De Justin Gafiuc,

Fostul atacant orădean Sorin Cigan a fost un nume disputat asiduu de Steaua și Dinamo la finalul anilor ‘80, când impresiona în tricoul Brașovului. A fost perioada în care a prins și singura sa selecție la echipa națională, la România – Italia 1-0, martie 1989, amicalul disputat la Sibiu și încheiat cu o victorie remarcabilă împotriva lui Zenga, Baresi și Vialli.

Astăzi, Cigan e antrenor la Academia unei mici grupări maghiare, Balmazujvaros, la circa 80 km de Oradea. Își amintește că, deși semnase cu Dinamo, a ajuns până la urmă în curtea Victoriei într-un schimb prin care Damaschin revenea în „Groapă” de la clubul Securității, prezidat atunci de Mitică Dragomir. Iar lunile petrecute la București până la Revoluție s-au transformat într-un calvar sportiv, căci, de la visul de a lucra la roș-albi cu Mircea Lucescu, a ajuns la coșmarul de a intra pe mâna zbirului Halagian.

„M-a tras în sus de perciuni și m-a obligat să mă tund”

”Transferul la Victoria mi-a lăsat un gust amar. Nici n-am putut avea vreun cuvânt când Dinamo m-a cedat. Erai un sclav. Am nimerit peste Armeanu, cel mai slab antrenor cu care am lucrat. N-am învățat nimic de la el. Contau doar relațiile și stilul autoritar. Avea un grup de jucători preferați, pe care-i folosea indiferent de formă sau de situație”, spune Cigan.

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

Oferă câteva exemple care l-au marcat: ”Aveam părul mare pe atunci și, la masă, mi l-am dat peste ureche. Când a ajuns în dreptul meu, m-a tras în sus de perciuni, spunându-mi că trebuie să mă tund. Vă dați seama cum m-am simțit! «Vezi că aici ești în armată! Faci ce ți se spune!», s-a răstit la mine. A trebuit să mă supun, deși m-a durut sufletul. M-am tuns aproape la zero”.

Florin Halagian

„Mă dădea accidentat ca să explice de ce nu mă băga”

Și alt episod: „Am pierdut acasă un meci cu Craiova. Halagian m-a încălzit o repriză întreagă, dar nu m-a băgat niciun minut. Colonelul Marin Bărbulescu, șeful Miliției, care dirija tot la Victoria, mi-a reproșat că sunt mereu accidentat. «Te-am adus să joci, nu să stai pe margine!». I-am spus că n-am nimic și am înțeles atunci că Halagian mă dădea lovit ca să-și justifice deciziile împotriva mea. A ieșit atunci un scandal cu antrenorul în vestiar”.

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112
Recomandări

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112

Încheie cu un alt moment din culise: „Ne pregăteam la Săftica împreună cu Dinamo. Și, la antrenamente, ne mai uitam pe terenul vecin ce fac ei față de ceea ce lucram noi. Era o diferență uriașă între Lucescu și Halagian. Armeanu ne mai vedea și striga: «Băi, de ce nu jucați și voi ca Dinamo?». La el totul se reducea la tactica «focu la ei», adică mingea trimisă tare în față și năvală peste adversar. Dacă dădeai o pasă mai în spate era deranj”.

Cigan are fiu tot fotbalist, Cristian, fost jucător la Dinamo și Gaz Metan, în prezent la Szeged, în liga secundă maghiară.

  • 2 trofee a cucerit Cigan în carieră, o ”dublă” în Cupa Ungariei cu Ujpest (1992) și Ferencvaros (1993).

Dan Petrescu era singurul antrenor care ne-ar fi putut garanta calificarea la Euro prin cele două meciuri de baraj din martie. Cu Rădoi sunt rezervat, pentru că e o diferență semnificativă între echipa de tineret și cea mare.

Sorin Cigan?

Trei titluri și două recorduri

Florin Halagian a murit pe 12 august 2019, la 80 de ani. ”Armeanul” s-a impus cu FC Argeș în Divizia A în sezoanele 1972 și 1979. A mai câștigat titlul cu Dinamo, în sezonul 1991-1992. A avut o contribuție importantă la construirea echipei de aur a Stelei, cea care a cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1986. ”Hala” conduce în topul antrenorilor cu cele mai multe meciuri pe bancă în Divizia A: 878. În plus, a reușit să acumuleze și cele mai multe meciuri pe banca aceleiași echipe, 291 în total, între anii 1971 și 1981 (FC Argeș)!

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism
HOROSCOP

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism