Mergi direct la conținut »
Cine sunt cei patru sportivi români care vor primi distincții olimpice la Casa Olimpică din București
Alte sporturi Libertatea > Sport > Alte sporturi

Cine sunt cei patru sportivi români care au primit distincții olimpice la Casa Olimpică din București. În cârje, Gheorghiță Ștefan și-a ridicat medalia

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Luni, 23 octombrie 2017, 11:34

Cine sunt cei patru sportivi români care vor primi distincții olimpice la Casa Olimpică din București. COSR va organiza ceremonia vineri, de la ora 10.00, la Sala Amfiteatru din incinta Casei Olimpice din București.

Ad placeholder

ACTUALIZARE 20 octombrie. Luptătorul Gheorghiță Ștefan, care a vineri a primit medalia de bronz de la JO 2008 cu prilejul unei ceremonii la Casa Olimpică, consideră această distincție ca un cadou, dar a reamintit că a muncit mult și merită să se bucure de această realizare, a informat agerpres.ro.

Astfel, bilanțul delegației României la JO 2008 este acum de 4 medalii de aur, 1 de argint și 4 de bronz. Medalia de bronz i-a fost înmânată luptătorului de Octavian Morariu, președintele COSR din 2008 și în prezent membru al CIO.

Cine sunt cei patru sportivi români care au primit distincții olimpice la Casa Olimpică din București. În cârje, Gheorghiță Ștefan și-a ridicat medalia Cine sunt cei patru sportivi români care au primit distincții olimpice la Casa Olimpică din București. În cârje, Gheorghiță Ștefan și-a ridicat medalia

”Vreau să mulțumesc COSR pentru această festivitate frumoasă, sunt foarte bucuros pentru această medalie. O consider ca un cadou pe care îl accept. Nu am aceeași senzație ca și cum aș fi urcat pe podium, dar este un cadou pe care îl accept. Am fost foarte bucuros când am aflat, nu îmi venea să cred. Am intrat pe net și am verificat și am avut o bucurie aparte, o senzație pe care nu o pot descrie. Am muncit pentru această medalie, îmi pare rău că nu a fost la ediția 2008 a Jocurilor Olimpice. Sunt adeptul unui sport curat și susțin un sport curat, iar cei care sunt prinși pozitiv e normal să plătească. Medalia asta va avea locul ei, atât în suflet, cât și în vitrină”, a declarat Gheorghiță Ștefan, care se deplasează încă în cârje după operația de la genunchi de anul trecut.

Cum să îngropi 2,4 milioane de euro. La peste doi ani de la primele plantări, Parcul Memoriei Naţionale de lângă Mărășești arată ca un deşert
Recomandări
Cum să îngropi 2,4 milioane de euro. La peste doi ani de la primele plantări, Parcul Memoriei Naţionale de lângă Mărășești arată ca un deşert
 

Ștefan, clasat pe locul 5 la JO 2008 în cadrul categoriei 74 kg la lupte libere, a primit medalia de bronz în urma descalificării pentru dopaj a sportivului clasat inițial pe locul 2 (uzbekul Soslan Tighiev). Gheorghiță Ștefan a fost învins de Tighiev în optimile categoriei 74 kg, la lupte libere. Românul fusese întrecut în meciul pentru bronz de belarusul Murad Gaidarov. În noua configurație, anunțată de forul mondial, rusul Buvaisar Saitiev rămâne cu aurul, Gaidarov a luat argintul, iar bronzul a revenit bulgarului Kiril Terziev și românului Gheorghiță Ștefan.

Ad placeholder

Medalia lui Ștefan Gheorghiță este a 34-a din palmaresul olimpic al FR de Lupte și a 307-a din palmaresul COSR.

Corina Căprioriu, vicecampioană olimpică la judo la JO 2012, soția lui Gheorghiță, a declarat că medalia este o răsplată pentru munca sa de ani în acest sport: ”Mi-a povestit că nu este atât de fericit pe cât și-a dorit, pentru că i s-a luat bucuria de a urca pe podium și de a trăi senzația asta la JO 2008. Dar eu sunt foarte mândră de el și extrem de fericită. Chiar a fost foarte emoționat când i-a fost înmânată medalia. Eu zic că merita pe deplin, se și vede cât a sacrificat. A fost trup și suflet pentru sportul pe care l-a practicat”.

Costi Rogozanu: BNR dă semne de viață: mai trebuie să și taxăm bogăția. Piedica principală: suntem poporul lui Cheloo
Recomandări
Costi Rogozanu: BNR dă semne de viață: mai trebuie să și taxăm bogăția. Piedica principală: suntem poporul lui Cheloo
 

Căprioriu cochetează cu o eventuală revenire pe tatami, mai ales că are și aprobarea jumătății sale: ”Mă gândesc să mă întorc mai ales că mă susține și soțul. El este de acord să pornesc din nou pe drumul spre performanță. Dacă am susținerea lui, e tot ce contează pentru mine. Dar aștept să văd că am și susținere din partea tuturor”.

Gheorghiță Ștefan își dorește o revenire, dar deocamdată este în cârje și visul său olimpic are puține șase de reușită: ”Tot ce e posibil, dar momentan vreau să fiu sănătos. Este drumul lung până la Tokyo, eu însă vreau să mă refac și să fim sănătoși”.

