MENIU CAUTĂ
11 Iun. 2016 22:07 , de Octavian Cojocaru

Doliu în fotbalul românesc. Un fost stelist a murit! Fiul său este un muzician care a apărut în trupe uriașe

Distribuie

Fotbalul românesc este din nou în doliu. Un jucător cu o carte de vizită impresionantă, care a trecut și prin curtea Stelei, a trecut în neființă la vârsta de 83 de ani.

Sigismund Gram, zis „Zsiga' (s-a născut pe 29 sept. 1933), a murit în această dimineață. Cine a fost Sigismund Gram? Iată cum îl descria presa din Valea Jiului în urmă cu doi ani. Gram (în dreapta în fotografia de mai jos) a fost un jucător emblematic pentru Jiul Petroșani.

gram

După ce a deprins tainele ABC-ului în fotbal pe la Sticla Turda sau CFR Cluj, în anul 1953 ajunge la Steaua (pe atunci se numea C.C.A.), iar apoi, transferat la „pachet', în 1956, împreună cu alţi colegi (Ghibea, Nertea, Târnoveanu, Mârzacu) la Jiul Petroşani, într-o perioadă în care se înfiinţa o echipă de tineret-rezerve pentru divizionarele „A', cum era şi Jiul. Nu i-a fost uşor să ajungă titular la Jiul, unde apăra internaţionalul Aurel Crâsnic. Juca alături de o generaţie de mari valori, precum Paraschiva, V. Gabor, Romoşan, Vasiu, Lică Panait, Cosmoc, Farkas II, I. Deleanu, Ciurdărescu. După o retrogradare în „B' (1960), va cunoaşte bucuria unei reveniri în „A' numai după un an (1961), cu antrenorul Bazil Marian acordându-i mai multă încredere. Din nou în „B' timp de patru ani (1962-66), cu Dumitriu III, Martinovici, Peteanu, Libardi, Casandra dar şi Victor Zamfir, un alt portar la care Gram va fi de multe ori rezervă…

Sezonul 1966-67, odată cu revenirea în „A', va fi ultimul pentru Gram la Jiul, cel de-al 11-lea sezon consecutiv.
A mai apărut la Minerul Aninoasa şi Minerul Lupeni până când a abandonat activitatea competiţională în 1973. Avea 40 de ani… Un om mereu înconjurat de sport, cu soţia Francois fostă gimnastă, fiica Luminiţa, fostă atletă la Clubul Jiul. Doar băiatul, Cristi, a optat pentru latura artistică, devenind un celebru chitarist în formaţiile Talisman şi Phoenix.

Chiar dacă nu a excelat la nivelul marilor portari care au avut performanţe mult mai mari decât Zsiga Gram, faptul că timp de 11 ani a stat la Jiul (cu un an mai puţin decât Crâsnic) şi la bine şi la rău, în plus fiind mulţi ani masorul echipei, el rămâne unul dintre simbolurile echipei alb-negrilor, prin devotamentul şi ataşamentul său, elemente de necontestat. Gram rămâne un personaj, una dintre cele mai populare figuri din sportul Văii Jiului, putând fi socotit un simbol al echipei Jiul Petroşani.

2 meciuri oficiale a prins Sigismund Gram la Steaua, ambele în 1955

Anunțul morții lui Gram a fost făcut de fostul arbitru Ioan Danciu

Anunțul morții lui Gram a fost făcut de fostul arbitru Ioan Danciu

Comentarii