În cartea ”Războiul Z”, ecranizată drept ”Ziua Z: Apocalipsa”, cu Brad Pitt în rolul principal, oamenii înfruntă semeni ai lor transformați în zombi. Însă povestea scrisă de Max Brooks nu e despre zombi, ci despre reziliența societății și a naturii umane în fața unui pericol neașteptat.
Ca și în cazul COVID-19, sursa infecției a fost undeva în Asia și s-a extins pe suprafața întregii planete. Iar lupta a fost mai grea și mai îndelungată decât și-au imaginat la început oamenii.
Într-o încercare de a pune capăt pandemiei, oamenii îi înfruntă pe zombi, nimeni alții decât surorile și frații lor transformați de virus. Hipertehnologizați, oamenii se conectează unii cu alții. În bătălia care a urmat, fiecare om, plasat în rețea, a văzut, a auzit și a simțit ceea ce percepeau toți ceilalți.
Dar această conectare i-a înspăimântat, de fapt. Pentru că, în loc să se concentreze la ce avea fiecare de făcut, oamenii din ”Ziua Z” și-au pierdut cumpătul, când au văzut cât de mare este pericolul și când au simțit cât de speriați sunt fiecare dintre ei.
Momentul, care nu apare în film, ci doar în carte, vorbește despre cum tehnologia și conectarea nu țin loc de percepție prin propriile simțuri și de responsabilitate individuală.
O întâmplare petrecută azi dimineață, în Spitalul Colțea, completează tabloul.
Am ajuns la spital și am văzut cum au dispărut de pe pereți dezinfectanții pentru mâini, pe care-i foloseau și pacienții, dar și noi, personalul medical. Au rămas doar suporturile. I-au luat cu tot cu cutii, distrugând și mecanismul.
Medic de la Colțea:
Doctorul nu vrea o anchetă. A împărtășit senzația pe care a avut-o. ”M-am simțit, dintr-odată, inutil. La ce folos atâta luptă?”.
El crede că pacienții au furat, de teamă, dezinfectantul, ca să plece acasă cu el. Dar, indiferent cine a făcut asta, momentul spune ceva despre noi.
De la începutul acestui flagel, ca jurnaliști am criticat atitudinea autorităților. Nu doar că n-au fost pregătite, dar au și mințit. Au mințit în legătură cu capacitatea de testare și au raportat incorect persoanele decedate.
Chiar și stilul marțial al președintelui Iohannis, este unic în comunicarea mai-marilor țărilor. Vom continua să păstrăm o distanță critică față de conducători.
Dar nu putem trece prin această criză dacă avem pretenții doar de la stat și niciuna de la noi.
Fotografiile oferite de medicii de la Spitalul Colțea sunt un detaliu la scara unei țări. Numai că furtul de dezinfectanți și de materiale sanitare se întâmplă în mai multe spitale, există raportări de peste tot din țară. Și-l comit nu instituțiile pe care le expunem, ci persoanele, fie că sunt angajați sau pacienți.
Poate că această aparent mică hoție este exact detaliul pe care, dacă nu-l corectăm, ca în ”Ziua Z: Apocalipsa”, oamenii nu mai înțeleg care este sensul a ceea ce fac.