Mergi direct la conținut »
N-au marcă, dar vor avea șlagăr. Fiul lui Valeriu Argăseală compune imnul!
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal

N-au marcă, dar vor avea șlagăr. Fiul lui Valeriu Argăseală compune imnul!

Alexandru (25 de ani), fiul lui Vali Argăseală, președintele clubului Steaua, e pasionat de lumea muzicii. Pe lângă muzică electronică, a compus, de curând, alături de cantautorul Mihai Napu, o piesă pe versurile regretatului poet Adrian Păunescu. El a vorbit în exclusivitate despre această pasiune, dar și despre fotbal. Într-un moment în care FC Steaua a pierdut sigla, Alex, care apreciază imnul rapidiștilor, vrea să compună melodia definitorie pentru FCSB!

Libertatea: Cum s-a născut pasiunea ta pentru muzică?
Alexandru Argăseală: Când eram mai mic, am început să cânt la o orgă electronică, pe care o cumpărase tatăl meu, cu puțin timp înainte să mă nasc. Inițial, „cântatul” meu consta în ce te-ai aștepta de la orice copil de 4 ani pus în fața unui instrument muzical: zgomote și experimente! Din fericire, părinții mei au suportat cu stoicism această perioadă…

Pe versurile cărui poet ai compus prima dată?
Primul și singurul pe versurile căruia am compus este Adrian Păunescu.

Președintele Stelei, pasionat de folk

Cum te-ai apropiat de fenomenul folk și, implicit, de poezia lui Adrian Păunescu?
L-am cunoscut pe Mihai Napu (solist și chitarist în Mihai Napu Band) în urmă cu 6 luni, prin intermediul tatălui meu, căruia îi place foarte mult fenomenul folk. Ne-am înțeles bine și am devenit prieteni. Mai apoi, mi-a propus să punem versurile ultimei poezii a regretatului Adrian Păunescu (n.r. – „De la un cardiac, cordial”) pe muzică, pentru a-i face o surpriză tatălui meu și prietenilor lui. Mi-a plăcut, a fost o provocare, fiindcă, până atunci, făcusem doar muzică electronică și a însemnat să mă îndepartez mult de zona de confort. Până la urmă, a ieșit bine și, prin arta lui Mihai, a fost transformată melodia într-un cântec folk în adevăratul sens al cuvântului.

Ești doar compozitor sau și solist?
Doar compozitor, dar nu în sensul clasic, fiindcă muzica o creez pe calculator aproape în întregime.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

Ce te insipră cel mai mult la versurile pe care compui o linie melodică?
Cel mai inspirant pentru mine este atunci când versurile sunt de fapt o poezie sau chiar proză, în sensul că nu sunt create special pentru a fi folosite într-o melodie (altfel își pierd autenticitatea). Consider că au un ritm aparte, diferit pentru fiecare cititor. Și începând lectura, muzica din spatele versurilor mi se dezvăluie. Trebuie doar să o ascult.

”M-am gândit la diverse variante pentru Steaua”

Ești aproape de fenomenul fotbalistic?
Da, chiar lucrez în domeniu, la departamentul de Marketing al clubului Steaua.

Te-ai gândit să compui un imn dedicat Stelei sau echipei nationale?
Echipa naționala are deja cel mai potrivit imn: imnul României. Cât despre Steaua, m-am gândit la diverse imnuri, dar nu mă consider cel mai în măsură să fac asta. Dar mi-ați dat o idee foarte bună și voi apela la public, fani și suporteri să ne ajute în sensul acesta.

VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
Recomandări
VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
 

Piesă pentru Nadia Comăneci

Ce versuri te-au impresionat în mod special?
Chiar versurile poeziei „De la un cardiac, cordial”, având în vedere că au fost scrise de Adrian Păunescu, în pragul morții.

Dacă ar fi să compui o melodie despre un anume succes sportiv românesc, către ce domeniu ți-ai îndrepta atenția?
Am rămas marcat de povestea Nadiei Comăneci. Performanța ei la paralelele inegale ar putea inspira o melodie, la fel ca o poezie frumoasă.

”Muzica a apărut înaintea limbajului”

Cât de mult crezi că i-ar putea ajuta muzica pe sportivii de performanță, știut fiind faptul ca mulți dintre ei preferă să asculte anumite piese muzicale, înainte de a intra în bătăliile sportive?
Muzica este o sursa de inspirație pentru oricine. Ca fapt interesant, absolut toate civilizațiile și culturile au o formă sau alta de muzică. Cel mai probabil, muzica a apărut înaintea limbajului (e posibil ca limbajul să fi apărut ca rezultat al muzicii). Unii cred că avem cu toții simțul ritmului, pentru că ni s-a imprimat în timpul sarcinii – ritmul inimii mamei. Ca atare, cred că muzica este un ajutor inestimabil pentru sportivi.  Ca exemplu, ai simțit vreodată fiorii de pe un stadion când toată galeria cântă și bate la tobe? Puterea unui grup social atât de mare, cu o coeziune muzicală atât de puternică le dă și sportivilor fiori, nu doar suporterilor. Dar este o putere foarte puțin utilizată la adevăratul ei potențial.

Sunt câteva echipe de fotbal cu imnuri prin care se identifică. În opinia ta, care este cel mai frumos imn al unei echipe de fotbal de la noi?
Nu știu foarte multe imnuri, dar cel al Rapidului mi se pare cel mai frumos de până acum.

Close
Închide
  Close