MENIU CAUTĂ
31 Aug. 2018 21:23 , de Maria Andrieș

Antrenorul emerit Maximilian Gavrilă a dat federația de handbal în judecată. “Fără curățenie, și fetele vor avea soarta băieților!”

Distribuie

Antrenorul emerit Maximilian Gavrilă a dat federația de handbal în judecată. “Fără curățenie, și fetele vor avea soarta băieților!”.

Era așa de simplu, să se facă o acțiune în instanță, de desființare'. Dar nu s-a făcut. Iar președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, a rămas înregistrat la tribunal ca fiind în continuare președinte al Ligii Profesioniste de Handbal.

Iar această dublă calitate a reprezentat picătura care a umplu paharul nemulțumirilor lui Maximilian Gavrilă, președinte și antrenor la ACS Școala 181 din Capitală. Are sportive selecționate la loturile naționale, chiar și la naționala mare. A avut și campioane naționale la atletism, la aruncarea greutății și la viteză, 200 metri. Handbalul e pasiunea lui de-o viață, dar spune că e din ce în ce mai greu să țină clubul, mai ales cu o Federație care îi pune piedici în loc să îl ajute.

Pentru confuzia LPH – FRH, Maximilian Gavrilă a dat Federația în judecată, primul termen e pe 25 septembrie, la Tribunalul București. Dacă va câștiga procesul? Aștept cu nerăbdare alegeri noi', spune antrenorul emerit. Deși l-a votat pe Dedu în 2014, se declară foarte dezamăgit de starea în care a ajuns handbalul românesc. Și crede că e nevoie de schimbări drastice la Federație. După chemarea în judecată, conducerea FRH l-a scos pe Maximilian Gavrilă din Comisia Tehnică.

Cum v-ați hotărât să dați Federația în judecată?
Am văzut toate minunile care se întâmplă, schimbări de regulament, decizii diferite de la comisii, desi cazurile sunt identice. Am aflat de pe Internet că Alexandru Dedu e și președinte la Liga Profesionistă de Handbal, despre care se știa că nu mai există. Sunt șef de club, membru votant al Adunării Generale a FRH, deci pot să mă consider prejudiciat.

În afară de scoaterea din Comisia tehnică a FRH, ce reacții a avut conducerea Federației?
Au mai fost și altele. M-au condiționat cu datoriile, dacă nu le plătesc, nu mă primesc în campionat.

Ce datorii?
Făceam antrenamentele în Sala Floreasca, sală care e a Federației.

Cât vă ia chirie?
250 lei pe oră. Eu am fost acolo doar cu junioare. Dar și la senioare e chiria la fel. Vă dați seama că n-am mai putut face față. Făcând în fiecare zi antrenament, însemna 500 lei pe zi. N-am mai putut să fac rost.

Sursele de venit ale clubului care sunt?
Sponsorizări, vânzarea sportivelor. M-au ajutat și cei de la Primăria Sectorului 1. Elevele de la club provin, cele mai multe, de la Școala 181, au obținut titlul de campioane la olimpiada sportului școlar. După care le-am dus la liceu, tot un liceu din Sectorul 1, și Primăria m-a ajutat. Probabil ăsta va fi viitorul. Altfel, n-ai cum să reziști, costurile sunt destul de mari.

Ce anume costă?
Pe mine m-a omorât transportul. A ajuns mai scump decât masa și cazarea. 3.500 lei o deplasare la Iași sau la Piatra Neamț. Apoi sala, fac antrenamentele undeva la Lujerului acum. Și arbitrii, acolo e o altă poveste. Am deconturi neefectuate de vreo 30.000 de lei, banii pentru arbitraje.

De ce nu-i puteți deconta?
Nu e de acord financiarul de la club, arbitrii nu îndeplinesc anumite condiții. Eu am vrut să plătesc, m-am dus să plătesc și taxele la stat și când am ajuns acolo mi-au cerut convenții civile. Nu mai spun că sunt șicane cu delegările.

Federația nu caută talente, le ia de la cluburi'

Încotro se îndreaptă handbalul românesc?
În jos. Din păcate, să dea Dumnezeu să nu iasă așa, după părerea mea, și fetele vor avea soarta băieților.

