Saritov, care rupe doar câteva cuvinte în limba română, a primit cetățenia română în aprilie 2016. La finalul disputei victorioase pentru medalia de bronz de la Rio, 10-0 cu georgianul Elizabar Odikadze, sportivul a făcut turul de saltea cu steagul României.
Momentul în care Saritov a primit medalia de bronz a categoriei 97 kg! Ceremonia de premiere a fost efectuată de Octavian Morariu,membru CIO.
”Cu un ochi râd pentru că am adus o medalie României după 24 de ani, dar cu altul plâng că nu am adus aurul. Dar fac o promisiune: nu mă voi lăsa de lupte până la Tokyo 2020 şi că atunci voi lua medalia de aur. Le promit românilor că voi mai aduce multe medalii pentru ei”, a declarat Saritov, care speră să muște din adversar ca ”Dracula”.
În total, Saritov a stat doar două săptămâni în Romania, pregătindu-se pentru Rio în Rusia. Albert știe doar patru expresii în limba română: ”Bună ziua”, ”Ce faci”, ”Bine”, „Mulțumesc”. Deocamdată nu cunoaște ”Deșteaptă-te, române”, dar a promis că-l va învăța în cel mai scurt timp.
”M-am simţit român şi cecen”, a mai declarat Saritov, extrem de calm pe toată durata competiției, aproape că nu a degajat nici un sentiment. Singura reacție: pe podium, la premiere, a pus mâna pe medalie americanului de aur, Snyder (7-o în sferturi cu Saritov), parcă zicând: ”Pe asta o doream eu!”.
”Ruşii nu văd lucrurile ca noi, pentru ei este o mândrie că Saritov a luat medalie, chiar dacă a făcut-o sub steagul altei ţări”, a explicat, pentru prosport.ro, antrenorul Anatol Guidea, care a servit drept translator pentru Saritov, alături de fratele său, Ivan.
”Nu ştiu dacă prin această medalie le-am închis gura celor care au contestat naturalizarea acestui sportiv, dar putem să facem din Albert un model” – Răzvan Pârcălabu, președintele FR de Lupte
Saritov, bronz mondial în 2011, s-a legitimat recent la Germania Weingarten, unde a devenit coleg cu Ion Guidea și Ion Panait.
În 2013, pe când concura la categoria 84 kg, Albert a fost la un pas să abandoneze sportul, după ce a suferit o ruptură totală a ligamentelor încrucișate de la genunchiul stâng. S-a operat în Germania și a reușit, totuși, să revină, în ciuda celor care-i cântau cântecul de lebădă.
Saritov, cetăţean rus, fiul lui Ramazan şi Masani, s-a născut pe 8 iulie 1985, în localitatea Hasaviurt, din Republica Daghestan. Tatăl său a fost ucis în 2012, în timpul unui schimb de focuri cu Poliția.
Daghestanul e o republică autonomă în federația rusă situată în Caucaz. Capitala republicii cu aproximativ 3.000.000 de locuitori e Mahacikala. La este, Daghestanul e mărginit de Marea Caspică, la sud e Azerbaidjanul, la sud-vest – Georgia, la vest – Cecenia, iar la nord – Rusia. Independentă din 1921, republica nu a fost inclusă în planul de industrializare a lui Stalin, fiind cea mai săracă republică sovietică.
În 1999, Cecenia a lansat o invazie militară a Daghestanul, cu scopul de a crea un ”stat islamic independent de Daghestan”. Cotropitorii au fost alungați de contraofensiva rusă. Violențele în Daghestan au explodat de la începutul anului 2010, republica fiind mulți ani într-o situație de război civil, între grupurile armate criminale și militanții care doreau un califat islamic în Caucazul de Nord. Din cauza crimei organizate, disputelor politice și religioase și rivalitatăților de clan, în 2011 zona era considerată cea mai periculoasă din Europa. Probleme din Daghestan sunt permanent alimentate de faptul că nici o etnie nu deține majoritatea, fie că vorbim de avari (29,4%), darghini (17,0%), kumâci (14,9%), lezghini (13,3%), lakți (5,6%), azeri (4,5%), tăbăsărani (4,1%) ori ruși (3,6%).
”Saritov e e cecen şi ar fi trebuit să concureze pentru Rusia la Rio, numai că antrenorul lotului rus, Dzhambulat Tedeev, are şi el preferinţele şi simpatiile lui. Saritov şi-a dat seama că n-o să fie selecţionat în lotul de lupte al Rusiei pentru Rio şi a acceptat să concureze pentru România. N-a fost însă uşor să-l convingem. Am ajuns cu antrenorul Guidea până la preşedintele Ceceniei, Ramzan Kadârov, care a intervenit personal pe lângă Saritov. Kadârov i-a explicat că indiferent pentru ce ţară concurează, o medalie la Rio va reprezenta un extraordinar câştig de imagine pentru ţara respectivă, România în cazul nostru, pentru el ca sportiv şi, nu în ultimul rând, pentru Cecenia, ţara sa de baştină. Şi Kadyrov i-a făcut şi o promisiune lui Saritov. Asta o ştiu de la băiat şi de la Guidea. I-a promis că dacă ia titlul olimpic îi dă un Mercedes S-Klasse, un cal arab şi 10 kilograme de aur!” – Răzvan Pârcălabu, pentru Gazeta Sporturilor.
Rusul Anzor Boltakaev a fost eliminat din primul tur. Din cauza lui, Albert Saritov nu putea fi selecționat în echipa Rusiei în ciuda faptului că l-a dominat net în duelurile directe.
Saritov vine de la şcoala lui Buvaisar Saitiev, care este considerat cel mai valoros luptător al tuturor timpurilor. Saitiev, care e tot cecen, a fost de 3 ori campion olimpic şi de câte 6 ori campion mondial şi european.
Albert Saritov, 31 de ani, este musulman şi are 3 băieţi. Ultimul copil i s-a născut în iulie 2016.