”Aceste atacuri sunt extrem de şocante. CIO condamnă aceste acte barbare şi laşe. Acesta nu este doar un atac asupra poporului francez şi Parisului, este un atac împotriva umanităţii şi împotriva valorilor olimpismului. Rămânem uniţi cu toţi oamenii din lume. Gândurile noastre se îndreaptă către familiilee şi prietenii celor care au fost ucişi sau răniţi. Apreciem munca deosebită a atâtor bărbaţi şi femei din domeniul medical şi cel al ordinii publice, care ajută populaţia în aceste momente dificile. În aceste vremuri întunecate, ar trebui să ne amintim de puterea sportului de a uni oamenii şi comunităţile şi de a aduce pace.

Astăzi, toţi oamenii cu bunăvoinţă vor spune: «Suntem cu toţii francezi». I-am trimis astăzi o scrisoare de condoleanţe şi susţinere preşedintelui Hollande şi am decis ca steagul olimpic să fie coborât în bernă în amintirea acestei tragedii”, se arată în comunicatul semnat de Thomas Bach.

Autorităţile franceze au centralizat 128 de morţi în urma atentatelor comise vineri seară la Paris, conform unui bilanţ provizoriu, care precizează că 200 de persoane sunt rănite, 99 fiind în stare critică.

Tenismanul sârb Novak Djokovici, numărul 1 mondial, s-a declarat „şocat, întristat şi îngrozit” după atentatele de la Paris, soldate cu aproape 130 de morţi.

„Şocat, întristat, îngrozit, fără cuvinte. Rugăciunile mele se îndreaptă către toate familiile şi către victime”, a notat Djokovici pe Twitter.

Spaniolul Rafael Nadal a scris, pe contul său de Facebook, că este extrem de afectat de ceea ce s-a întâmplat. „Sunt devastat de ceea ce s-a întâmplat ieri seară la Paris. Vreau să arăt toată afecţiunea mea şi toată susţinerea mea Franţei şi parizienilor”, a notat el.

Fotbalistul argentinian Lionel Messi a lansat un apel, el menţionând că singura cale este cea a păcii şi a fraternităţii. „Astăzi toate gândurile noastre se îndreaptă către victimele de ieri şi familiile lor. Vrem să reafirmăm, azi mai mult ca niciodată, că există doar o cale: pacea şi fraternitatea între fiinţele umane. Şi vom rămâne uniţi pentru a reuşi asta”, a notat Messi pe Facebook.

ACTUALIZARE 15.03. Ministerul de Externe confirmă că doi cetățeni români au murit în atentatul de la Paris, pus la cale și executat de către Statul Islamic.

Ministerul Afacerilor Externe anunţă cu profund regret că decesul a doi cetăţeni români în atacurile produse în cursul nopţii trecute în capital Franţei a fost confirmat de autorităţile franceze. MAE informează că Ambasada României la Paris este în legătură cu familiile acestora şi le va acorda asistenţa consulară necesară.

Aşa cum MAE a informat anterior, un cetăţean român a fost rănit uşor în atacurile survenite în cursul nopţii în capitala Franţei. Persoana în cauza a primit îngrijiri la un spital din Paris şi, în cursul dimineţii, a fost externată.

Până la această oră, la nivelul Ministerului de Externe nu există alte semnalări de cazuri de cetăţeni români care ar fi putut fi răniţi sau decedaţi în atacurile de la Paris. MAE menţine permanent legătura cu autorităţile franceze competente”, se arată într-un comunicat MAE.

Vineri seară, la Paris, în timpul meciului Franța – Germania, a avut loc un atentat ISIS în apropiere de Stade de France.

Atacuri cu grenade și mitraliere Kalașnikov în alte 5 puncte din capitala Franței;

100 de oameni au fost ținuți ostatici și apoi uciși într-o sală de spectacole, Bataclan. Atacatorii au fost uciși după o intervenție în forță dar înăuntru era o baie de sânge;

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

ACTUALIZARE 15.00. În atentatele de la Paris a fost rănită o româncă. „Un bărbat a deschis focul asupra mașinii în care ne aflam. Un tînăr care părea nord-afican a deschis focul fără să ezite. Sora mea este lovită de schije, dar este teafără și a fost externată„, a povestit la Digi 24 o româncă, medic în Paris.

Vor fi 3 zile de doliu în Franța. Parlamentul din Hexagon s-a reunit de urgență.

Toate evenimentele sportive din Paris și din jurul Parisului au fost anulate. Potrivit CNN, în acest moment sunt 153 de morți. În plus, 180 de persoane sînt rănite, dintre care 80 sînt în stare gravă.

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Un sătmărean care lucrează la Paris de mai mulţi ani a fost prins în vâltoarea evenimentelor de vineri noapte, din capitala Franţei.

Andrei Buia a fost la meciul Franţa – Germania, scor 1-1, de pe Stade de France. El a primit, alături de un coleg din Sălaj, bilete la meci din partea patronului firmei la care cei doi lucrează şi i-a trimis mamei sale câteva fotografii de pe stadion.

andrei

”Undeva, pe la jumătatea primei reprize, am auzit prima bubuitură. Chiar dacă a fost foarte puternică, nici eu, şi nimeni de pe stadion, nu s-a gândit la atentate cu bombă. Ne-am gândit că sunt nişte petarde. La circa 10 minute. a urmat cea de a doua bubuitură şi tot la petarde ne-a sărit gândul. Doar la pauză ne-am pus câteva semne de întrebare. Inainte de pauză s-a dublat numărul de stewarzi pe stadion. De asemenea, în timpul pauzei, când am încercat să părăsim incinta stadionului înspre gardul împrejmuitor, nu ni s-a permis acest lucru. Ni s-a permis accesul doar în barurile de sub tribunele stadionului. Şi mai interesant lucru, nici telefonia mobilă, nici internetul nu erau funcţionale în acea perioadă, astfel că nimeni de pe stadion nu s-a putut informa despre ce se întâmpla afară”, ne relatează Andrei.

paris3

Sătmăreanul  spune că a aflat despre ce s-a întâmplat la Paris abia când a părăsit arena: ”Prin minutul 88, imediat după ce de-al doilea gol, am vrut să părăsim arena pentru a evita aglomeraţia de la începutul meciului. Am vrut să ieşim pe poarta cea mai apropiată, dar am fost direcţionaţi spre alte ieşiri. Maşina ne era parcată în imediata vecinătate a stadionului. Abia după ce am pornit spre casă, am văzut multă poliţie pe stradă care direcţiona traficul spre periferia oraşului. Zona centrală a Parisului era complet închisă. Semnalul la telefonul mobil a revenit abia după cene-am îndepărtat de stadion. Atunci am văzut că am fost sunat de foarte multă lume din ţară şi atunci am aflat, cu adevărat, ce s-a întâmplat”.

paris

Articolul integral de pe gazetanord-vest.ro, AICI.

Urmărește-ne pe Google News