Foto: Daniel Vatamanu/ www.gazetasv.ro

Cu Daniel Bălan (37 de ani) antrenor, Bucovina Rădăuți a urcat în Liga 3 după cel mai echilibrat baraj: 0-0 în deplasare (17 iunie) și 2-1 pe ”Municipal” (24 iunie) în fața a 3.000 de suporteri, cu ACS Dumitra, reprezentanta județului Bistrița.

Pe lista marcatorilor echipei bucovinene, un nume peste care se așternuse praful uitării fotbalistice. Mijlocașul dreapta Eduard Bandi, 35 de ani, a semnat reușita de 2-0, în returul de la Rădăuți – șut senzațional de la 25 de metri. Practic, golul decisiv în economia promovării!

P1110947Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Da, e vorba de acel Eduard Bandi! E fotbalistul care, la începutul anilor 2000, era internațional de tineret cu frumoase perspective, și care, după ce jucase la Tractorul Braşov, la Rapid şi la Sheriff Tiraspol (Republica Moldova), a luat  decizia de a se călugări!


EXCLUSIV/ S-a recăsătorit în pușcărie cu un tâlhar! Asasina sirianului l-a uitat pe amantul închis și el pentru complicitate la crimă

Meditații de partid. „Caravana educației” sau cum încearcă PSD să transforme problemele din învățământ în voturi. Expert: „E campanie camuflată”
Recomandări
Meditații de partid. „Caravana educației” sau cum încearcă PSD să transforme problemele din învățământ în voturi. Expert: „E campanie camuflată”EXCLUSIV | Incredibila poveste a fotbalistului călugărit care a lepădat haina monahală și s-a căsătorit. Două iubiri mai presus de cea de Dumnezeu | FOTO&VIDEO

Schimbare radicală pentru Eduard Bandi, fotbalistul român care se călugărise. Daniel Bălan, antrenorul lui: ”Parcă nici nu s-a lăsat”. Ce gol a dat!

Daniel Bălan, fostul fundaș dreapta al Stelei, aflat la prima performanță ca antrenor după ce a preluat Rădăuțiul în martie, a acceptat să-l descrie pe Eduard Bandi, un fotbalist ca o cometă: ”După părerea mea, în ciuda vârstei, are încă valoare de prima ligă! A fost plecat, a stat 15 ani la mănăstire, dar a revenit la finalul anului trecut. Și parcă s-a lăsat ieri, nu se simte deloc pauza! A jucat și la Bradul Putna, aici, la noi, în campionatul județean Suceava. Acea echipă s-a desființat și i-am propus să vină să mă ajute la Bucovina. Oricum, valoare mare, foarte-foarte bun! Joacă mijlocaș dreapta, are tot: condiție fizică, tehnică de invidiat, șut formidabil. Pâi a dat un gol în baraj, numai să-l fi văzut!”.

Internetul ne ajută să vedem ”bijuteria”. Gazetasv.ro, singurul portal de sport din Suceava, a realizat un reportaj video la Rădăuți, cu rezumatul partidei cu Dumitra.

Bandi are o poveste de roman. Viața lui e un mix ireal de fotbal, de aventură, de credință, de dragoste pentru Laura, ființa iubită mai presus de orice, de fotbal, din nou!

Încă cinci ani cu Erdogan. Ce înseamnă asta pentru Turcia polarizată și suferindă economic, pentru Europa și războiul de lângă noi
Recomandări
Încă cinci ani cu Erdogan. Ce înseamnă asta pentru Turcia polarizată și suferindă economic, pentru Europa și războiul de lângă noi

Schimbare radicală pentru Eduard Bandi, fotbalistul român care se călugărise. Ce ”carieră”! Motru, Rapid, Lucescu, Sheriff Tiraspol, Mănăstirea Gura Motrului, Putna, Athos și Rădăuți

Edi a început fotbalul la 14 ani, la Motru, fără ştirea părinţilor. La 18 ani a ajuns la Rapidul antrenat de Mircea Lucescu. Era un vestiar care-i cuprindea pe veteranii Nae Stanciu, Sabău, Șumudică, Mutică, Constantinovici, Jean Barbu, Schumacher ori Răzvan Lucescu, dar și pe ”lupii tineri” Raț, Iencsi, Daniel Niculae, Maftei, Pancu sau Tibi Ghioane. Primul lui interviu prevestea ce avea să vină: “Eu nu vreau să supăr pe nimeni, nici măcar pe adversarii mei!”.

Ajuns în Republica Moldova, la Sheriff Tiraspol, unde avea un salariu mai bun şi șanse de a se transfera într-un campionat tare, fundaşul dreapta de la acea vreme, a luat o hotărâre aparent neverosimilă pentru un jucător chemat regulat la naționalele de juniori și tineret: în 2002, a decis să se călugărească! A plecat la Mănăstirea Gura Motrului (Mehedinți) şi şi-a luat numele de Pahomie. O vreme a stat la Mănăstirea Putna, unde a fost inclusiv şoferul starețului.

“Mă-sa i-a băgat chestii religioase în cap. Una peste alta, nu cred că e sănătoasă la cap. Despre mine spunea că sunt diavolul în persoană”, spunea, cu năduf, tatăl fotbalistului, în urmă cu 15 ani.

Schimbare radicală pentru Eduard Bandi, fotbalistul român care se călugărise. ”S-a lăsat din cauză că l-au mâncat impresarii”

EXCLUSIV Juliette Binoche, interviu pentru publicul românesc despre noul film al său, o poveste de „senzualitate culinară”. De ce doi chefi celebri au stat lângă ea pe platou
Recomandări
EXCLUSIV Juliette Binoche, interviu pentru publicul românesc despre noul film al său, o poveste de „senzualitate culinară”. De ce doi chefi celebri au stat lângă ea pe platou


”Se spune că tăcerea e cea mai de preț calitate a unui călugăr. E un om de nădejde, credincios şi cu frică de Dumnezeu, iar de câțiva ani e şoferul meu. Nu puteam să dau o astfel de misiune decât unui om în care am mare încredere. Eduard a fost scârbit de ce era în jurul lui, de faptul că nu putea să fie pe propriile picioare. Știți dumneavoastră cum e, mai bine decât mine, s-au băgat impresarii, patronii…”, mărturisea atunci starețul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic.

Părintele Pahomie a hotărât acum câţiva ani să plece la Muntele Athos, unde a ajuns unul dintre cei mai însemnați călugări români. Acolo s-a cunoscut cu Gigi Becali, vestit pentru pelerinajele la locurile de pe Sfântul Munte.