MENIU CAUTĂ

România s-a calificat la Campionatul European de volei feminin 2019

Distribuie

Selecţionata feminină de volei a României s-a calificat dramatic la turneul final al Campionatului European 2019, miercuri seara, după ce a învins echipa Bosniei-Herţegovina cu scorul de 3-2 (25-17, 19-25, 21-25, 25-17, 15-9), la Lukavac, în ultimul său meci din Grupa F a preliminariilor.

ACTUALIZARE 10 ianuarie. Selecţionerul echipei feminine de volei a României, bulgarul Nikolai Ivanov, a declarat, miercuri, după obţinerea calificării la Campionatul European 2019, că tricolorele au avut un meci foarte dificil cu Bosnia.

„A fost un meci foarte dificil pentru noi. Am jucat într-o atmosferă extraordinară, a fost frumos. Este o victorie importantă pentru noi. Am jucat bine în tie-break şi am câştigat. Asta ne-a dus la Campionatul European şi sunt fericit”, a spus Ivanov, citat de site-ul Confederaţiei Europene de Volei.

România a învins Bosnia-Herţegovina cu scorul de 3-2 (25-17, 19-25, 21-25, 25-17, 15-9), la Lukavac, într-un meci decisiv pentru calificarea la EuroVolley 2019.

Goran Nesic, antrenorul echipei Bosniei, care a ratat şansa de a participa în premieră la un Campionat European, a declarat la final: „Nu ştiu ce mai pot spune în acest moment, e greu pentru noi. Am fost aproape de victorie. Felicit România şi vom aştepta o nouă oportunitate de a ne califica la un Campionat European”.

Turneul final al Campionatului European va avea loc în perioada 23 august – 8 septembrie, în Ungaria, Polonia, Slovacia şi Turcia, cu participarea a 24 de echipe, o premieră. Cele 24 de echipe calificate asunt Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveţia, Olanda, Turcia, Ucraina.

————————-

Tricolorele, care erau obligate să câştige în Bosnia pentru a se califica (numărul de victorii era primul criteriu în clasament), au fost conduse cu 2-1 la seturi, dar au reuşit să revină spectaculos şi să obţină calificarea, după o oră şi 55 de minute .

România, antrenată de bulgarul Nikolai Ivanov, s-a impus clar în primul set, cu 25-17, dar a fost dominată în următoarele două, cedate la 19, respectiv 21. În setul patru, care era decisiv pentru tricolore, România a reuşit să rupă echilibrul la 11-11, desprinzându-se la 17-12, Bosnia s-a apropiat la 17-14, dar apoi echipa noastră a menţinut ecartul de cinci puncte, până la 20-15, acesta crescând pe final de set. În tie-break, Bosnia a condus cu 3-2 şi 5-3, România a întors scorul, 5-6, dar gazdele au mai avut o dată avantaj, 7-6, dar de la 8-8, România a reuşit patru puncte consecutive, care au înclinat balanţa decisiv, echipa României câştigând cu 15-9.

România şi-a luat astfel şi o revanşă după eşecul cu 2-3 din primul meci al preliminariilor, în condiţiile în care a fost lipsită de căpitanul Adina Salaoru (accidentată).

Cele mai bune tricolore de la Lukavac au fost Ioana Baciu, 26 puncte, Ana Cristina Cazacu, 13 puncte, Nneka Onyejekwe, 13 puncte. De la bosniace s-au remarcat Dajana Boskovic, 27 puncte, şi Edina Selimovic, 13 puncte.

La meci au asistat 1.230 de spectatori, iar arbitri au fost italianca Rossella Piana şi grecul Nikolaos Angelidis.

Înaintea meciului dintre Spania şi Letonia, România ocupă primul loc, cu 13 puncte (4 victorii, 2 eşecuri), urmată de Spania, 11 puncte (4-1), Bosnia, 9 puncte (3-3), Letonia, 0 puncte (0-5). Primele două clasate se califică la turneul final, care va avea loc în Ungaria, Polonia, Slovacia şi Turcia, în perioada 23 august – 8 septembrie.

Pentru echipa feminină a României este a 12-a participare la un Campionat European, cel mai bun rezultat fiind medalia de bronz din 1963, de la prima ediţie.

Şi echipa masculină a României s-a calificat la Campionatul European din 2019, după o pauză de 23 de ani.

Citește mai multe despre Romania și volei feminin pe Libertatea.

Comentarii