Ad placeholder
VIDEO Momentul în care deputații PSD Adrian Solomon şi Irinel Stativă au intrat în conflict cu polițiștii în Centrul Vechi
Recomandări
VIDEO Momentul în care deputații PSD Adrian Solomon şi Irinel Stativă au intrat în conflict cu polițiștii în Centrul Vechi
 

”Dacă ne gândim că alții au trișat și încă se gândesc să mai facă lucruri de genul acesta, putem spune că este o reparație morală, dar, cum a spus și Octavian Morariu, atunci când știi că ai luptat corect, că ți-ai apărat șansele până la urmă reușești să ai dreptate și reușești să fii învingător. Cred că este cel mai important lucru să-ți reprezinți țara cu cinste, cu fair play, cu mândrie și să ajungi pe locul pe care îl meriți luptând corect”, a declarat Mihai Covaliu.

Gheorghiță va primi toate drepturile cuvenite performanței sale: ”Toate meritele aferente ale acestei medalii nu influențează cu nimic perioada în care a fost obținută. Din ce știu, azi banii care erau destinați medaliei de bronz au intrat în posesia sportivului. Sunt lucruri normale care se întâmplă în conformitate cu ceea ce s-a hotărât de CIO, cu legile din România, e o situație care intră în normalitate.

Președintele COSR a salutat dorința de revenire a unor sportivi precum Corina Căprioriu, judoka medaliată cu argint la JO 2012, și Gheorghiță Ștefan: ”Eu cred că acesta este spiritul olimpic. Sunt sportivi, și îi avem aici pe Marian Drăgulescu și Cătălina Ponor, care și la vârsta lor vor să lupte, vor să se bucure de gimnastică. Iată și Ștefan, pe care l-am văzut în cârje, se gândește să revină, Corina, sigur, se gândește să revină. Sunt oameni cu experiență, sunt plusuri pentru disciplinele lor sportive. Sunt absolut convins că acest lucru va crește concurența pe posturile pe care ei luptă, și asta va duce negreșit la performanță”.

COSR a organizat o ceremonia la Casa Olimpică în care o serie de sportivi au fost recompensați pentru avansare pe poziții superioare în clasamentele JO 2008, în urma descalificării unor sportivi care au trișat.

Pe lângă Gheorghiță Ștefan, care a urcat de pe locul cinci pe al treilea la lupte libere (categoria 74 kg), atleta Cristina Casandra a promovat pe locul IV în proba de 3.000 m obstacole, Eusebiu Diaconu a avansat pe locul 7 la lupte greco-romane (categoria 60 kg), iar Roxana Cocoș a urcat pe locul 7 în cadrul categoriei 58 kg la haltere.

Ad placeholder

——–

Ceremonia de acordare a distincțiilor olimpice pentru sportivii Ștefan Gheorghiță (lupte libere), Cristina Casandra (atletism), Eusebiu Iancu Diaconu (lupte greco-romane) și Roxana Daniela Cocoș (haltere) are la vineri, la Casa Olimpică din Capitală.

Toți cei patru sportivi, participanți la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, au avansat pe poziții superioare, în urma descalificării unor concurenți care au încălcat regulile antidoping.

În cadrul ceremoniei, Ștefan Gheorghiță – lupte libere, categoria 74 kg – va intra în posesia medaliei de bronz și a diplomei.

Atleta Cristina Casandra, pentru locul 4 ocupat în competiția de 3.000 m obstacole, Eusebiu Iancu Diaconu, pentru locul 7 ocupat în clasamentul întrecerilor de lupte greco-romane, în limitele categoriei 60 kg, și Roxana Daniela Cocos, pentru locul 7 pe care s-a clasat în ierarhia feminină de la haltere, la categoria 58 kg, vor primi diplome.

La eveniment vor lua parte Mihai Covaliu, președintele COSR, Octavian Morariu, membru CIO pentru Romania și vicepreședinte al COSR, membri ai Comitetului Executiv al COSR, conducători ai federațiilor nationale sportive, personalități ale mișcării sportive din România. La ceremonie este invitat să participe Marius Alexandru Dunca, ministrul Tineretului și Sportului.

Ad placeholder

Citiți și Lupte. Gheorghiță Ștefan a fost medaliat cu bronz la JO după opt ani! Ar trebui să primească 42.000 de euro

Judoka Corina Căprioriu s-a căsătorit cu luptătorul Ștefan Gheorghiță. Mirele a primit în dar o cheie

Ad placeholder
După ce s-a spus că au divorțat, Reghe rupe tăcerea. Ce s-a întâmplat, de fapt, între Anamaria Prodan și Alexa: "Nu mi-a plăcut..."
PARTENERI - GSP.RO
După ce s-a spus că au divorțat, Reghe rupe tăcerea. Ce s-a întâmplat, de fapt, între Anamaria Prodan și Alexa: "Nu mi-a plăcut..."
Daciana Sârbu și-a pierdut toată averea. Ce a făcut soția lui Victor Ponta
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Daciana Sârbu și-a pierdut toată averea. Ce a făcut soția lui Victor Ponta
Horoscop 8 iulie 2020. Leii, cel mai probabil, vor ține în ei motivele de nemulțumire, dar nu e o alegere bună
HOROSCOP
Horoscop 8 iulie 2020. Leii, cel mai probabil, vor ține în ei motivele de nemulțumire, dar nu e o alegere bună
RECOMANDĂRI
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close