Mergi direct la conținut »
România revendică organizarea unor competiții sportive internaționale de top
Alte sporturi Libertatea > Sport > Alte sporturi > România revendică organizarea unor competiții sportive internaționale de top

România revendică organizarea unor competiții sportive internaționale de top

Organizarea în Capitală, în 1953, a Festivalului Olimpic al Tineretului, a dus la amenajarea Complexului Sportiv ”23 august”. Ridicarea Sălii Polivalente ar repune Bucureștiul pe harta metropolelor care contează în sportul mondial.

Rezultatele sportive de top pe care le-a avut țara noastră, în a doua jumătate a secolului trecut, n-au fost deloc întâmplătoare. Ele s-au datorat și faptului că în anii 50-60, în mod special, la noi s-au ținut competiții sportive importante, ceea ce a dezvoltat și infrastructura (s-au ridicat săli, stadioane și patinoare). Și nu numai din punct de vedere sportiv! Organizarea Universiadei de iarnă din 1951, de pildă, a făcut ca Poiana Brașov să se transforme într-o stațiune cunoscută în Europa – până atunci, acolo exista o cabană amărâtă și o pârtie de schi.

Istoria pare a se repeta, iar efectele pot fi la fel de benefice. În acest an, la Timișoara și Oradea se vor ține două grupe ale EuroBasket, la feminin. Recent, Bucureștiul a fost desemnat gazdă a Campionatului European de gimnastică din 2017, respectiv a Euro 2020 la fotbal. Și lista proiectelor sportive se mărește de la o zi la alta. Există o candidatură a Brașovului la organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului în 2020, la sporturile de iarnă, iar luni a fost anunțată aceea a stațiunii Mamaia la găzduirea Mondialului de bob pe role din 2016.

Vrem și Universiada 2021!

Desfășurarea în Capitală a CE de gimnastică, peste doi ani, depinde de finalizarea Sălii Polivalente de 12.000 de locuri – lucrările la aceasta nu au început încă. Ridicarea acestei arene ar face posibilă și organizarea Europenelor la handbal și scrimă, federațiile din aceste sporturi având această intenție, dar și a Universiadei de vară din 2021. Asociația Student Sport a declanșat o campanie în acest sens, subliniind faptul că a doua competiție ca anvergură după Jocurile Olimpice poate dezvolta turismul sportiv și crea locuri de muncă, iar ideea are susținerea unor campioni precum fosta gimnastă Corina Ungureanu. În plus, ținerea Universiadei la București ar dezvolta și alte baze sportive, printre acestea fiind și Arenele BNR, gazda turneelor de tenis ATP și WTA, unde se vorbește despre ridicarea unor tribune mai mari la terenul central.

La sporturile de iarnă concurăm prin vecini

Într-o postură deloc fericită rămân sporturile de iarnă de la noi. Și aceasta deși Brașovul a găzduit ediția din 2013 a Festivalului Olimpic al Tineretului European. Din cauza problemelor financiare cu care se confruntă forul de la București, Cupa României la patinaj artistic va avea loc, anul acesta, în Bulgaria. Și Naționalele de curling se țin în această perioadă la Bratislava, iar cele de bob sunt programate la final de an în Austria. Organizarea Jocurilor Olimpice ale Tineretului din 2020, la Brașov, ar putea favoriza dezvoltarea altor baze în sporturile de iarnă – printre acestea figurează, de pildă, și o pârtie de bob. Până atunci, orașul din centrul țări trebuie să câștige duelul cu Lausanne (Elveția), luna aceasta urmând a fi vizitat de experții Comisiei de Evaluare a Comitetului Internațional Olimpic.

Close
Închide
  Close