Opinie de
Florinela Iosip
Toate articolele autorului

Unul din patru adolescenți de 15 ani, din mediile defavorizate, nu mai speră că va termina o facultate, chiar dacă în prezent performează la școală, arată ultimul raport OCDE realizat în baza rezultatelor de la testările PISA susținute în 2018.

Samuel care voia doar carnetul de șofer

Printre ei se află și Samuel, un băiat de etnie romă, care a terminat anul trecut clasa a VIII-a la Școala Sfântul Nicolae din Mizil, județul Giurgiu. L-am cunoscut în primăvară, când purta un tricou roșu cu Naruto (un personaj din desenele animate japoneze) și făcea o demonstrație de beatbox în sala de clasă.

Samuel / Foto: George Capoianu/Libertatea

Samuel este unul dintre tinerii de 15 ani pentru care cea mai mare ambiție este să-și ia carnetul de șofer, ca să poată pleca la muncă în afară. Pentru el, dar și pentru alți zeci de mii de tineri de vârsta lui, facultatea reprezintă un tărâm prea departe de atins.

Unii dintre dumneavoastră ar zice, și pe bună dreptate, că nu toată lumea trebuie să meargă la facultate. Până la urmă, orice societate are nevoie și de meseriași, și de femeia care îți strânge cu mătura gunoaiele de pe stradă, nu doar de intelectuali.

Pe de altă parte, noi suntem o țară unde chiar și munca de jos, care nu necesită studii superioare, nu este plătită suficient cât să duci o viață decentă.

Viitorul copiilor, determinat de condiția materială a familiilor

Același raport OCDE arată că elevii din familiile cu o situație socio-economică bună i-au depășit pe cei săraci la proba de citire cu 109 puncte. Acest decalaj este mai mare decât diferența medie dintre cele două grupuri, de 89 de puncte, în toate țările OCDE.

La testările PISA din 2009, diferența de performanță raportată la bunăstarea familiei a fost de 86 de puncte în România, respectiv de 87 de puncte în medie în țările OCDE.

Diferențele dintre cei favorizați și cei defavorizați au crescut semnificativ. Suntem a patra țară dintre cele evaluate de OCDE când vine vorba de cât de mult contează situația familială pentru succesul educațional

Mihai Vasile, cercetător la Institutul pentru Solidaritate Socială:

Dincolo de rapoarte, procente și punctaje, vorbim de copii. Copii pe care sistemul educațional nu-i mai lasă să viseze, copii pe care România nu îi pregătește pentru viață.

România are cei mai puțini elevi de înaltă performanță din UE

Iar ca să-i întristez și pe cei care invocă mereu mitul olimpicilor, al geniilor, al copiilor supradotați aproape la modul mesianic din România, spun doar atât: rezultatele PISA arată altceva.

Din 79 de țări, România se află de-abia pe locul 52, cu 4,1%, în topul țărilor cu cei mai mulți elevi de înaltă performanță. Practic, suntem printre țările de la coada clasamentului.

Totodată, dacă ne raportăm la țările membre UE, România are cel mai mic procent. Chiar și Bulgaria ne depășește, având 5,5% elevi care au rezolvat cele mai grele cerințe la testările PISA.

Cei mai mulți elevi cu rezultate scăzute din UE, după Bulgaria

În schimb, dacă ne uităm la țările cu cei mulți elevi care n-au dovedit competențe elementare la nici una dintre cele trei probe (citire, matematică, științe), România se află pe locul 26, cu 29,8%, din 79 de state. La nivelul UE, singura țară care are un procent mai mare de elevi cu rezultate slabe decât noi este Bulgaria – 31,9%.

Între timp, Monica Anisie, ministrul educației, ne declară la televizor că nu avem de ce să ne îngrijorăm:

Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA, e o evaluare internaţională. Accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă.

Monica Anisie, ministrul educației:

Citeşte şi:

Ministrul Educației explică rezultatele PISA 2018, care arată că 44% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional

Ministerul Educației explică rezultatele PISA 2018, dar nu le comentează. Factorii care influențează performanțele elevilor

Acordul secret pe care Kobe Bryant îl avea cu soția sa în cazul unui accident de elicopter
GSP.RO

Acordul secret pe care Kobe Bryant îl avea cu soția sa în cazul unui accident de elicopter

Horoscop 29 ianuarie 2020. Gemenii au parte de multă gălăgie în jurul lor
HOROSCOP

Horoscop 29 ianuarie 2020. Gemenii au parte de multă gălăgie în jurul lor