Teszári a făcut sport de performanță. După ce a terminat liceul, cel despre care se spune că are în conturi o avere de 370 de milioane de euro a venit prima oară la București, pe când avea doar 18 ani. A făcut Armata la Clubul Sportiv Dinamo, unde și-a continuat cariera în judo. A terminat stagiul militar, apoi a rămas voluntar la club, timp de un an, sperând să fie angajat. Refuzat de ”Interne”, și-a început aventura pe cont propriu, cu dozatoare de înghețată în Oradea, apoi cu săli de jocuri în Brașov. Despre Zoltán Teszári se știe că a făcut o avere din nimic și se bate monedă pe absența lui din spațiul public, fiind recunoscut drept miliardarul fără chip. Fără chip, dar cu un trecut. Pe care îl dezvăluie fostul său coleg de cameră de la Dinamo, Dragoș Bolbose, cel care rupe tăcerea, într-un interviu în care oferă detalii picante.

Libertatea: Când și cum l-ați cunoscut pe Zoltan Teszári?
Dragoș Bolbose: Teszári a venit la Dinamo în 1989. I-am fost coleg de cameră în cantonamente. A fost militar, iar judo făcea la categoria 60 de kilograme. Era un copil subțirel, speriat, îmi aduc aminte perfect momentul în care l-am cunoscut. Țin minte și acum ziua când a venit la Dinamo. El și cu Cristian Țifra au venit la Dinamo, erau doi copii slăbuți, amărâți… Sunt cu patru ani mai mare decât el, astfel că eu eram deja în lotul de seniori.

Cum se face că a venit tocmai de la Oradea, pentru a face Armata în București?
Dinamo și Steaua îi luau pe cei mai buni sportivi din țară. El făcea judo și era un junior de perspectivă. Eu îl remarcasem prin concursuri. Așa erau vremurile, se racolau sportivii, știți bine. Țin minte că de la Oradea au venit atunci doi juniori. Au făcut armata doar cu numele. Erau, de fapt, sportivi. Zoli era junior II, avea 18-19 ani. S-a încorporat prin februarie-martie.

Ce fel de sportiv era?
Talentat. Fără nicio exagerare. N-am niciun motiv să-l laud aiurea. Nu degeaba, în toamna anului 1989, a ieșit vicecampion european la un concurs ținut în Atena. Eu ieșisem campion european de juniori, în 1987, în Polonia, apoi am trecut la seniori. Eram amândoi la categoria 60 de kilograme, îl băteam eu, mă mai bătea și el… Dacă nu venea revoluția, probabil că ar fi fost angajat și acum la CS Dinamo.

Producătorii români avertizează: ne îndreptăm spre o criză de antibiotice și alte medicamente cu prețuri sub 25 de lei
Recomandări
Producătorii români avertizează: ne îndreptăm spre o criză de antibiotice și alte medicamente cu prețuri sub 25 de lei

Ca tânăr, ce comportament avea?
Avea de mic simțul orientării în afaceri. Noi stăteam în cantonament nouă luni din 12. Și eram la Brașov mai tot timpul acolo. Acolo, veneau polonezii, în parcarea de la Șura Dacilor, ca să își vindă marfa. Orice doreai aveau: pulovere, costume de baie… Cu banii luați de la noi, polonezii se duceau la Marea Neagră. Țin minte că și eu i-am cumpărat soției, de la Zoli, un costum de baie.

”Am luat de la el un costum de baie pentru soție!”

Dumneavoastră ați cumpărat costumul de la Teszári, în loc să mergeți în parcare și să-l luați direct de la polonezi?
(Râde). Ei, vezi, ce ți-am zis? El se orienta mai bine, era cu un pas înaintea altora. Dacă îți spun una, cazi pe spate: soția are și acum costumul ăla!

Era la fel de retras și atunci, ca și acum?
Un băiat foarte cuminte. Și inteligent. Făcea miștouri de ăștia mai prostuți, dar le făcea subtil, apoi venea în cameră și comentam cu el râzând. Era modest, se îmbrăca precum un om normal. Niciodată nu a sărit în evidență. Nu erau ca alții, care amenințau cu bătaia, se dădeau mari că ei sunt sportivi mari și tari. Modest, tare modest. Mai modest și decât Iohannis!