De ce?
E o bătaie de joc generalizată, din cauza căreia pierdem sportive pe bandă rulantă. Nu se mai lucrează la bază, nu mai sunt centrele care scoteau sportive an de an. Pe vremea mea, am învățat într-un fel handbalul, îl știu pe ăla vechiul. Cele mai bune rezultate le-am avut când îl jucam pe ăla vechiul. Acum aducem antrenori străini. Dintr-odată, antrenorii români nu mai au valoare.

Federația are mai multe centre de pregătire.
Da, și se tot încearcă deschiderea de centre noi. Dar cu sportive luate de la cluburi ca al meu, sportive care apoi nu mai au dreptul să evolueze în campionat pentru clubul de bază. Trebuie să joace pentru echipa centrului.

Așadar, Federația face selecție numai din loturile cluburilor?
Aici este problema: nu face selecție în școală, numai de la cluburi. Vrei să faci un centru? Fă cum au făcut ăia de la canotaj, du-te prin toată Moldova, caută fete înalte, antrenează-le.

Cu antrenorii cum stăm?
Când am terminat facultatea, după ce-ți luai diploma deveneai și antrenor. Mai nou, dacă nu faci nu știu ce cursuri prin facultate, nu mai ieși antrenor, doar profesor de educație fizică. Pe mine nu mă deranjează. Treaba e că, dacă privim turneele finale, ultimii patru ani, ca să luăm un ciclu olimpic, 80 la sută dintre antrenori sunt din ăia în vârstă.

Din ce motiv?
Pot să explic legat de handbalul românesc, de ce nu se văd antrenorii tineri. Pentru că la cluburile școlare sau de unde încep ei sunt plătiți foarte prost. Și atunci preferă omul să stea la școală, să predea la clasă. Sportul de performanță e o muncă foarte grea. Implică multe renunțări. Nu ai week-end liber, ca toată lumea, ești mereu pe drumuri.

Ambros Martin vede naționala prin corespondență'

Există soluția organizării campionatelor pe regiuni.
Da, se vorbește despre asta. Dar echipele cele mai bune se află, majoritatea, în sud. Și-atunci faci o serie foarte tare, de București. Eu am pătimit pe chestia asta foarte mult. Într-un an, ne-am bătut între noi ca proștii, primele patru echipe, pe două locuri.

Cum de au ungurii handbal valoros?
Politica statului este alta. Federația Maghiară de Handbal are buget de 8 milioane de euro, Și-atunci se creează centre, se adună sportivele. Campionatul e valoros.

Ei au Gyor, noi avem CSM.
Câte romance are echipa mare a CSM-ului? Patru sunt de toate. La anul trebuie să participe cu o junioară în teren. Cu cine participă? La echipele mici, cei de la CSM n-au nicio sportivă formată de ei, toate sunt adunate de prin țară. Nu e clubul bucureștenilor, e al provinciei.

Muntenegru?
Ei adună și le cresc împreună. Iau generația completă și o duc și-o plimbă la toate turneele. Și-apoi acolo nu se fac jocurile care se fac la noi. Că trebuie să ne dăm noi în stambă, să băgăm vreo două-trei jucătoare care n-au treabă la naționala mare. Iar selecționer e Ambros Martin, că ni s-au terminat antrenorii. Ambros Martin care vede naționala prin corespondență.

Mi se par aberante salariile din FRH'

Alte nemulțumiri legate de FRH?
Pe mine m-au văduvit de o sumă importantă de bani, prin hotărârile de la comisii, de când este președinte domnul Dedu. Înainte nu se întâmpla așa ceva. Nu este posibil să transferi cu două zile înainte de startul campionatului două loturi, de la CSA Steaua și de la CSS 6, ca să aibă echipă CSM București. Cu două zile înainte fac transferul, dar îl datează astfel încât să nu se plătească grila. O șmecherie din asta românească, în față.

