Mergi direct la conținut »
Andrei Pavel și-a încercat norocul în Germania, imediat după Revoluție! Traseul profesional neștiut al celui mai bun român din tenisul masculin de după Ilie Năstase Galerie foto
3imagini
Tenis Libertatea > Sport > Tenis > Andrei Pavel și-a încercat norocul în Germania, imediat după Revoluție! Traseul profesional neștiut al celui mai bun român din tenisul masculin de după Ilie Năstase

Andrei Pavel și-a încercat norocul în Germania, imediat după Revoluție! Traseul profesional neștiut al celui mai bun român din tenisul masculin de după Ilie Năstase

TuS Ickern este numele clubului unde «Cneazul» a bătut mingea la prima ieșire în străinătate după Revoluție.

Andrei Pavel, 45 de ani, cel mai valoros produs al tenisului masculin românesc de la Ilie Năstase încoace (locul 13 ATP în octombrie 2004), și-a pornit ascensiunea în sportul alb la puțin timp după căderea comunismului în România, iar startul l-a bifat în Germania.

Dus la teren de la vârsta de 8 ani, constănțeanul a luat calea Occidentului la 16 ani. Primul club care l-a legitimat s-a numit TuS Isckern, aflat în apropiere de Dortmund.

Pavel n-a stat mult la TuS, ci și-a continuat drumul spre Halle, iar în ultimii ani a avut rezidența la Borgholzhausen, oraș din landul Renania de Nord-Westfalia.

Demonstrativ în stațiunea Jupiter

Cum a ajuns Pavel, fost căpitan nejucător în echipa de Cupa Davis și actual antrenor al lui Marius Copil, în “custodia” germanilor? În Germania, Libertatea a refăcut traseul sportiv al “Cneazului”.

La câteva luni de la Revoluție, mai exact în vara anului 1990, pe 19 iulie, o autointitulată selecționată a Germaniei, în fapt o reprezentativă a unui club privat – TuS Ickern, a descins pe litoralul românesc, pentru un meci demonstrativ cu o națională tricoloră, mai precis sportivi de la clubul Farul Constanța.

Partida, ținută în plin sezon estival, s-a jucat în stațiunea Jupiter și a adunat în jurul terenului de la Hotelul Scoica, spun organizatorii, peste 200 de persoane. Intrarea a fost liberă.

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu
Recomandări

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu

Din arhiva clubului TuS Ickern, Libertatea a recuperat afișul meciului România – Germania

Pentru România jucau doi constănțeni get-beget: Bogdan Pândichi, devenit ulterior antrenorul Simonei Halep pe când aceasta avea 14 ani, și Andrei Pavel.

Ajutat de patronul Restaurantului Șatra

După meci, nemții l-au “racolat” pe Pavel, care la vremea respectivă era un junior de perspectivă.

Pavel a fost dus în Germania de Ion Constantinescu, fost șef al barului Melody din Mamaia și al Restaurantului Șatra.

Omul se afla din 1987 în Germania, la clubul TuS Ickern, și dorea să-l ajute pe Andrei, care în 1990 încă nu împlinise 17 ani.

La respectivul club german, Andrei Pavel a disputat un singur meci, cu caracter demonstrativ, la inaugurarea a trei terenuri de tenis. El a bătut mingea cu un sportiv localnic.

Am fost acasă la femeia care are 20 de copii! „Am primit cel mai frumos dar de la Dumnezeu: 10 fete și 10 băieți”
Recomandări

Am fost acasă la femeia care are 20 de copii! „Am primit cel mai frumos dar de la Dumnezeu: 10 fete și 10 băieți”

Din arhiva clubului TuS Ickern, Libertatea a recuperat afișul meciului România – Germania

În prezent, TuS Ickern are o bază de pregătire care cuprinde 10 terenuri de tenis în sală și 13 terenuri cu zgură în aer liber.

Clubul are de 1.700 de abonați și deține mai multe secții, printre care una de badminton, gimnastică artistică, volei și atletism. Pentru echipa de badminton au evoluat diverși români.

Românii Răzvan Lupescu și Florin Nedelcu au jucat badminton pentru TuS Ickern

62 de meciuri

a jucat Andrei Pavel pentru echipa de Cupa Davis a României. S-a impus în 40 dintre ele.

De pe urma turneelor de tenis din circuitul ATP, constănțeanul a câștigat suma de 5.225.028 de dolari.

În palmaresul său se află trei titluri ATP câștigate la simplu, Tokyo 1998, Sankt Poelten 2000 și Montreal 2001, și șase la dublu: București 1998, Kitzbuhel 2005, Auckland 2006, Munchen 2006, Gstaad 2006, Barcelona 2007.

13 ATP

Este cel mai bun loc din carieră, ocupat de Andrei Pavel, în 2004.

Andrei Pavel este acum antrenorul lui Marius Copil
Close
Închide
  Close