De Ziua Internațională a Animalelor, MARS România donează 230.000 de porții de hrană specializată către 46 de adăposturi din toată țara. Pentru a afla cât de importantă este o nutriție completă și echilibrată, de ce hrănirea patrupezilor cu resturi alimentare este un obicei nociv pentru sănătatea lor, dar și ce presupune adopția unui animal de companie, stăm de vorbă, într-un interviu special, cu medicul veterinar Iulian Amza, Petcare Accelerator Specialist la Mars România.

„Pentru că misiunea Pedigree este să găsească o casă fericită pentru fiecare cățel, ajutăm adăposturile pe termen lung prin donarea de porții de hrană specializată”, precizează medicul veterinar. În total, 15.000 de câini și 2.000 de pisici se vor putea bucura de o nutriție echilibrată și completă. Când vine vorba despre iubirea și grija față de animale, dr. Iulian Amza și-a dat seama încă din fragedă copilărie că are o legătură strânsă cu micile necuvântătoare, de la găini și rațe până la pisicile și cățeii din jurul casei.

Acum, este medic veterinar și consultant în divizia Petcare a Mars România, din care face parte de peste 15 ani. Interesat de alimentația animalelor, dar și din dorința de a se dezvolta profesional, a obținut titulatura de Doctor în Științe Medicale Veterinare (DhPd), la Cluj-Napoca în2011, finalizând o lucrare de specialitate în „Diabetul experimental”, o afecțiune care apare, cu mare pondere, în rândul animalelor de companie din cauza nutriției necorespunzătoare.

Îl are pe Goofy, un metis adoptat de pe stradă, pe care îl iubește toată familia: „cred însă că nu o să reușim niciodată să atingem afecțiunea care ni se oferă în schimb: încrederea și dragosteanecondiționată, care parcă vine cu mult mai mult din partea acestor ‘rase de caini, adică de la cei de pe stradă și/sau adăposturi”, ne povestește specialistul.

Resturile alimentare provenite din gospodăriile oamenilor, administrate într-un mod regulat sunt dăunătoare pentru animalele de companie

De Ziua Internațională a Animalelor, care se desfășoară în fiecare an pe 4 octombrie, e important să știm că fiecare dintre noi poate contribui la crearea unei lumi mai bune pentru animalele de companie. În România, echipa MARS împlinește 12 ani de la prima ediție a campaniei Pedigree, care ajută toți câinii să trăiască din plin viața în fiecare zi.

Cât durează campania? Care este perioada de desfășurare?

Campania este strâns legată de data de 4 octombrie, ziua în care sărbătorim animalele la nivel mondial, însă MARS dedică o perioadă mai amplă acestui moment. Cele mai importante activități se întâmplă în octombrie și noiembrie, iar activările în magazine încep din luna septembrie.

Ce fel de produse sunt donate? 

Produsele donate fac parte din portofoliul de Petcare al companiei MARS și includ atât hrană pentru câini, cât și hrană pentru pisici. Anul acesta, MARS România a donat 230.000 porții de hrană specializată către 46 adăposturi din toată țara, care vor fi distribuite către un număr aproximativ de 15.000 de câini și 2.000 pisici.

Care sunt pașii pe care un potențial stăpân va trebui să-i facă pentru a adopta un animal de companie?

Responsabilitatea adopției trebuie setată pe termen lung, iar viitorii proprietari trebuie să-și identifice cu adevărat nevoia de a adopta. Trebuie luat în calcul viața estimată a fiecărui cățel respectiv intre 8-12 ani la cainii de talie mare și 15-18 ani la cățeii de talie mică. Este necesar să luăm în calcul nevoile reale ale animaluțului adoptat pe toată perioada vieții lui: timpul acordat zi de zi pentru socializare și dresaj, de spațiul în care să trăiască fericit, de bugetul necesar susținerii alimentației sănătoase, de bugetul administrării vacinurilor, deparazitărilor și/sau tratamentul afecțiunilor patologice, precum și responsabilitatea pentru siguranța membrilor familiei și comunității. Apoi, viitorul stăpân poate să facă o vizită într-un adăpost și să cunoască animalele de acolo. Adăposturile caută, de asemenea, un nivel de compatibilitate și îi ajută pe viitorii stăpâni să găsească un animăluț care să se potrivească stilului lor de viață.

Resturile alimentare provenite din gospodăriile oamenilor, administrate într-un mod regulat sunt dăunătoare pentru animalele de companie

Ce trebuie să știe un viitor stăpân ca să mențină bunăstarea patrupedului și acasă?

Animalele din adăposturi sunt deparazitate, vaccinate și tratate împotriva puricilor și căpușelor. Animalele fără Pedigree (arbore genealogic), de obicei, sunt și sterilizate. În plus, adăposturile care primesc donații recurente din partea MARS România le oferă animalelor o nutriție completă și echilibrată în fiecare zi.

De ce o alimentație echilibrată este esențială pentru animalele de companie? 