Puteau fi contestate în instanță transferurile.
Da, puteau, dar sunt cluburi sportive pe bani publici, nu le interesează. Pe mine m-a interesat, când mi-au luat jucătoarele, pentru că sunt privat. Și pierd banul meu, din buzunar.

De la FRH ați primit finanțări pentru echipele de junioare?
O singură dată, prin 2010, o tabără de pregătire, dar de la Agenția Națională de Tineret, nu de la FRH. Federația nu-ți dă decât un tricou de campion, o diploma și-o medalie. Mai este o altă anomalie: de la mine de la club sunt selecționate cinci fete la loturile naționale. Trebuie să se prezinte la lot pe cheltuiala clubului, e o hotărâre de consiliu de administrație. Nu există așa ceva la nicio altă federație. Zece ani, ca membru în comisii, am încercat să schimb asta.

Și altceva ce ați încercat să schimbați?
Am propus să dăm premii în bani antrenorilor de la echipele calificate în fazele finale, 48 de echipe, băieți și fete, câte o mie de lei. Nu se găseau 480.000 de lei? Îl motivam pe antrenor, să muncească mai mult, să fie prezent la competiție, să ia cei o mie de lei. Că are salariul 1.500 de lei. N-avem bani, n-avem forma legală, au spus cei din FRH. Am propus să luăm și câte-un antrenor tânăr să meargă în deplasări cu naționala.

Și ce a răspuns FRH?
Că nu se poate. Nu se poate că în deplasările astea merge toată Federația. Pentru antrenorii tineri n-avem bani. Dar ne lăudăm că avem cinci milioane de lei în conturi, că așa s-a spus la ultima Adunare Generală. Mi se par aberante salariile din Federație, de 5.000 de euro net. Ne mirăm unde se duc banii handbalului.

La juniori nu s-a dat nimic, niciodată'

Liga există doar pe hârtie. De ce nu o reactivează cluburile profesioniste?
Pentru că în regulamente scrie clar de unde trebuie să vină banii cluburilor membre LPH. Cele mai multe cluburi din primul eșalon depind de bani publici.

Fără Ligă, banii din drepturile TV ajung la Federație.
Dacă e s-o luăm pe regulamente, Federația nici n-are voie să încheie contracte în numele cluburilor. De aceea nici nu se vrea refacerea Ligii. Atunci când ea a funcționat, din bugetul Federației, din cei 300.000 de euro, bani de televizări, 150.000 de euro s-au dat la Ligă, să-și desfășoare activitatea. Ce s-a făcut cu banii ăia nu știe nimeni. Nu spun că s-ar fi făcut ceva ilegal. Doar că nu i-a justificat nimeni, cum s-au cheltuit. Sunt întrebări. Organele competente, cum se spune la televizor, ar trebui să-și facă datoria. Că nu e treaba mea să verific, nu-s banii mei.

Președintele FRH spune că din actualul contract de drepturi TV dă o parte din bani la juniori.
La juniori nu s-a dat nimic niciodată. Prin 2015, am fost chemat la o ședință-fulger, la FRH. Ni s-a spus că sunt niște bani europeni, dar veniți prin Sănătate. Și să facem noi niște programe de tipul Prin sport să îmbunătățim sănătatea'. Nu s-a făcut nimic, dar lumea vorbește că banii, cei 250.000 de euro, au fost luați totuși de Federație.

Dedu răspunde acuzațiilor

Actualul președinte al Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, a reacționat, după acuzațiile aduse de către Maximilian Gavrilă. 'Nu am ce să-i răspund acestui domn. Este o acțiune hilară și vă spun de ce. În primul rând, cu două săptămâni înainte de alegerile de la Federația de Handbal, m-am autosuspendat din funcția pe care o îndeplineam la Ligă, tocmai în ideea de a putea candida pentru postul de președinte FRH. Apoi, a doua zi după ce am fost numit președintele Federației, mi-am depus demisia de la Ligă. În această situație, vicepreședintele Ligii trebuia să facă ceea ce scrie în statut. Din păcate, suntem buni doar să facem circ', a declarat, pentru Libertatea, Alexandru Dedu.

 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Liviu Dragnea, huiduit de un europarlamentar după discursul de la congresul PES
Comentarii