Mergi direct la conținut »
Ambuteiaj pe Everest! 10 morți în ultimele 10 zile pe cel mai înalt munte din lume, din cauza supraaglomerării
Alte sporturi Libertatea > Sport > Alte sporturi > Ambuteiaj pe Everest! 10 morți în ultimele 10 zile pe cel mai înalt munte din lume, din cauza supraaglomerării

Ambuteiaj pe Everest! 10 morți în ultimele 10 zile pe cel mai înalt munte din lume, din cauza supraaglomerării

Robin Haynes Fisher, 44 de ani, este ultimul om care a plătit cu viața dorința de a urca pe "acoperișul lumii". Cu puțin timp înainte să moară, britanicul s-a plâns de aglomerația existentă pe traseul către vârful de 8.848 de metri.

„Existând o singură rută de acces către vârf, întârzierile cauzate de supraaglomerare pot fi fatale. Prin urmare, voi încerca să urc pe 25 mai, sperând că atunci vor fi mai puțini oameni. Doar dacă nu cumva și alți alpiniști și-au făcut același plan”, a scris Robin într-o postare pe un site de socializare. Britanicul a cedat la scurtă vreme după aceea, din cauza lipsei de oxigen și a epuizării, la doar 150 de metri de țintă. El a devenit, astfel, al zecelea alpinist care moare pe Everest în ultimele zece zile și al unsprezecelea care își pierde viața anul acesta.

Robin Haynes Fisher (dreapta), în timpul escaladării Everestului

Robin Haynes Fisher (dreapta), în timpul escaladării Everestului

Specialiștii susțin că numărul mare de decese din ultima vreme este cauzat și de veritabilele ambuteiaje care produc pe traseul către vârf. Cei care cunosc dificultățile presupuse de această ascensiune au acuzat de lăcomie și nepăsare autoritățile din Nepal. Acestea au eliberat recent nu mai puțin de 381 de permise de urcare pe Everest în acest sezon de primăvară, care începe în martie și se încheie la sfârșitul lui mai. Este vorba despre un record în materie, în condițiile în care doritorii unui astfel de document trebuie să achite o taxă de 11.000 de euro.

307 oameni au murit pe Everest de-a lungul vremii

Pe de altă parte, alpinistul nepalez Mingma Sherpa le-a declarat jurnaliștilor de la BBC că „traseul către vârf este de obicei aglomerat” și că „dimesiunile ambuteiajelor depind în bună măsură de durata timpului frumos, care permite ascensiunea. Dacă avem vreme bună o săptămână, aglomerația nu este atât de mare, dar dacă sunt doar două, trei zile frumoase, atunci aglomerația este foarte mare”. În acest ultim caz, pericolul de deces crește foarte mult, deoarece alpiniștii pot fi nevoiți să aștepte să înceapă ascensiunea chiar și o oră și jumătate, ceea ce presupune riscul de a rămâne fără oxigen, mai ales la coborâre.

Reportaj video într-un loc miraculos! Am fost în singurul oraș de pe Planetă care scoate campioni pe bandă rulantă. Și am găsit un antrenor român!
Recomandări

Reportaj video într-un loc miraculos! Am fost în singurul oraș de pe Planetă care scoate campioni pe bandă rulantă. Și am găsit un antrenor român!

Cei 11 alpiniști morți în 2019 pe Everest

 1. Chris Daly, american, 35 de ani – mort pe 20 aprilie
 2. Séamus Lawless, irlandez, 39 de ani – mort pe 16 mai
 3. Ravi Thakar, indian, 28 de ani – mort pe 17 mai
 4. Donald Cash, american, 55 de ani – mort pe 22 mai
 5. Nihal Bagwan, indian, 27 de ani – mort pe 23 mai
 6. Ernst Landgraf, austriac, 65 de ani – mort pe 23 mai
 7. Anjali Kulkarni, indian, 54 de ani – mort pe 23 mai
 8. Kalpana Dash, indian, 52 de ani – mort pe 23 mai
 9. Kevin Hynes, irlandez, 56 de ani – mort pe 24 mai
 10. Druba Bista, naționalitate și vârste incerte – mort pe 24 mai
 11. Robin Fisher, britanic, 44 de ani – mort pe 25 mai

Poate te interesează și Laura Coman s-a calificat la Jocurile Olimpice, în proba de tir sportiv

FOTO: facebook.com/NimsPurja

Close
Închide
  Close