Cine a spus primul ”Ai, n-ai mingea, tragi la poartă!”; restatutăm adevărul: Victor Roșca, fostul antrenor al Petrolului, a rostit celebra frază care a făcut istorie în fotbalul românesc: ”Pase scurte și pe sus, ai, n-ai mingea, tragi la poartă!”. Da, nu a fost spusă nici de Gabi Stan, nici de Florin Halagian, ci de Victor Roșca (62 de ani), înainte de un meci al ”lupilor” cu Rapid!
Cine a spus primul ”Ai, n-ai mingea, tragi la poartă!”? ”Ha, ha, ha, ce bine că mă întrebați! Se întâmpla înainte de un meci al Petrolului cu Rapidul lui Rednic. La conferința de presă de dinaintea jocului, un ziarist din București mă tot trăgea de limbă. ”Cum jucați?”, o dată, ”cum veți intra cu Rapidul?”, a doua oară, ”veți băga o echipă de contratac sau de posesie?”, a treia oară. Spera să spun sau măcar să sugerez echipa. Probabil că era pe firul scurt direct cu ”Puriul”. M-a exasperat și atunci i-am spus și eu, ironic ”Ai, n-ai mingea, tragi la poartă!”. De fapt, am spus că voi juca ”pase  scurte si pe sus, ai, n-ai mingea, tragi la poartă!”. În fraza asta am cuprins tot universul fotbalului”, a rememorat ”nea Vicki”.
Petrolul – Rapid, din sezonul 2000-2001, s-a încheiat 1-2, cu golul victoriei giuleștene în ultimele secunde, semnat de englezul Mark Burke.

”Ai, n-ai mingea, tragi la poartă!”, apoi ”Și calul aleargă, dar nu dă lapte”

În afară de acest episod amuzant, cu ”Ai, n-ai mingea, tragi la poartă!”, Victor Roșca, fost portar al Vâlcei, mai are două întâmplări care au făcut istorie. Întrebat de un ziarist despre metodele de pregătire de la Petrolul și de faptul că echipa lui aleargă mult, dar nu mai are rezultate, antrenorul a exclamat: ”Și calul aleargă, dar nu dă lapte!”.
Altă fază, tot din stagiunea 2000-2001, când Petrolul a fost pe locul doi la finele turului. În retur, echipa lui Florin Pârvu, Irimescu, Todoran, Orlando și Costescu n-a mai repetat prestațiile bune, iar președintele CA, Florin Bercea, îl acuza pe ”Vicki”. ”Nu mai vreau să jucați așa defensiv, că nu batem pe nimeni acasă! Parcă suntem de la Urgențe, jucăm numai 9-1-1!”. Până la urmă, ”lupii” au terminat stagiunea pe locul 9.

Aluzie la jocuri de culise:”Vicki, jucătorii tăi m-au costat mai mult decât jucătorii mei!”

AMENINȚĂRI PE PIAȚA RCA. După ce ASF le-a făcut plângere penală și le analizează solvabilitatea, bulgarii de la Euroins amenință cu „Schengen”
Recomandări
AMENINȚĂRI PE PIAȚA RCA. După ce ASF le-a făcut plângere penală și le analizează solvabilitatea, bulgarii de la Euroins amenință cu „Schengen”

Replica lui Roșca, după 15 ani: ”La Petrolul, președintele Eugeniu Goicea și șeful Consiliului de Administrație, Florin Bercea, numeau antrenorii după sistemul ”o dată tu, o dată eu”. Pe mine mă adusese Goicea, iar Bercea mă tot critica. Bine, dânsul se pricepea la toate, că se ocupa și de volei, de handbal și de altele! Cât despre returul acela slab, țin minte o vorbă a lui Petre Buduru: ”Vicki, jucătorii tăi m-au costat mai mult decât jucătorii mei!””.
”La Petrolul am avut echipă bună. Jucam 3-4-3, dar nu stăteam să le explic conducătorilor, că oricum nu înțelegeau! Funcționa bine și centrul de juniori, aveam de unde promova fotbaliști”
petrolul 2000-01 petrolul1

Roșca a activat ultima dată la Corvinul, însă, după rețeta fotbalului românesc, clubul a dat faliment și a reapărut pe o altă societate.

