Mergi direct la conținut »
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal

10 ani fără George Best, cel mai talentat fotbalist britanic din istorie! ”Am avut doar trei lucruri în viață: fotbal, femei și alcool!”

Este socotit cel mai talentat fotbalist britanic din toate timpurile. La vârsta de 59 de ani, acum un deceniu, murea George Best – starul de odinioară al echipei Manchester United. Doar trei lucruri l-au făcut fericit în viață pe nord-irlandez: ”Am avut doar trei lucruri: fotbal, femei și alcool”. Toate l-au consumat și i-au grăbit sfârșitul. 

Într-un cimitir din Belfast, George Best se odihnește alături de tatăl său, Richard, dispărut în 2008, și mama Annie, decedată în 1978. Pe 25 noiembrie 2005, George Best devenea amintire. Mai sunt borne care amintesc de trecerea lui. Aeroportul din capitala Irlandei de Nord este botezat cu numele lui, iar cei care au apucat bancnote de 5 lire sterline (ediție limitată) cu chipul lui le păstrează ca pe ochii din cap. 

”The Sun” susține că Best a fost ucis de către alcool și de către o supradoză de antidepresive. ”Daily Mail” a discutat, la Belfast, cu prima soție, Angie, potrivit căreia viața alături de George a fost ”un infern”. Dar, dincolo de viteza pe care o avea ca ”aripă”, Best a intrat în literatură cu vorbe de duh: „În 1969 am renunțat a femei și la alcool. Au fost cele mai dificile 20 de minute din viața mea”, ”Eu sunt un om păcătos, Paradisul nu este pentru mine”, ”Nu știu dacă este mai bine să marchezi în poarta celor de la Liverpool sau să mergi în dormitor cu Miss World. Din fericire, nu am fost nevoit să aleg între cele două”. Celebră a rămas și: ”Am cheltuit o grămadă de bani pe alcool, femei și pe mașini rapide. Pe restul banilor, i-am irosit!”. 

Best și-a petrecut ultimii ani în cartierul Chelsea din Londra. Era un client obișnuit al pub-ului Chelsea Manor Street. Localul în care și-a cheltuit ultimii bani nu mai există. 

Crescut în cartierul Cregagh, din Belfast, Best a fost suporter al celor de la Wolverhampton, în anii 50.

A fost descoperit de către un scouter al celor de la Manchester United, Bob Bishop, care i-a trimis următoarea telegramă lui Busby, legendarul manager al celor de la United: ”Cred că am descoperit un geniu!”. A debutat la 17 ani în prima ligă. Faima mondială a obținut-o în 66, după o dublă realizată contra celor de la Benfica. Fotografia de la Lisabona cu sombrero l-a făcut al cincilea Beatles. De la United a plecat la 27 de ani, când alcoolul începuse să-i consume talentul. Totuși, reușise să câștige Cupa Campionilor Europeni, în 1968. Nu s-a calificat la niciun turneu final cu minuscula națională a Irlandei de Nord.

În 1999, Best s-a clasat pe locul 11, în urma lui Marco van Basten, în cadrul alegerilor IFFHS pentru Jucătorul European al Secolului, și pe locul 16, în urma lui Lothar Matthaus, în cadrul alegerilor pentru Jucătorul Mondial al Secolului. Pele l-a ales pe lista sa de 125 fotbaliști în viață în 2004, iar Best a ieșit pe locul 19, în după Gerd Muller, la sondajul organizat cu ocazia Jubileului de Aur al UEFA. În țara sa natală, admirația pentru George Best este reflectată de jocul de cuvinte : ”Maradona good; Pelé better; George Best” (”Maradona e bun, Pele e și mai bun, George e cel mai bun”).

Close
Închide
  Close