Mergi direct la conținut »
Mihai Toma, editorial emoționant despre "Minunea Blondă": De ce l-am iubit pe Ilie Balaci. Întâi a fost poza, apoi fotbalistul! Despre dragostea și rușinea față de nea Ilie
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal

Mihai Toma, editorial emoționant despre „Minunea Blondă”: De ce l-am iubit pe Ilie Balaci. Întâi a fost poza, apoi fotbalistul! Despre dragostea și rușinea față de nea Ilie

M-am îndrăgostit de Balaci privind un abțibild Panini. Așa cum i-am iubit pe mulți, întâi a fost poza, apoi fotbalistul. Ce să fi priceput eu, la 7 ani! Euro ’84 a fost prima mea colecție. De fapt, chiar așa am învățat fotbal, cu imaginile italienilor din Modena.

De Mihai Toma,

Pozele au căpătat viață mai apoi. Meseria m-a purtat în sufragerie la imaginile mele. Am fost și am vorbit cu Tresor, Battiston și Stopyra – la Bordeaux, cu Arconada și Satrustegui – la San Sebastian, cu Nedved – la Skalna, cu Benzema – la Lyon ori cu Lewandowski – la Varșovia. Tremuram, notam, scriam, savuram, respiram!

Pentru mine, cu Balaci a început totul. Chiar dacă am doar imagini vagi cu el jucând. Citisem prima oară Espana 82 a lui nea Vanea. Las la o parte faptul că, neverosimil, mi-a fost văduvită toată copilăria de paginile care descriau penalty-urile de la semifinala Franța – RFG – rupte de un necunoscut pe care l-am urât. Le-am citit ulterior. Era acolo, în carte, o caricatură cu Gentile, care punea lasoul pe Maradona.

Iar Balaci s-a jucat cu Gentile.

Când merg la Tresor ori Tigana, contează și numele trustului. Marius și Jean mi-au zis, însă, că m-au căutat pe net și le-am inspirat siguranță când au găsit o imagine cu mine într-un duel cu Hagi la un meci demonstrativ. Abțibildul de la Euro 1984 (la care „Minunea Blondă” nu a mai ajuns) rămâne pentru mine peste toate. Văd acolo, în privirea aceea, talent, valoare, nonconformism. Și suferință.

De nea Ilie mi-a fost cumva rușine. Nu i-am luat nici un interviu. Colegii mei au vorbit cu Balaci și cu câteva zile înainte de tragica sa dispariție.

Afacerile COVID. Dan Tudorache cumpără 2.700 de holtere în numele consilierilor locali Sector 1, dar aceștia au aflat din presă. “Ministerul Sănătății a solicitat. În pandemie ești în război”
Recomandări

Afacerile COVID. Dan Tudorache cumpără 2.700 de holtere în numele consilierilor locali Sector 1, dar aceștia au aflat din presă. “Ministerul Sănătății a solicitat. În pandemie ești în război”

 

„Prințul” juca în anii 2000 la naționala jurnaliștilor. Am ratat o „convocare” la o Olimpiadă de-ale noastre, un fost fotbalist mi-a mutat fălcile din loc la un amical și asta a fost.

La un joc, mie, june, nu-mi ieșea nimic, nici o amărâtă de centrare. „Copile, ce naiba faci, te-ai încălțat invers?”. N-am răspuns, doar am plecat capul. Nea Ilie, iartă-mă că nu puteam! Și azi am un nod în gât!

În lumea noastră, a ăstora care am rămas aici, să tragem, aproape totul e invers. Uitați-vă în jurul vostru!


Citește și: Balaci și-a prevestit sfârșitul: „Toți o să murim de inimă”! Amintiri fabuloase de la familia Cernăianu despre „golănașul” Ilie

Close
Închide
  Close