Mergi direct la conținut »
Are grave probleme de vedere, dar joacă fotbal la o echipă din liga a cincea din Elveția! Distinge doar 10% în alb și negru, dar înscrie goluri Galerie foto
9imagini
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal

Are grave probleme de vedere, dar joacă fotbal la o echipă din liga a cincea din Elveția! Distinge doar 10% în alb și negru, dar înscrie goluri

Matthias Müller, 25 de ani, este primul fotbalist cu deficiențe grave de vedere integrat complet la echipa elvețiană liga a 5-a a SC Aadorf. El însuși reprezintă o poveste despre respect, curaj și autoironie. Pe care a spus în jurnalul elvețian Blick.

De Mihai Toma,

În ciuda deficiențelor vizuale severe. Matthias Müller nu a fost descurajat de nimeni și de nimic să-și continue pasiunea pentru fotbal.

SC Aadorf este ca o familie pentru mine

Matthias Muller

Vederea lui Müller este de doar zece la sută și poate vedea doar negru, alb și nuanțe de gri.

Sunt fericit când colegii mă servesc cu baloane trimise la firul ierbii. Am probleme la cele înalte, văd foarte târziu mingea. Dacă soarele strălucește, atunci chiar nu disting nimic

Matthis Muller

Matthias are o deficiență vizuală de la naștere, numită acromatopsie. Boala, care e denumită și ”orbire totală colorată”, aduce, în timp, o reducere drastică a vederii. În cazul lui Muller, capacitatea vizuală a ajuns la 10%.

1 din 30.000

de nou-născuți sunt afectația de acromatopsie.

O terapie de succes nu există.

Adesea, fotbalistul de la Aadorf trebuie să se apropie de ceva sau cineva pentru a-l vedea. ”Reacția mea este cu două-trei secunde mai lentă decât a celorlalți”

Când nu e pe teren, Matthias își protejează ochii extrem de sensibili la lumină.

Müller este preocupat în primul rând de a-și exersa pasiunea pentru fotbal și ”spiritul de echipă”, deși a marcat de câteva ori în acest sezon.

Este de necrezut cât de puternic este. Dacă ar vedea cu 20 sau 30 la sută mai mult, cu siguranță ne-ar putea ajuta mult mai mult

Un coleg de-ai lui Muller:

”Sunt norocos că am crescut în era digitală, laptopul de la serviciu și telefonul mobil sunt un suport util”, spune Müller.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

Muller a studiat inginerie mecanică la Universitatea de Științe Aplicate din Winterthur. El își va lua licență în vara viitoare.

Muller este și un muzician de talent. E președintele Orchestrei din Ettenhausen, în care cântă la trompetă de 15 ani. E și membru fondator al orchestrei de tineret.

Punctele mele forte sunt plasamentul și o condiție fizică excelentă. Chiar dacă sunt trimis pe teren din postura de rezervă, dau tot ce pot, încerc totul pentru a ajuta echipa

Matthias Muller

Muller e fan Liverpool și a fost pe ”Anfield” de trei ori: ”Sunt fascinat de atmosferă. Cu toate acestea, nu mă pot apropia destul de mult de ceea se întâmplă pe gazon, motiv pentru folosesc un mini-telescop”.

Close
Închide
  Close