”Aceeași lege te poate salva sau te poate băga la pușcărie”

”De ce am ajuns atât de jos cu fotbalul? Partea legislativă suferă. Echipele au rămas fără finanțatori din cauza legislatiei. E interpretabilă. Mulți s-au speriat când au văzut conducători în inchisoare. Mai e și problema cu sprijinul Primăriilor. Când vrem să scăpăm de responsabitate, invocăm UEFA, FIFA. E o gogomănie. Nu are nici o tangență! Unde au fost primari puternici care cunosc legislatia, s-au găsit portițe! Oricum, din ce am observat, aceeași lege te poate salva sau te poate băga la pușcărie!
Declinul a apărut și din cauza faptului că centrele de copii au dispărut, iar bazelele sportive s-au împuținat. După Revoluție, un fost șef al fotbalului iugoslav, a spus la FRF, la o consfătuire cu antrenorii și conducătorii din primele trei ligi, că singura șansă a fostelor țării socialiste e să ne creștem copiii, că suntem talentați și inteleligenți ca nații. Parcă-l aud: ”Asta e economia de piață, trebuie să ne adaptăm. Dacă alergăm după Vest, care are un avans de 50 de ani, vom ajunge la 100 de ani de ei, că noi mergem înapoi!”. Câtă dreptate a avut!”, a rememorat Roșca.
Antrenorul consideră că avem mari carențe în instruirea copiilor și juniorilor: ”Elveția și Austria au făcut centre de excelență. Au început și la noi centrele, dar nu se văd rezultatele. Pe vremea lui Ceaușescu, aveam cincinale, acum nu știm ce e mâine, nu se știe cine dă dă faliment, care e Steaua, care e FCSB, Dinamo ori FCDB! Ne trebuie o bună organizare, legi clare, simple”.

Reșita l-a executat fiindcă a bătut unde nu trebuia?!

CORESPONDENȚĂ DIN TURCIA. „Efort naţional pentru ajutorare, dar coordonarea e dezastruoasă”, spun turcii. Drumul ajutoarelor spre est e sinuos
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DIN TURCIA. „Efort naţional pentru ajutorare, dar coordonarea e dezastruoasă”, spun turcii. Drumul ajutoarelor spre est e sinuos

Roșca, deținător al licenței Pro de la începutul anilor 2000, a antrenat UTA, Arieşul Turda, Poli Timişoara, CSM Reşiţa (a promovat, apoi i-a salvat de la retrogradare: ”La ultimul meci, am bătut unde nu trebuia, la Craiova, și m-au dat afară! Eu l-am promovat pe Chivu, nu Sdrobiș! Mare jucător, Chivu. În plus, a știut și când să se retragă”), Petrolul Ploieşti, Oţelul Galaţi, CFR Simeria, Corvinul, Olimpia Rm. Sărat ori Vispești Blejoi. E șomer de ceva timp: ”Eu n-am avut impresar, n-am fost tipul care să mă autopropun. Pe de altă parte, nici bătrân nu mă consider. Del Bosque, Hodgson, Lucescu, cum sunt? Daum? N-am urmărit antrenamentele, dar la meciurile naționalei n-am văzut idee clară de joc, cartea de vizită a oricărui antrenor. Din noul val, îmi plac Dan Petrescu, Olăroiu, cu care am fost coleg la licența Pro, Răzvan Lucescu. Plus Petre Grigoraș”.

”Unii au înghițit mingea”

Roșca, Cincă, Vergu, Teleșpan, Basno, Udrică, Gângu, Carabageac, Gaiță…, echipa Chimiei Rm. Vâlcea care promova în Divizia A în 1978 (retrogradare în 1987): ”Ne-am reîntâlnit recent, la un meci old-boys, la Rm. Vâlcea, pe teren mare. Unii cam înghițiseră mingea, dar sunt sănătoși”.

Îi plac Tătă și Panti, dar parcă e mai aproape de Niță

Încă un șef de filială ICR cu chirie de peste 5.000 de euro pe lună. Cât plătește România pentru locuințele angajaților institutului din străinătate
Recomandări
Încă un șef de filială ICR cu chirie de peste 5.000 de euro pe lună. Cât plătește România pentru locuințele angajaților institutului din străinătate

Fostului portar îi plac Tătărusanu și Pantilimon, ”doi foarte buni goalkeeperi. Dacă am avea toate posturile acoperite ca buturile, am fi departe! Nu sunt stilul meu, pe mine nu mă ajuta înălțimea, eu eram cu robinsonadele, reflexele. Florin Niță aduce cu mine”.
”Păcat de Petrolul, un club de mare tradiție. Sper că vor reveni în primul eșalon. Mi-a plăcut perioada dintre 2012 și 2016 a echipei. Au venit străini de nivel foarte bun, Albin, Hamza, Bokila. Contra și Rednic puteau lua titlul la ce loturi au avut!”, mai spune tehnicianul. ”Lupii” au luat doar un trofeu, Cupa din 2013.
Roșca s-a mutat de la Rm. Sărat lângă Ploiești, la Românești, unde și-a construit o casă.

