Mircea Lucescu împlinește miercuri 70 de ani. Cel mai titrat antrenor român își aniversează ziua de naștere la Kiev. Nu va organiza însă nicio petrecere specială. 

Il Luce calcă apăsat pe urmele legendarilor Alex Ferguson, care a antrenat Manchester United, și Giovanni Trapattoni, care și-a încheiat cariera la 74 de ani, după experiența de selecționer al Irlandei.

Nu face un eveniment monden din aniversarea vârstei de 70 de ani. Fotbalul are prioritate. Așa cum se întâmplă, de fapt, de-o viață. Antrenorul echipei Șahtior Donețk nu a avut timp să se gândească prea mult la ziua de azi. Meciul cu Fenerbahce, de aseară, de la Istanbul, din turul 3 preliminar al Ligii Campionilor, i-au captat toate energiile.

Venerabilul tehnician este așteptat de soție în această dimineață la Kiev. ”Nu va fi nicio petrecere. Doar îl felicităm! Mircea mi-a zis că nu este momentul de așa ceva, deoarece este foarte aglomerat cu meciurile. După-amiază are antrenament. Vom sărbătorii altă dată, când va fi mai liniște.

Și-a dorit mult victoria cu Fener. După meci a ciocnit un pahar de șampanie cu jucătorii”, a povestit Neli Lucescu.

Cum arată Mircea Lucescu la 70 de ani în ochii femeii care îi stă de-o viață alături? ”La fel de pasionat și de dăruit fotbalului. La fel de dornic de victorii. Admite greu înfrângerea. Este la fel de ambițios ca în tinerețe. Nu sunt geloasă pe fotbal, iubesc fotbalul. Succesul lui Mircea mi-a dat și mie putere”.

Spre deosebire de soția managerului de la Manchester United, olandezul Van Gaal, care trage de soțul ei să se oprească, Neli Lucescu nu-l vede pe Il Luce un bunic casnic. ”Mircea simte că va continua să mai antreneze. Nu poate trăi fără fotbal”.

Mircea Lucescu și-a început cariera de antrenor în 1979, pe când avea 34 de ani, ca jucător-antrenor la Corvinul Hunedoara. A mai antrenat Dinamo, naționala României, Pisa, Brescia, Reggiana, Rapid, Inter Milano, Galatasaray și Beșiktaș.

”Mircea Lucescu demonstrează la cei 70 de ani că este în putere. Cred că va continua să antreneze. Asta e viața lui. Ar fi un șoc pentru el să se rupă de fotbal. Nea Mircea s-a schimbat, la fel cum s-a schimbat și Puiu Iordănescu. S-au updatat tot timpul la noutățile fotbalului modern” – Răzvan Raț, fost jucător la Șahtior Donețk și căpitanul naționalei României

Finala cupei UEFA

Mircea Lucescu antrenează din 2004 echipa Șahtior Donețk, cu care a câştigat de opt ori titlul de campion naţional, cinci Cupe ale Ucrainei şi şapte Supercupe.

Il Luce a anunţat însă că noul sezon din campionatul Ucrainei va fi ultimul al său la Şhtior Doneţk.

În 2000, Lucescu a câştigat Supercupa Europei cu Galatasaray, atunci când îi avea în echipă pe Gică Hagi şi pe Gică Popescu.

Gruparea Şahtior Doneţk a postat un mesaj pe site-ul oficial în care îl felicită la aniversare pe Mircea Lucescu, despre care scrie că este cel mai de succes antrenor din istoria clubului, în timp ce directorul general Serghei Palkin afirmă că românul este „profesorul său”.

„La mulţi ani, Mister!. Tehnicianul român conduce Şahtior de 12 ani, în care s-au schimbat câteva generaţii de jucători. Mister deţine recordul pentru cea mai lungă perioadă ca antrenor principal şi este cel mai de succes tehnician din istoria clubului. Până acum echipa a câştigat 21 de trofee sub conducerea lui Lucescu. Îi dorim sănătate, fericire şi victorii. Fie ca toate planurile să reuşească”, scrie pe site-ul grupării din Doneţk.

„Dragă Mircea! De 11 ani lucrăm împreună, Şi în tot acest timp, nu am încetat să-ţi admir enegria, înţelepciunea şi determinarea. Mereu am fost impresionat de abilitatea ta de a clădi relaţii şi a conduce echipa, de a stabili o legătură cu toată lumea. Este un mare noroc pentru Şahtior că te-a ales ca antrenor şi că ai acceptat. Eşti unul dintre cei mai buni antrenori ai vremurilor noastre. Mister, eşti profesorul meu!. Cândva ai spus: «Trebuie să ne dezvoltăm mereu, să mergem înainte, să acumulăm cunoştinţe noi, indiferent de vârstă, statut sau poziţie socială». Aceste vorbe m-au stimulat. Mulţumesc în mod special pentru calităţile tale umane. Pentru implicarea în problemelor celorlalţi. Pentru dorinţa de a ajuta oamenii. Pentru atenţia şi solidaritatea faţă de oameni. Dragă Mister! La mulţi ani! Îşi doresc sănătate, succes, linişte şi, desigur, noi victorii cu Şahtior”, a declarat directorul general Serghei Palkin.

Antrenorul formaţiei Şahtior Doneţk, Mircea Lucescu, cel mai titrat tehnician român, cu 12 titluri de campion, opt în Ucraina, două în Turcia şi două în România, împlineşte, miercuri, vârsta de 70 de ani.

Cele mai multe performanţe din cariera sa de antrenor le-a obţinut cu actuala sa echipă, Şahtior Doneţk, cu care a câştigat de opt ori titlul de campion naţional, cinci Cupe ale Ucrainei şi şapte Supercupe.

Mircea Lucescu s-a născut la 29 iulie 1945 şi a antrenat de-a lungul carierei formaţiile Corvinul Hunedoara, Dinamo Bucureşti, Pisa, Brescia, Reggiana, Rapid, Inter Milano, Galatasaray, Beşiktaş şi în prezent Şahtior Doneţk. Mircea Lucescu este tatăl fostului selecţioner al României, Răzvan Lucescu.

Din postura de jucător, Mircea Lucescu a activat la Dinamo Bucureşti, Politehnica Bucureşti şi Corvinul Hunedoara. Ca jucător la Dinamo, Lucescu a câştigat 7 titluri în campionatul românesc, în ediţiile 1963/1964, 1964/1965, 1970/1971, 1972/1973, 1974/1975, 1976/1977 şi 1989/1990 (în acest ultim sezon a jucat un sfert de oră într-un meci cu Sportul Studenţesc, la vârsta de 45 de ani).

Urmărește-ne pe Google News