17 Iul. 2017 16:31

Bustul Marianei Lucescu, dezvelit la Pantelimon. A fost prima femeie-antrenor de rugby din lume / GALERIE FOTO

Distribuie

Bustul Marianei Lucescu, dezvelit la Pantelimon. A fost prima femeie-antrenor de rugby din lume.

Peste 100 de persoane au participat astăzi la ceremonia de dezvelire a bustului statuii Marianei Lucescu, prima femeie-antrenor de rugby din lume.

Statuia, realizată de maestrul sculptor Ion Sideri, fost kaiacist în lotul olimpic, este instalată în curtea Școlii gimnaziale nr. 1 din Pantelimon. Inițiativa a aparținut foștilor elevi ai Marianei Lucescu, pe care i-a lansat în rugby-ul mare. Dintre aceștia s-au remarcat Alexandru Achim, Mircea Paraschiv, Vasile Țața sau Ion Ilie.

Pe vremuri, în 1962, Școala gimnazială nr. 1 din Pantelimon se numea Școala generală nr.65. Aici a primit repartiție Mariana Lucescu, ca profesoară de educație fizică și sport. Tot aici și-a descoperit menirea de a fi antrenor de rugby. ”Doamna de Fier”, cum era supranumită, s-a remarcat printr-o disciplină deosebită, dar și prin dragoste maternă față de elevii săi.

Mai târziu, a mers la Școala sportivă de elevi nr. 2, cu mulți dintre cei pe care îi înițiase în tainele rugby-ului, la Pantelimon. Mariana Lucescu a fost de patru ori campioană națională de juniori, cu echipele pe care le-a condus.

La ceremonia de astăzi, statuia a fost sfințită printr-o slujbă religioasă. Totul a fost posibil grație implicării Primăriei Pantelimon, Consiliului Local Pantelimon și CSO Pantelimon.

Ca proiecte de viitor, școala respectivă s-a propus să poarte numele Marianei Lucescu, iar o altă inițiativă este să se scrie o carte despre viața Marianei Lucescu.

FOTO și TEXT: Facebook C.S.O. Pantelimon

Comentarii