Dacă fotbalul este o artă, Eric Cantona este un artist. Arogantul numărul 7 de la Man. United, mereu cu gulerul tricoului ridicat atunci când juca, a intrat în istorie, fiind desemnat de suporterii ”diavolilor” jucătorul secolului XX.

Eric Daniel Pierre Cantona s-a născut la Marsilia, pe 24 mai 1966. Tatăl său, originar din Sardinia, l-a sfătuit pe Eric, dar și pe fratele acestuia, Joel, să joace fotbal.Ajunge să evolueze pentru Auxerre, unde a crescut la juniori. Debutează în prima divizie în stagiunea 1983-1984. 
Eric Cantona da giovane.

În 1988, câștigă Europeanul Under-21 cu Franța, după o finală cu Grecia. Pleacă la Olympique Marsilia.

Olympique îl suspendă o lună, după ce l-a insultat, în direct la TV, pe selecționarul naționalei, Henri Michel, care și-a ”permis” să nu-l convoace. Era vara anului 1989. Vorba ”sac à merd”, adresată lui Michel, l-a costat excluderea temporară din competițiile internaționale.

Merge sub formă de împrumut la Eric Cantona la Bordeaux, pentru restul sezonului, apoi la Montpellier, toată stagiunea 1989/1990. Aici are un conflict cu colegul Jean-Claude Lemoult, pe care-l lovește cu piciorul în față!

Incidentul dă foc vestiarului. Șase coechipieri cer excluderea lui Cantona din lot, dar doi lideri ai vestiarului, Laurent Blanc și Carlos Valderramma, îl salvează.

CORESPONDENȚĂ DIN HERSON. Un fost prizonier la ruși povestește ororile: electroșocuri, bătăi, „un terci cu apă o dată pe zi și în loc de alarmă, imnul Rusiei”
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DIN HERSON. Un fost prizonier la ruși povestește ororile: electroșocuri, bătăi, „un terci cu apă o dată pe zi și în loc de alarmă, imnul Rusiei”

Montpellier câștigă Cupa Franței, iar Marsilia îi cere lui Cantona să revină acasă. Se întoarce în orașul său natal și contribuie la câștigarea campionatului de către OM. Problemele rămân însă aceleași.

Este cedat apoi la Nîmes. În decembrie 1991, îl lovește cu mingea în spate pe arbitru. Este suspendat o lună de federație. Replica vine imediat: ”Niște idioți!”. Comisia mărește pedeapsa: 3 luni!

Se lasă de fotbal, dar Michel Platini îl convinge să revină. Schimbă aerul, debarcă în Anglia. 

În ianuarie 1992 semnează cu Sheffield Wednesday. Semnează și cu Leeds, dar rămâne la trupa din Yorkshire, cu care triumfă în F.A. Charity Shield, Supercupa Angliei. La finele stagiunii pleacă. Destinația? Manchester.

Pe ”Old Trafford” ia tricoul care a fost îmbrăcat de Bobby Charlton și de George Best. În 5 sezoance cu Man. Utd, iar de 4 ori titlul, de două ori 2 F.A. Cup (Cupa Angliei). În 1994, Eric Cantona este desemnat „Player of the year”.

E ziua ta, Eric Cantona! Geniul rebel al fotbalului împlinește azi 50 de ani. Iată-i povestea / VIDEO

Pe 25 ianuarie 1995, momentul de nebunie maximă, la meciul Crystal Palace-Manchester United. ”King” Cantona o comite din nou, dar grav, de această dată. Este eliminat, după ce a lovit un fundaș advers care l-a ținut de tricou. Eric nu rămânea dator nimănui. Pe drum spre vestiare, aplică o lovitură de Kung fu unui fan de la Crystal Palace. Suporterul a fost judecat, pentru că l-a insultat pe francez, apoi a fost condamnat la 7 zile de înschisoare. Pentru francez a urmat o condamnare de două săptămâni de închisoare, care s-au transformat, după Apel, în 120 de ore de muncă în folosul comunității. Este suspendat 8 luni din fotbal.

FRF spune că federația maghiară minte că UEFA i-a permis afișarea la meciuri a steagului Ungariei Mari
Recomandări
FRF spune că federația maghiară minte că UEFA i-a permis afișarea la meciuri a steagului Ungariei Mari

Eric Cantona per i tifosi del manchester United è il giocatore del secolo

Se întoarce pe teren, dar nu mai este același jucător. Se retrage din fotbal pe 22 mai 1997, cu două zile înainte să împlinească 31 de ani. ”Am jucat fotbal profesionist timp de 13 ani. Perioadă lungă. Acum vreau să fac alte lucruri”, a spus Cantona, care a fost apoi actor, dar și jucător în echipa de fotbal pe plajă a Franței.