Există o nevoie de zi cu zi pentru o nutriție adaptată și echilibrată în ingrediente și nutrienți, potrivită pentru nevoile animăluțelor, în funcție de: talie, vârstă, mediul în care trăiesc, activitățile zilnice, astfel încât animalele să aibă o dezvoltare corectă și echilibrată pe toată perioada vieții lor. Unul dintre cele mai importante dezechilibre în nutriția animăluțului este raportul dintre Calciu și Fosfor, atât la vârsta tânără (2/1), când structural/scheletic acesta are o creștere accelerată, dar și la vârsta adultă (1/2) cum și de asemenea la indivizii seniori unde acest raport este foarte important. Lipsa Calciului în cantitatea necesară la vârsta tânără duce la apariția de Osteofibroză, iar excesul poate genera într-o hipercalcifiere articulară cu apariția Exostozelor. Hrana specializată este o soluție nutrițională simplă și în totalitate sigură, care îi oferă câinelui tot aportul de nutrienți.

Ce ar trebui să se găsească în alimentația animalelor pentru a crește/a se dezvolta armonios?

Nutriția completă și echilibrată are trei obiective:

–  dezvoltarea și întreținerea organismului prin aport de: aminoacizi, minerale, oligoelemente, vitamine și acizi grași. 

furnizarea energiei organismului  prin aport de: lipide, proteine (în special la pisici) și carbohidrați. 

– Si nu în ultimul rând, hrănirea și protecția organismului prin: antioxidanți, prebiotice, fibre, acizi grași esențiali pentru protecția prevenirii bolilor: renale, digestive și a efectului de stres oxidativ celular. 

Hrana specializată este un aliment complet, echilibrat, care oferă cățelului o cantitate corespunzătoare a tuturor elementelor nutritive și energetice. 

Există diferențe între câini și pisici? Care sunt acelea?

Există foarte multe diferențe fiziologice între căței și pisici, dar și între acestea și om. Tocmai de aceea nu este recomandată hrănirea animăluțelor noastre cu alimentele cu care noi oamenii ne hrănim. Aș da un exemplu pe înțelesul tuturor. Știm că omul este omnivor, adică se hrănește atât cu substanțe de origine animală, cât și cu substanțe de origine vegetală. Câinele, în schimb, este semi-carnivor – are o nutriție mai apropiată de om decât de pisică, însă nu-și bazează alimentația pe proteina de origine animală. Pisica este însă carnivoră, are nevoie de un aport crescut de proteina în alimentația zilnică.

Ce conține hrana specializată?

Din componența de bază a unei rații complete și echilibrate nu trebuie sa lipsească: proteinele, lipidele/grăsimile, carbohidrații, vitaminele și mineralele, iar hrana specializată acoperă aceste nevoi. 

De ce consumul de resturi alimentare nu este indicat pentru animalele de companie? 

Sistemul digestiv al animalelor este diferit față de cel al oamenilor. Tractul digestiv privit și doar din punctul de vedere al lungimii acestuia este foarte diferit între specii ceea ce influențează întreg procesul de digestie și absorbtie a nutrienților:

La om – intestinul subtire are între 6-6,5 m lungime și intestinul gros 1,5 m lungime cu un tranzit cuprins intre 1-3 zile;

La câine – intestinul subțire are  între 2-6 m lungime și intestinul gros 20-80 cm lungime cu un tranzit cuprins între 24-48 ore;

La pisică – intestinul subțire are între 1-1,7 m lungime și intestinul gros 20-40 cm lungime cu un tranzit cuprins între 24-36 ore.

În momentul în care analizăm datele expuse mai sus putem observa ce nevoi diferite avem și de ce resturile umane nu sunt indicate pentru animalele de companie. Aș expune aici două dintre alimentele preferate de oameni care pot produce toxinfecții alimentare grave, chiar letale  pentru animăluțul de companie : ciocolata și strugurii/stafidele, alimente pe care noi oamenii le consumăm cu mare plăcere.

Statistic, care au fost șansele de adopție ale animalelor în campaniile trecute?

Din ultimele studii pe care le avem, observăm o creștere a numărului de adopții și a educației deținătorilor de animale de companie. De exemplu, tot mai mulți oameni caută informații specializate atunci când doresc să adopte un animal, iar numărul animalelor sterilizate s-a dublat în intervalul 2015-2019 ajungând la aproape 35%.

Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
PARTENERI - GSP.RO
Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
Playtech.ro
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Observatornews.ro
Ce restricţii vor avea, de luni, românii nevaccinaţi anti-Covid-19
Horoscop 22 octombrie 2021. Vărsătorii trebuie să intervină serios printr-o reevaluare în planurile lor de viitor
HOROSCOP
Horoscop 22 octombrie 2021. Vărsătorii trebuie să intervină serios printr-o reevaluare în planurile lor de viitor
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Știrileprotv.ro
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Telekomsport
Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de amor într-un timp atât de scurt
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele