MENIU CAUTĂ
12 Aug. 2013 17:04

«În 2003, Alin concura în tenişi de Drăgăşani lipiţi cu leucoplast!»

Distribuie

“Am crezut mereu în foştii mei sportivi şi am încercat să-i îndrum cât am putut de bine”, spune, de la celălalt capăt al firului, din Singapore, antrenorul Mihăiţă Marin, cel care are merite importante în “explozia” lui Alin Badea şi a lui Iulian Teodosiu, doi dintre eroii de la Budapesta.
Ei au fost descoperiţi la Slobozia.
“Ne duceam la şcolile primare, prezentam acest sport şi fixam o zi şi o oră pentru ca micuţii elevi să se prezinte la stadion, la secţia de scrimă de la CSŞ Slobozia. Alin a venit în 1998, de mână cu mama lui, care m-a rugat să-l primesc. Pe atunci, era slab şi foarte înalt pentru vârsta lui. Am muncit mult cu acest băiat minunat, dar şi el m-a ajutat: avea o voinţă de fier şi o dârzenie ieşită din comun. Nu a fost un talent, dar a compensat prin muncă titanică”, şi-a reamintit profesorul.
Mergea la competiţii cu bani de la bunica
Toţi marii campioni au provenit din familii cu venituri modeste. Viaţa grea te face mai dârz.
“În 2003, înainte să plecăm la un concurs la Godollo, Ungaria, nu avea banii necesari să participe. Bunica lui s-a împrumutat şi i-a dat suma necesară să meargă la competiţie. Ce a făcut la concurs? L-a câştigat cu tenişi de Drăgăşani în picioare, care, pe parcursul finalei, se rupseseră şi îi bandajasem cu leucoplast! A învins şi a primit o sabie ca premiu. Un american i-a oferit 400 de euro pe sabia artizanală. Cu aceşti bani, putea să acopere datoria bunicii lui şi să-i mai rămână bani pentru luna următoare. Dar Alin n-a dat-o, motivând că a muncit mult pentru sabia lui nepreţuită. Am încercat să-mi educ sportivii să fie cinstiţi şi drepţi”, explică Marin.
La CM 2013, de la Budapesta, tricolorii s-au întors cu trei medalii: argint cu echipa masculină şi la individual (Tibi Dolniceanu) şi bronz cu echipa de fete (Ana Maria Brânză, Simona Pop, Raluca Sbârcia şi Maria Udrea, 33-28 în finala mică împotriva Franţei).

Părinţii doreau să-l dea pe Iulian la atletism!

Cu Iulian Teodosiu a fost altă poveste: Provenea dintr-o familie de sportivi, tatăl lui fiind fost luptător, iar mama sa, fostă atletă. Cu părinţii lui eram amic şi iam rugat să-l aducă pe «ăla micu» la scrimă, nu la atletism, aşa cum dorea Adriana, mama lui. Până la urmă i-am convins! În comparaţie cu Alin, era mic, dar cu o mobilitate foarte bună. Asta se întâmpla în 2002'.

Rezultate şi în Asia!

Fost antrenor la naţionalele de cadeţi şi juniori, Marin a antrenat la SK Ankara şi la lotul naţional de seniori al Turciei (2006). Din 2007, tehnicianul lucrează la mai multe şcoli din Singapore.
Aici, ca şi la Slobozia, am luat-o de la zero. Am dezvoltat o structură cu 120 de sportivi, între 13 şi 16 ani,. În 7 ani, am trimis numeroşi sportivi la loturi'.

Mădălin Bucur vine de la… sat

Pentru CSŞ Slobozia a fost mai uşor să faca o secţie de scrimă la sat, la Săveni. Noi i-am ajutat cu echipament, din când în când mergeam acolo să facem un concurs. Iulian Teodosiu Iulian poate să confirme. Mădălin Bucur, care a participat la Campionatul European de Scrima din acest an,alături de Dolniceanu, Badea şi Gălaţanu, e provenit chiar din acest sat. Poţi să realizezi tot ce vrei, daca vrei cu adevărat.

Sportivi cu facultate, sport scump

'Aproape toţi scrimeurii au o facultate terminată, nu numai în sport. Sportul de performanţă nu se face fără carte. Daca vrei să ajungi în vârf, trebuie să fi pregătit din toate punctele de vedere', spune antrenorul Mihăiţă Marin. 'E un sport scump din punct de vedere al echipamentului, dar peste tot sunt aceleaşi probleme. Când eram antrenor la Slobozia, aveam o mască electrică PBT, de ultimă generaţie. O ţineam doar pentru concursuri. Îmi aduc aminte că reparam toate firele de corp, măştile. Primele lameuri de floretă le găsisem în magazia clubului, uitate acolo. În fiecare zi, după antrenament, reparam la echipamentul de scrimă, deoarece copii nu-si permiteau să-şi cumpere'.

'Se poate trai din scrimă. După ce termini cu sportul de performanţa, te poti angaja ca antrenor, iar dacă o să ai rezultate, o sa ai şi bani. La fel ca şi în sport, la fel ca şi în societate'

Tradiţie pentru acest sport in Ialomiţa

Fost scrimer la Steaua (1987-1995), Mihăiţă Marin e produsul unei şcoli de scrimă importante, CSŞ Slobozia, create de regretatul Nicolae Mihailescu: Laurenţiu Filipoiu, Marian Cruţu, Nicolae Stoian, Cătălin Frasin, Iulian Mocanu, Cristian Lupu, Mircea Zamfirescu etc. Cele mai importante rezultate naţionale şi internationale au început să apara dupa anul 2000, cu Virgil Marcea ( locul 2 la CE de Juniori 2005,campion balcanic si component al lotului olimpic), Mihaela Bulica ( loc 3 la CE de cadeti, loc 2 la CE de Juniori, loc 2 la CE U23), Iulian Ivan (campion balcanic la cadeţi şi juniori, component al lotului naţional de juniori şi seniori) sau Alin Badea (loc 2 la CM de deniori 2013 echipe, loc 1 la Koracell Cup 2003 individual – Godollo,Ungaria, loc 2 la Koracell Cup 2004 echipe – Godollo,Ungaria, la acest concurs a făcut echipa cu Tiberiu Dolniceanu şi Cătălin Mircioiu).

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Primăria Capitalei a „abandonat” trei panouri electrice sub Podul Basarab
Comentarii