Alte fraze celebre din fotbal

 • Adi Ilie: Dacă ar fi să scoatem primele 30 de minute, cred că am fi putut fi câștigători.
 • Ioan Andone: Eram un prost dacă pierdeam a doua oară aici și prost nu sunt. S-a văzut că nu sunt!
 • Adrian Mititelu: Craiova e singura echipă care poate sparge cvartetul Steaua – Dinamo – Rapid.
 • Adrian Porumboiu: Singura echipă care poate prinde CFR-ul din urmă este DNA!
 • Claudiu Răducanu : La bulanu meu o să dau și gol dacă o sa mă convoacă!
 • Cornel Dinu: Gestul domnului Mihai Stoica a fost unul de premeditare intempestivă.
 • Cornel Dinu: Doar prin hazardul inconștient social nu se putea ajunge în sfere atât de aureolate și în plan financiar.
 • Cornel Dinu: Muncitor Nicoliță, foarte muncitor, dar terenul de fotbal nu e șantier!
 • Cosmin Moți: Nu pot să spun că am plâns, dar mi-au dat lacrimile.
 • Cristi Borcea: Cred într-Unul Dumnezeu, Tatăl autostivuitorul.
 • Dan Nistor: În afară cele șase goluri, Steaua n-a mai avut nici o ocazie. (După meciul Pandurii 0 – 6 Steaua)
 • Dorinel Munteanu: La pomul lăudat nici mere nu face.
 • Dumitru Dragomir: Familia e sfântă, pe când patria…. cum să vă spun, patria e sacră!
 • Dumitru Dragomir: Am ajuns la o vârstă la care mi-am dat seama ca trebuie sa fiu cinstit.
 • Dumitru Dragomir: Olăroiu e un antrenor foarte bun, dar vine un moment când trebuie sa pleci de la locul faptei.
 • Gabi Boștina: Nu știu câte goluri ar trebui să marcăm ca s-o eliminăm pe Betis. Cât mai multe ar fi suficiente.
 • Gabi Tamaș: Cred că dacă înscriam mai multe goluri decât ei, câștigam.
 • Gheorghe Hagi: Asta se întâmplă dacă în România se schimbă antrenorii ca, mă scuzați, lenjeria interioară, o dată la săptămână
 • Gheorghe Hagi: Copii, mergeți la școală, că și școala e bună la ceva!
 • Gheorghe Hagi: Decarul nu poate să poarte decât numărul 10.
 • Gheorghe Hagi: Fiecare om e unic în felul lui.
 • Gheorghe Ștefan Pinalti: Am puterea să recunosc că nu sunt vinovat.
 • Gigi Becali: Am vorbit chiar zilele trecute cu mai mulți parteneri de afaceri. Oameni serioși, din lumea interlopă.
 • Gigi Becali: Becali e un brand. Eu la Avicola Iași pot să fac pui Gigi Becali, dacă vreau.
 • Gigi Becali: Becalizarea României înseamnă că Romania este într-un cancer moral și spiritual din care se va salva prin becalizare.
 • Gigi Becali: Da cine e domle Nichita Stănescu ăsta? A adus mai mulți bani decât mine în România?
 • Gigi Becali: Dacă marcam un gol la început, pe urma putem să jucam și la 0-0.
 • Gigi Becali: Dumnezeu e cel mai tare serviciu de informații din lume – știe tot, chiar și-un fir de păr.
 • Gigi Becali: Eu în tinerețe eram amfitrion pe oriunde mă duceam.
 • Gigi Becali: M-am certat si cu Mitică Dragomir, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat!
 • Gigi Becali: Meritul pentru titlul câștigat de Steaua e 50% al lui Olăroiu și 50% al lui Protasov, dar cel mai mare merit e al meu.
 • Gigi Becali: Sunt în silenzio stampa. Dar doar pentru ziariști. Vorbesc numai cu televiziunile!
 • Gigi Becali: Globurile astea de pe internet sunt controlate de securisto-comuniști!
 • Gigi Nețoiu: Puteau să câștige ambele echipe, dar important este că noi am luat 6 puncte.
 • Ioan Sdrobiș: Putea fi 3-3! (După un meci încheiat 8-1.)
 • Ionel Dănciulescu: Suporterii noștri sunt 80 la sută din București și 40 la sută din provincie.
 • Ionuț Luțu: Am fost pur și simplu sidefat de frumusețea acestor fete!
 • Ionuț Popa: Sincer, mie nu-mi place să mă duc la Vaslui! Păi, la ultimul meci au venit cu un tablou de-al meu și scria ”Popa prostu”.
 • Marian Iancu: Ionel Ganea, ca om, e capabil sa infecteze până și penicilina!
 • Marian Iancu: Voi fi tot mai critic la ceea ce spun Gigi Becali și prietena lui, Giovanni.
