De Mihai Toma,

Tricolorii au cedat la o diferenţă onorabilă în faţa puternicei formaţii a Spaniei, în componenţa căreia au evoluat doar doi campioni mondiali, Xavi Rabaseda şi Javier Beiran, de la Herbalife Gran Canaria.

Echipa României a ţinut aproape de adversara sa în trei din cele patru sferturi, Spania obţinând un avantaj mai clar doar în sfertul al doilea (23-16 parţial). De remarcat că diferenţa a fost de doar opt puncte, 71-79, când mai erau 58 de secunde, dar oaspeţii au mai marcat cinci puncte până la final.

Emanuel Căţe, jucător în Spania, la UCAM Murcia, a fost cel mai bun din echipa României, cu 19 puncte, 13 recuperări, 3 pase decisive. Americanul Kris Richard, la debutul său pentru România, după naturalizare, a făcut un meci bun, cu 14 puncte, 2 rec, 4 pd. Selecţionerul Tudor Costescu i-a mai utilizat pe Lucas Tohătan 3 p, 2 rec, 3 pd, Dragoş Diculescu 8 p, 1 rec, 1 pd, Radu Vîrnă 3 p, 1 rec, 1 pd, Mihai Marius Măciucă 1 rec, Mirel Dragoste, Tudor Gheorghe 9 p, 2 rec, 1 pd, Radu Paliciuc 7 p, 4 rec, 1 pd, Bogdan Popa 3 p, 5 rec, Alex Olah 5 p, 4 rec, 1 pd, Rareş Uţă.

Pentru Spania au jucat Sebastian Saiz 17 p, 10 rec, 2 pd, Carlos Alocen 3 p, 1 rec, 9 pd, Xavier Rabaseda 5 p, 5 rec, Dani Diez 21 p, 4 rec, Javier Beiran 3 p, 4 rec, 3 pd, Rodrigo San Miguel 6 p, 2 rec, Xabi Lopez-Arostegui 2 p, Ferran Bassas 6 p, 2 rec, 3 pd, Dario Brizuela 10 p, 2 pd, Nacho Llovet 2 rec, 1 pd, Santi Yusta 6 p, 1 rec, 1 pd, Victor Arteaga 5 p, 4 rec.
——————

România va întâlni joi, 20 februarie, de la ora 18.00, la ClujNapoca, în BT Arena, naționala Spaniei, într-un duel din calificările EuroBasket 2021.

Tudor Costescu: “Meciul cu Spania e o provocare”

Selecționerul Tudor Costescu este convins că jucătorii săi nu se vor lăsa copleșiți de numele adversarului și se bazează pe Emanuel Cățe și Alexandru Olah în această privință.

”Am avut o săptămână de pregătire bună, așteptăm ca ultimele două zile să ne aducă detaliile finale înaintea meciului cu Spania. Doi dintre băieți sunt jucători activi în Spania, știu la ce să se aștepte, sunt și lideri din punct de vedere al evoluției în teren. Ei au un cuvânt important de spus astfel încât să îi mobilizeze pe ceilalți componenți ai echipei. Nu e vorba de teamă de Spania, ci mai degrabă de o provocare. Mă aștept la determinare din partea lor, la continuarea parcursului bun din ultimele meciuri și la un spirit de echipă deosebit, acesta ar fi și atuul nostru. Pentru a face față unei echipe ca Spania trebuie să ne ridicăm nivelul iar experiența noastră va face posibil acest lucru. Clujul e un oraș care respiră baschet și la meciurile naționalei tribuna a fost mereu plină. Îmi doresc să avem parte de o atmosferă extraordinară”, a spusTudor Costescu, antrenorul echipei naționale.

Biletele sunt la mare căutare

Spania revine, după doi ani, în BT Arena din Cluj. În septembrie 2017, ibericii învingeau naționala României într-o partidă contând pentru Grupa C a turneului final FIBA Eurobasket. Biletele pentru meciul România-Spania sunt puse în vânzare în rețeaua bilete.ro, cu următoarele prețuri: inelul 1- 25 lei, inelul 2- 15 lei, peluze-10 lei.

Pentru prima fereastră de două meciuri din FIBA EuroBasket 2021 Qualifiers, cu Spania și cu Israel, în deplasare, antrenorul Tudor Costescu contează pe următorii 16 sportivi:

 • Emanuel Cățe (UCAM Murcia – Spania)
 • Alexandru Olah (Leche Rio Breogan – Spania)
 • Bogdan Țibârnă (SCM U Craiova)
 • Bogdan Popa (SCM Timișoara)
 • Iulian Orbeanu (CSO Voluntari)
 • Dragoș Diculescu (SCM U Craiova)
 • Radu Paliciuc (BC CSU Sibiu)
 • Mihai Măciucă (BCM U FC Argeș)
 • Mirel Dragoste (SCM Timișoara)
 • Tudor Gheorghe (BCM U FC Arges)
 • Lucas Tohătan (BC CSU Sibiu)
 • Radu Vârnă (CSA Steaua)
 • Rares Uță (U-Banca Transilvania Cluj-Napoca)
 • Kristopher Richard (CSM CSU Oradea)
 • Giordan Watson (CSM CSU Oradea)

Din grupă mai face parte Polonia. Primele trei echipe se califică mai departe.

După Giordan Watson, România a mai naturalizat un american, pe Kris Richard. Americanul va debuta contra ibericilor.

Vom fi pregătiți pentru întâlnirea cu Spania, abia aștept. Va fi cel mai important meci din cariera mea.