„Biletele de avion au devenit prea ieftine”, spune șeful Ryanair, care avertizează că prețurile vor crește
Recomandări
„Biletele de avion au devenit prea ieftine”, spune șeful Ryanair, care avertizează că prețurile vor crește

Totuși, ca să înceapă afacerea cu dozatoare de înghețată îi trebuiau ceva bani. De unde i-a avut?
Făcea și el ceea ce făceau toți sportivii români înainte de revoluție: bișniță! Ieșeam des afară, la turnee. De acolo luam bunuri pe care le vindeam în țară. Spre exemplu, după un concurs la Trieste, în Italia, sârbii ne-au oprit la vamă și ne-au confiscat toată cafeaua. Aveam peste 600 de kilograme de cafea. Doar trei inși nu aveau cafea asupra lor, eu, Mihu Nicolae și antrenorul Constantin Niculae (n.r. – tatăl fostul fotbalist Marius Niculae). Noi aveam blugi, nu cafea! În delegația aia a fost și Zoli. A fost anul în care Dinamo a terminat pe locul 3 în Cupa Campionilor Europeni.

Circulă legenda că asupra lui Teszári s-au găsit peste 200 de kilograme de cafea. Așa a fost?
Nu știu cât, dar cert este că era și el în delagația aia!

Era dinamovist?
Nu cred că era el trup și suflet penru Dinamo, dar își făcea treaba cu conștinciozitate.

Părinții?
Tatăl lui deținea un atelier auto. Ai lui îi trimiteau cârnați uscați și slănină de la Oradea. Era spectacol culinar în camera noastră! Cu Zoli vorbeam în română. Dar eu cred că el este mai mult ungur decât român! Eu ascultam muzică populară românească, el – muzică ungurească! Oricum, îi plăcea și lui muzica noastră. La Dinamo, erau trei-patru unguri. Noi, românii, le-am interzis să vorbească în altă limbă decât românește, când suntem cu toții. În particular, puteau vorbi în orice limbă doreau!
IMG_1551

45% dintre români nu disting între un lider de partid real și unul fictiv. „Nu vor să pară că nu au cunoștințe”, spun autorii studiului
Recomandări
45% dintre români nu disting între un lider de partid real și unul fictiv. „Nu vor să pară că nu au cunoștințe”, spun autorii studiului

Ce pasiuni avea Teszári?
Mașinile. Avea reviste auto, apoi a adus la Dinamo primul Audi 80 din România. Era o mașină roșie, din Austria. A venit să impresioneze, să se dea mare cu ea! Și a reușit! Ne-a lăsat mască pe toți. În rest, cuminte. Nu mergea în discotecă, la cârciumi.

”A săpat șanțuri”

De ce a renunțat la sport?
În 1991, s-a lăsat de judo și a început afacerea cu înghețată. Avea tonete la Oradea, aducea marfă de la unguri. Apoi, s-a mutat în Brașov, cu jocuri mecanice, cu aparate. De la Dinamo a plecat fiindcă i s-a promis o angajare, ar fi fost sergent major, în primă fază, dar a venit nebunia cu Revoluția, cu schimbarea denumirii clubului. Nu s-au făcut angajări, iar el a plecat cu traista-n băț! Legenda spune că a luat-o de jos. A săpat anțuri, ca să bage cablurile! A prins vrăbiuța! Băga un leu, scotea 5!

Câți bani se scoteau din bișniță?
Cumpărai marfă cu 500 de lei și o vindeai în România cu 1000 de lei. Cam ăsta era raportul. Era bătaie pe marfă, o dădeai încă de la aeroport, când ajungeai în România! Cumpăram marfa cu dolari luați de la studenții greci din Regie.

Aveați liber la vamă, pentru că erați de la Dinamo?
Da de unde! Ascundeam valuta în kimonouri, la căptușeală. Puteai să treci cu droguri prin vamă, dar nu cu dolari! Aveam securistul după noi. Era unul, căpitanul Soare. Ne lua tare: ”Dă, bă, dolarii ăia, să văd dacă sunt falși, să nu te faci de râs pe afară cu ei!”. Așa te încerca. Era atât de convingător, încât aproape că te făceai să-i dai și, astfel, riscai să te prindă ca pe un gușter!

Cu influentul Marius Vizer, șeful Federației Internaționale de Judo și orădean de-al lui, în ce raporturi se află?
Nu prea se suportă! Probabil, Vizer a încercat să-l facă omul lui, dar Zoli a căutat tot timpul să se rupă, să fie independent. Fiecare a luat-o pe drumul lui.

I-ați fost coleg de cameră, țineți legătura cu el sau și față de dumneavoastră este secretos?
De patru-cinci ani nu m-am văzut cu Zoli. Ne-am revăzut întâmplător, la Cluj, la un concurs. Mi-a lăsat numărul lui de telefon, dar n-am apelat, să nu se spună că… Numărul lui mi l-a cerut apoi Adrian Croitoru (n.r. – fost judoka de renume mondial). I l-am dat, dar înțeleg că și l-a schimbat iarăși, după o perioadă. Așa i-a plăcut lui, să fie discret.

