Nu sta prea mult pe gânduri atunci când te apuci să speli vasele
Dacă încă nu ai descoperit numeroasele avantaje ale mașinilor de spălat vase, trebuie să știi înainte de toate că stilul “clasic” de spălat vasele îi consumă unei persoane aproximativ patru ore pe săptămână și aproape nouă zile de-a lungul unui an. Asta arată statisticile: nouă zile din fiecare an ți le petreci aplecat deasupra chiuvetei, spălând vasele. Este mult? Este puțin? Tu decizi.
Poți reduce din timpul pierdut, dacă nu vei mai lăsa vasele murdare să se strângă în grămezi ce par interminabile. Dacă totuși nu vrei să cureți fiecare farfurie în parte imediat după ce o folosești, ți-ai putea împărți sarcinile în trei faze. Prima oară aplici detergentul cu un burete, lași vesela la înmuiat, îți iei o pauză, apoi clătești. Sfat: nu lăsa la înmuiat pentru perioade foarte lungi tacâmurile și obiectele din lemn, deoarece acestea se vor deteriora mult mai rapid.
Schimbă cât mai frecvent buretele
Spre deosebire de o mașină de spălat vase care încălzește apa la 70 de grade Celsius, apa de la robinet nu are mai mult de 40 de grade. Prin urmare, îți va fi mai dificil să elimini toate bacteriile. Un alt amănunt pe care l-ai putea omite frecvent este înlocuirea buretelui de vase. Acesta se deteriorează cu fiecare spălare, adună microbi și își schimbă culoarea. Prin urmare, va trebui să-l schimbi la interval de cel mult o săptămână.
Utilizează mănuși de protecție și nu folosi prea mult detergent
Spălarea la mână a vaselor aduce odată cu ea și deteriorarea pielii sau a manichiurii. Utilizarea unor mănuși de protecție te va ajuta să eviți aceste neplăceri, dar și accidentele cauzate de apa fierbinte.
O altă eroare frecventă este folosirea în exces a detergentului. Spre surprinderea ta, ai nevoie de o cantitate mult mai mică decât ai crede. Folosește un vas separat în care să amesteci detergentul cu apă, iar apoi înmoaie buretele în el. Procesul va fi mult mai ușor și vei avea nevoie să cumperi mult mai rar soluții de spălat vase.
Lasă vasele la uscat
Uscarea adecvată a vaselor este procedura finală pe care trebuie s-o respecți. Lasă-le la uscat într-un scurgător sau în spațiu deschis pentru câteva ore, pentru a evita ca umezeala să se infiltreze în dulapuri. Aceasta afectează mobilierul de bucătărie și favorizează dezvoltarea mucegaiului.
Acestea sunt câteva dintre regulile de care trebuie să ții cont atunci când speli vasele la mână. Dacă pur și simplu această activitate îți creează disconfort, achiziționarea unei mașini de spălat vasele este soluția cea mai potrivită. În primul rând, vei câștiga timp pentru tine și îți va ușura viața, mai ales dacă ai o familie numeroasă. De asemenea, igiena va fi mult mai bună. Bacteriile și microbii vor dispărea din ecuație, iar tu vei avea farfurii, tacâmuri, pahare, oale și tigăi strălucitoare. De asemenea, contrar miturilor, o mașină de spălat vase te va ajuta să consumi mai puțină apă. Studiile arată că spălarea la mână consumă de până la cinci ori mai multă apă. Consumul de energie electrică nu este deloc mare, mai ales dacă mașina de spălat vase pe care o alegi are calificativul energetic A.
Sursă foto: Unsplash.com/Marek Studzinski