Kris Richard:

“Cluj e un oraș nou pentru mine. Eu sunt gurmand și îmi place să experimentez, sa încerc diferite restaurante iar Cluj are o mulțime de locuri excelente. Îmi place mâncarea românească, papanașii sunt cel mai bun lucru care există în viață. Am băut și pălincă de câteva ori, e mai bună decât sangria”, a mai spusKris Richard, component al echipei naționale de baschet a României

Nu suntem favoriți, așa că vom încerca să facem o surpriză. Trebuie să punem în practică ce am făcut la antrenamente și să respectăm tactica de joc.

Kris Richard:

“Ne așteaptă o luptă grea, dar ne-am antrenat foarte bine toată săptămâna. Abia aștept să ieșim pe teren și să dăm totul”, a completat Giordan Watson.

Am cunoscut mulți oamani grozavi în România, oameni cu care am legat prietenii pe viață. Călătorim mult, suntem departe de familiile noastre dar am întâlnit aici oameni despre care pot spune că sunt o altă familie pentru noi.

Giordan Watson:

Tudor Fometescu (CSM Oradea), 20 de ani, a suferit o întindere de ligamente la genunchi în finala Cupei României și va absenta pentru câteva sâptămâni. Fometescu a fost convocat în lotul lărgit al României pentru partidele de calificare împotriva Spaniei și Israelului.

Pe 17 februarie, pivotul român Emanuel Cățe a reușit primul ”double-double” în Spania, în meciuk echipei sale UCAM Murcia din etapa a XX-a, 70-80 la Zaragoza, Cățe a jucat 25 de minite și a contribuit cu 13 puncte, 10 recuperări și o intercepție pentru un indice la eficiență de 21 de unități.

După șapte sezoane petrecute în Spania, Emanuel Cățe, legitimat la UCAM Murcia, știe la ce să se aștepte din partea ibericilor. În vârstă de 22 de ani, Cățe are deja la activ un turneul final cu naționala, EuroBasket 2017.

Ne pregătim de câteva zile foarte bine, atmosfera este de nota zece, băieții sunt încrezători și sperăm să facem un meci bun. Spania este locul unde mi-am format cele mai multe obiceiuri ca jucător. Vreau să pun în practică, cu echipa României, ce știu și să reușim un meci foarte bun. Știm scheme, știm care e filosofia lor, avem și noi argumentele noastre să-i contracarăm. Trebuie să luptăm ca o echipă, să nu le oferim cadouri și să marcăm cât mai mult. Singurul adversar al nostru suntem noi. Sunt sigur că o să vină multă lume, sper să fie ca al șaselea jucător pentru noi. Am jucat și la EuroBasket 2017 împotriva Spaniei, aceste meciuri sunt cele mai importante pentru mine la echipa națională.

Emaniuel Cățe:
Emanuel Cățe

Baschetbaliștii de la națională speră că fanii vor fi din nou alături de ei la meciul împotriva campioanei mondiale.

”Suntem nerăbdatori să jucăm contra campioanei mondiale, suntem foarte motivați și vrem să dăm totul pe teren. Nu vom intra cu frică, pentru că nu avem nimic de pierdut. Trebuie să abordăm meciul cu maximă seriozitate și fără frică, asta este cel mai important. Mă aștept să fie sala plină, să ne împingă publicul de la spate. Vrem să ne calificăm cu orice preț la EuroBasket, pentru că suntem un grup foarte tânăr și vrem să demonstrăm că putem face performanță. Orice jucător își dorește să ajungă la un Campionat European sau Campionat Mondial, mai ales dacă ajungem acolo pe barba noastră”, a spus Mirel Dragoste, component al echipei naționale.

Mirel Dragoste

”La Furia Roja” nu se va putea baza pe jucătorii din NBA și Euroligă, dar campioana mondială îl va avea pe banca tehnică pe Sergio Scariolo, antrenorul naționalei Spaniei și antrenor secund al campioanei NBA, Toronto Raptors. Scariolo făcea parte din staff-ul lui Nick Nurse pentru All-Star Game-ul din Chicago, dar nu a fost prezent la acest eveniment, ca să fie alături de selecționala aiberică pentru meciurile cu România și Polonia, din preliminariile EuroBasket 2021.

Sergio Scariolo a mai fost prezent cu naționala Spaniei la Cluj-Napoca, la EuroBasket 2017, atunci când ibericii au învins România cu scorul de 91-50.

Lotului preliminar selectat de Scariolo:

 • Carlos Alocen (Casademont Zaragoza)
 • Johathan Barreiro (Casademont Zaragoza)
 • Rodrigo San Miguel (Casademont Zaragoza)
 • Victor Arteaga (Movistar Estudiantes)
 • Javier Beiran (Herbalife Gran Canaria)
 • Xavi Rabaseda (Herbalife Gran Canaria)
 • Dario Brizuela (Unicaja Malaga)
 • Alberto Diaz (Unicaja Malaga)
 • Jaime Fernandez (Unicaja Malaga)
 • Ruben Guerrero (Unicaja Malaga)
 • Dani Diez (Iberostar Tenerife)
 • Santi Yusta (Iberostar Tenerife)
 • Ehigitor Bears (Montakit Fuenlabrada)
 • Nacho Llovet (Morabanc Andorra)
 • Tyson Perez (Morabanc Andorra)
 • Xabi Lopez Arostegui (Joventut Badalona)
 • Sebaz Saiz (Shibuya Sunrockers – Japonia)


Citeşte şi:

Sepsi Sf. Gheorghe a cucerit Cupa României 2020 la baschet feminin

SUA trimit un nou Dream Team la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Lista preliminară cu baschetbaliștii americani