Bolbose, dublu medaliat european la juniori

Ca și prietenul său Zoltan Teszari, fostul judoka Dragoș Bolbose (48 de ani) a făcut performanță doar la juniori. A câștigat două medalii la Campionatele Europene, una de bronz (1986) și una de aur (1987). Din 2004, Bolbose este antrenor la grupele de tineret și seniori de la CS Dinamo.

A avut primul Audi 80 din România

teszari-zoltan

Singura fotografie care circulă cu Zoltan Teszari FOTO: ebihoreanul

Zoltán Teszári s-a ridicat cu banii făcuți din comerțul cu cafea, țigări și whiskey. Drept răsplată, și-a tras imediat mașină de fițe. În 1990, primul automobil adus la Dinamo a fost un Audi 80! Cu ea, i-a lăsat mască pe toți! Avea culoarea roșie, iar asta a făcut senzație în curtea ”Internelor”. Plecat din București la bordul limuzinei, orădeanul s-a oprit în poarta casei părintești, unde tatăl său avea un service auto. Prima afacere a fost un aparat de înghețată la cornet, după care a sărit la alt nivel, dar în Brașov: un bar dotat cu biliard și jocuri mecanice.

”Tatăl lui n-a lucrat niciodată la stat”

În curtea MI-ului, Teszári a fost antrenat de către Constantin Niculae, fost campion european și fost vicecmpion mondial. ”A venit la Dinamo în 1989 și a rămas până în 1991. A fost un sportiv bun, chiar foarte bun. În 1990, a ieșit vicecampion european de tineret, iar în 1990 era în lotul cu care Dinamo se clasa pe locul 3, pe 20 mai, la Cupa Campionilor Europeni, competiție desfășurată la Munchen. Atunci, i-am bătut pe nemți la ei acasă! I-am cunoscut părinții. Tatăl lui n-a lucrat niciodată la stat. Era privat și în comunism, avea un service auto în Oradea. Se pare că îl are și acum. Zoltan este deosebit de discret. Nu răspunde la telefon, te sună el înapoi, dacă îți știe numărul!”, declară ”Sensei”.

Acum, Teszari s-a mutat în Ungaria, dar are un birou și la Băile Felix. În stațiune, aleargă prin pădure, urmând traseele marcate pentru sportivi. Dar la discreție n-a renunțat. Inutil de specificat că a fost imposibil de contactat.

AICI, un articol dedicat milionarului în presa orădeană.

Urmărește-ne pe Google News
Selfieurile ucigașe! 10 poze făcute fix înainte ca protagoniștii să moară! ATENȚIE, IMAGINI SENSIBILE
GSP.RO
Selfieurile ucigașe! 10 poze făcute fix înainte ca protagoniștii să moară! ATENȚIE, IMAGINI SENSIBILE
ȘOC TOTAL! De ce Vladimir Putin nu își mișcă mâna dreaptă ca pe stânga, atunci când merge. Motivul s-a aflat acum
Playtech.ro
ȘOC TOTAL! De ce Vladimir Putin nu își mișcă mâna dreaptă ca pe stânga, atunci când merge. Motivul s-a aflat acum
Irinel a ales să facă o școală profesională, iar acum angajatorii se întrec în oferte. Salariile ajung la 10.000 de lei
Observatornews.ro
Irinel a ales să facă o școală profesională, iar acum angajatorii se întrec în oferte. Salariile ajung la 10.000 de lei
Horoscop 2 iulie 2022. Săgetătorii s-ar putea să-și iasă din fire și să scape de sub control anumite emoții negative
HOROSCOP
Horoscop 2 iulie 2022. Săgetătorii s-ar putea să-și iasă din fire și să scape de sub control anumite emoții negative
Reacția încredibilă a unui șofer oprit de polițiști în trafic. Polițist: „Nu mai aveți voie sa conduceți din momentul asta"
Știrileprotv.ro
Reacția încredibilă a unui șofer oprit de polițiști în trafic. Polițist: „Nu mai aveți voie sa conduceți din momentul asta"
A fost campioană europeană, iar acum este actriţă în filme pentru adulţi. Sărăcia cumplită a împins-o la acest lucru
Orangesport.ro
A fost campioană europeană, iar acum este actriţă în filme pentru adulţi. Sărăcia cumplită a împins-o la acest lucru
Jewelry Seven, atelierul de bijuterii custom în care pasiunea se îmbină cu creativitatea
PUBLICITATE
Jewelry Seven, atelierul de bijuterii custom în care pasiunea se îmbină cu creativitatea
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea
PUBLICITATE
POVEȘTI CARE VINDECĂ. După 19 ani de dureri de spate, un bărbat a cunoscut medicii care i-au redat mobilitatea