 • Marin Condescu: Cu privire la reapariția blaturilor în campionatul nostru, nu mi-e frică, dar mă tem!
 • Marius Stan: Cred că o să candidez la președinția României. Pentru că pe unde mergem făceam lumea fericită. Dacă luam câte 5-6 goluri, normal că suntem iubiți și aplaudați!
 • Mihai Stoica: N-avea cum să-mi rupă Fane capu, am gât flexibil, sunt ca inspectorul Gadget.
 • Mitică Dragomir: Domle, eu muncesc 24 de ore pe zi, iar uneori chiar si noaptea!
 • Nicolae Mitea: Sunt pesimist. Cred că putem învinge Olanda.
 • Petre Grigoraș: Te faultează? Păi du-te bă la șah! Du-te la șah!
 • Rica Răducanu: La examen mi-a căzut Comuna din Paris , dar le-am spus să-mi schimbe subiectul, că nu prea le am cu geografia.
 • Sorin Cârțu: Contează mai puțin hârtiile. Știți cum e, omul se îndoaie la bani și la femei. La mine nu e cazul la femei.
 • Vasile Turcu: El îmi turna apă în cap, eu ce era să fac? Să stau ud, să răcesc și să prind emenangita? Ce, eu sunt fraier?!
 • ”Noi suntem rapidiști din tată-n fiu, în afară de fiul meu, care e stelist. (Nicolae Văcăroiu)
 • „Maşina care mi-am luat-o m-am sfătuit cu mine însuţi” (Nicolae Mitea)
 • „Este incontestabilă fortuirea ca românul să fie un strașnic luptător sarb” (Cornel Dinu)
 • „Să nu ne facem iluzii ca să nu avem deziluzii” (Emeric Ienei)
 • Gică Hagi: ”Gicu Grozav e Gicu Grozav. Fiecare om suntem diferiți. El se va identifica cu el însuși”
 • Claudiu Răducanu: „Băi, cine dracu mai e, mă, şi Caniculă ăsta, că am văzut la televizor că face victime multe, omoară oameni?”.
Ceaușescu întreba: „Ilie a dormit bine? A mâncat bine?”. Detaliul făcut public după 50 de ani
GSP.RO
Ceaușescu întreba: „Ilie a dormit bine? A mâncat bine?”. Detaliul făcut public după 50 de ani
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Câteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariție a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești
Playtech.ro
Câteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariție a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești
Neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 89 de ani: 'Mă simt ca un boschetar. N-am nicio avere, n-am nimic, am vândut tot'
Viva.ro
Neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 89 de ani: 'Mă simt ca un boschetar. N-am nicio avere, n-am nimic, am vândut tot'
O româncă a rămas pe străzi după cutremurul din Turcia şi doarme sub un TIR, cu cei doi copii. Nu are apă sau mâncare şi visează să ajungă la aeroport
Observatornews.ro
O româncă a rămas pe străzi după cutremurul din Turcia şi doarme sub un TIR, cu cei doi copii. Nu are apă sau mâncare şi visează să ajungă la aeroport
Imagini dramatice din Turcia. Momentul impresionant în care un copil de 8 ani este scos de sub dărâmături și își vede mama | GALERIE FOTO
Știrileprotv.ro
Imagini dramatice din Turcia. Momentul impresionant în care un copil de 8 ani este scos de sub dărâmături și își vede mama | GALERIE FOTO
Drama prin care trece o familie de români în Spania: ”Suntem români, dar nu proști”
FANATIK.RO
Drama prin care trece o familie de români în Spania: ”Suntem români, dar nu proști”
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 8 februarie 2023. Fecioarelor le surâde ideea de a intra în contact apropiat cu o persoană care este capabilă să le deschidă multe uși
HOROSCOP
Horoscop 8 februarie 2023. Fecioarelor le surâde ideea de a intra în contact apropiat cu o persoană care este capabilă să le deschidă multe uși
Când să mergi cu cei mici la doctor și ce analize recomandă medicii în funcție de vârstă
PUBLICITATE
Când să mergi cu cei mici la doctor și ce analize recomandă medicii în funcție de vârstă