morți, măsuri de prevenire, restricții, școli în trei scenarii, crește deficitul bugetar, cresc rata șomajului și cursul valutar, cresc și prețurile în piețe, în fiecare săptămână, vine și gripa sezonieră, dar nu se găsește vaccinul antigripal în farmacii, se apropie campania electorală, Iohannis și PNL visează majoritate în parlament, și PSD visează, televiziunile de știri sunt pline ochi cu politicieni, nu mai intru în amănunte. 

La ora asta, tu nu exiști pe listele cu priorități ale românilor, să dea Dumnezeu să ajungem să te primim cu mințile mai puțin zdruncinate ca în prezent, după atâtea luni de pandemie, lumea s-a cam scrântit, ia-o ca pe o opinie personală! 

Vei purta sau nu mască?

Îți scriu ca să-ți spun că peste două luni și ceva, când ai să ajungi la noi, zboară timpul ca nebunul!, s-ar putea să fii obligat să porți mască pe față, în spațiile închise. Încă nu s-a luat o decizie la nivelul autorităților superioare de stat, dar asta este dilema mea: vei purta sau nu vei purta mască? Românii n-au de gând să dezbată aceste chestiuni, sunt prinși cu urgențele amintite mai sus. Adică, fiecare își vede de interesul său. 

Individualismul dus la extrem este specific românilor, ai mai fost pe la noi, n-are rost să dezvolt subiectul. Dar dezbaterea ar trebui să aibă loc în societate și autoritățile să stabilească fără echivoc procedurile, răspunzând la mai multe întrebări. 

Vei purta sau nu vei purta mască în spațiile închise? Dar în preajma școlilor și grădinițelor? Vei avea voie să participi la petrecerile de Crăciun ale salariaților? Cu mască sau fără mască? Vei fi obligat să prezinți rezultatul unui test COVID? Cât va costa testul Real Time PCR pentru Moș Crăciun?

Care va fi amenda aplicată de polițiști dacă îl vor prinde fără mască pe Moș Crăciun? Ce se va întâmpla dacă, Doamne ferește, testul îți va ieși pozitiv? Vei fi trimis în carantină, în Laponia? 

Sunt pregătite autoritățile noastre să-ți asigure un loc de carantină? Și dacă, Doamne ferește!, vei avea nevoie de îngrijiri medicale? Vei găsi loc la ATI în spitalele românești? Aici ar fi cazul să țină Raed Arafat o emisiune la TV, sunt destule locuri pentru el la orice televiziune, ca să-i asigure pe români că vei avea un loc rezervat la Terapie Intensivă, punem răul înainte! Dacă nu vor fi locuri la noi, poate te vor transporta cu avionul la spitalul militar Walter Reed, doar suntem parteneri strategici cu americanii! Dar nu doresc să te sperii cu scenarii fanteziste. Să-ți faci o rezervă consistentă de măști!

Nu mai vreau să anticipez lucruri triste, dar nu pot să-mi imaginez ce se va întâmpla dacă vreun elf de-al tău va fi testat pozitiv, or să vă bage pe toți în carantină, inclusiv pe reni?

Revenind la gândurile bune… 

Oare copiii vor avea voie să te îmbrățișeze? Vor avea voie să te tragă de barbă sau să te pupe? Vor avea voie să facă poze cu tine? Măcar un selfie! Bunicii, mai ales bunicii, și nepoții vor avea voie să se strângă în jurul bradului? Rămâne de văzut ce vor stabili autoritățile noastre, dacă vor avea timp să se gândească și la tine. Oricum, bănuiesc că vei fi obligat și tu, Moșule, să respecți distanțarea socială, dar să nu suferi, spală-te pe mâini!

Cum va arăta obișnuita reclamă la Coca-Cola cu Moș Crăciun?

Din perspectivă consumeristă, rămâne de văzut dacă multinaționalele și investitorii în publicitate te vor folosi și anul acesta ca “instrumente de marketing” pentru a-și promova brandurile.

În anii din urmă, ți-au stors imaginea ca pe un burete, ăsta e capitalismul, mai rău a fost în socialism. 

Cum ziceam, rămâne de văzut dacă vei mai apărea în reclamele Coca-Cola, cu precădere, sau în alte reclame ale multinaționalelor, dar cu mască vei fi hidos în panourile publicitare, scuză-mă că-ți spun asta, hidos! 

Sunt sigur că publicitarii și strategii în comunicare vor găsi soluții, sunt băieți deștepți, dar să nu te mai vinzi atât de ieftin în promoții și discount-uri, ca în anii trecuți! În vremurile astea progresiste, n-ar fi exclus ca multinaționalele să te înlocuiască cu un cetățean de culoare sau să te pună să faci gestul acela de îngenunchere, înainte de a împărți cadourile, cum fac fotbaliștii din Premier League înaintea meciurilor, nu știi ce sfori ar putea să tragă mișcarea Black Lives Matter la vârful corporațiilor. Totuși, sunt convins că nu vei fi înlocuit cu un chinez, nu dă bine în marketingul mondial, asta ne-ar mai trebui, în loc de Moș Crăciun să vină Moș COVID!

Credința noastră

Să nu-ți încarci sacul cu multe cadouri, nu prea avem ce face cu ele, parcă ne-a pierit cheful de viață. Mai bine să ne dăruiești câte puțin din ce știi tu mai bine: bunătate, blândețe, generozitate, înțelepciune, modestie, lista e lungă, nu-ți mai dau sugestii care țin de minte și spirit. 

Cum spuneam, ca să folosesc sintagma preferată a comentatorilor și analiștilor noștri fără idei, “rămâne de văzut” care vor fi regulile ce ți se pregătesc, dragă Moșule, la sosirea ta din acest an. Dar în lumea asta plină de incertitudini și spaime, care ne-au obosit și ne-au zăpăcit, avem o certitudine, mai mult, o credință: Moș Crăciun există.

Te îmbrățișez, 

Petre Barbu   

Fiul unui milionar, acuzat că a folosit baza de date a MAI pentru a o căuta pe soția-vedetă a unui fotbalist român
PARTENERI - GSP.RO
Fiul unui milionar, acuzat că a folosit baza de date a MAI pentru a o căuta pe soția-vedetă a unui fotbalist român
A pus bicarbonat cu oțet în WC și NU i-a venit să creadă ce VEDE. Ce s-a întâmplat în câteva minute
PARTENERI - PLAYTECH
A pus bicarbonat cu oțet în WC și NU i-a venit să creadă ce VEDE. Ce s-a întâmplat în câteva minute
Horoscop 20 octombrie 2020. Taurii trebuie să fie deschiși la nou, dar și să facă o selecție a acestor noutăți
HOROSCOP
Horoscop 20 octombrie 2020. Taurii trebuie să fie deschiși la nou, dar și să facă o selecție a acestor noutăți
Astroloaga care a prezis pandemia de Covid-19 a făcut noi predicții pentru perioada următoare. Ce se va întâmpla cu coronavirusul
Știrileprotv.ro
Astroloaga care a prezis pandemia de Covid-19 a făcut noi predicții pentru perioada următoare. Ce se va întâmpla cu coronavirusul
VIDEO-ŞOC! O prezentatoare TV a rămas GOALĂ în faţa tuturor. Imaginile fac înconjurul lumii
Telekomsport
VIDEO-ŞOC! O prezentatoare TV a rămas GOALĂ în faţa tuturor. Imaginile fac înconjurul lumii