Printre aceștia se numără 4 membri ai Ordinului național “Steaua României”, 5 membri ai Ordinului național “Serviciul Credincios” și 3 membri ai Ordinului național “Pentru Merit”.

În ce privește retragerea ordinelor “Steaua României”, lucrurile sunt în cel mai bun caz la limita legalității, dacă nu cumva au depășit-o. Pentru că legislația care guvernează funcționarea acestui ordin este confuză, iar modificările ce i-au fost aduse în timp l-ar obliga pe președinte să aștepte o hotărâre a Consiliului de onoare al Ordinului pentru a putea retrage aceste decorații. Lucrurile sunt juridic și inutil complicate și nu pot fi lămurite decât în instanță. Din moment ce Administrația Prezidențială a purces la retragerea acestor decorații, este clar că specialiștii de acolo consideră că președintele avea acest drept.

Specialiști independenți și membri ai Ordinului interpretează altfel legea. O soluție clară s-ar putea afla doar dacă vreunul dintre cei decorați și ulterior deposedați de decorație ar iniția o acțiune juridică. Ceea ce s-ar putea să nu se întâmple, deci lucrurile au șansa de a rămâne neclare pentru o îndelungată perioadă de acum încolo.

Ad placeholder

Dar, dincolo de asta, trebuie remarcat altceva: spiritul justițiar al președintelui Iohannis are limite. El se oprește acolo unde opinia publică se manifestă gălăgios.

Dacă opinia publică aplaudă retragerea decorațiilor lui Adrian Năstase, Miron Mitrea sau Adrian Severin, tot opinia publică a transmis semnale gureșe că președintele nu trebuie să se atingă de decorațiile lui Gică Popescu sau Ilie Năstase.

Lui Ilie Năstase, precum și doctorului Șerban Brădișteanu sau altora, cine știe câți or mai fi, președintele nu le putea retrage Ordinul național Steaua României, pentru că legea e clară: calitatea de membru al ordinului se poate pierde doar în cazul existenței unei pedepse privative de libertate. Cum Ilie Năstase a primit o pedeapsă cu amânarea executării, aceasta nu este considerată privativă de libertate, așadar, decorația nu poate fi retrasă.

În cazul lui Gică Popescu, decorat cu Ordinul “Meritul Sportiv” Clasa a III-a, însă, această explicație nu există. Gică Popescu a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate pe care a și executat-o.

Ad placeholder

Ce l-a determinat pe președinte să nu retragă și decorația lui Gică Popescu? Este acesta din urmă mai presus de lege? Condamnarea sa penală privativă de libertate este mai puțin penală decât celelalte condamnări penale privative de libertate? Sau a contat, mai degrabă, presiunea publicului?

Atât de simplu să fie? Dacă se postează mult pe Faceboock, dacă se vorbește gălăgios la televizor, legea devine facultativă pentru președintele Iohannis? Scandalul public poate transcende principiile legale?

De ce n-ai spus așa, Măria Ta? Dacă e pe gălăgie, pe posibilitatea de pierdere a unor voturi, penalii nu mai sunt penali? Sigur, sigur, asta nu e dublă măsură, este… Nu, oricum am da-o, fix dublă măsură e. Iar dacă îl iertăm pe unul pentru că este Gică Popescu, mâine îl putem ierta și pentru că este membru PNL, pentru că e din Sibiu sau pentru că joacă bine tenis. Doar cerul e limita îngăduinței Măriei Tale.

Citeşte şi:

Democrația ca „golăneală”

România gogonată

Omul nou eliberator

Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
PARTENERI - GSP.RO
Cum a conceput copiii, cât timp era la pușcărie. Borcea: N-am fost niciodată la camera nupțială
Cine este soțul Oanei Roman. Are o nouă meserie. Unii s-ar rușina să facă asta
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cine este soțul Oanei Roman. Are o nouă meserie. Unii s-ar rușina să facă asta
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională
HOROSCOP
Horoscop 12 iulie 2020. Balanțele marchează astăzi finalul unei perioade dificile din viața lor profesională