Saeid Mollaei, campionul mondial en-titre, reprezentant al Iranului, și Sagi Muki, din Israel, erau cei mai în formă judoka de la categoria -81 kg și aveau toate șansele să își dispute finala.

Momentul părea a fi unul istoric, în condițiile în care de ani de zile iranienii de la toate sporturile au primit interdicția de a concura împotriva sportivilor din Israel.

Astfel, după ani în care sportivii iranieni s-au accidentat intenționat, au mimat accidentări sau s-au lăsat învinși doar pentru a nu ajunge să lupte cu israelienii, Comitetul Olimpic din Iran a transmis, înaintea Mondialului din acest an de la Tokyo, un mesaj în care promitea că sportivii iranieni vor respecta regulile competiției.

La Tokyo, după primul său meci, totul părea să meargă bine pentru Mollaei, care îl învinsese cu ușurință pe adversarul său.

Telefonul care a anunțat o dramă

Drama lui Mollaei a început la ora locală 15.30. Iranianul urma să-l întâlnească pe campionul olimpic, rusul Khasan Khalmurzaev, cel care, de altfel, îl învinsese la Olimpiada din 2016 într-un meci direct.

Cu câteva minute înainte de a intra pe tatami, antrenorul lui Mollaei a primit un telefon de la ministrul iranian al sportului, Davar Zani. Acest i-a cerut sportivului să se retragă din competiție pentru a evita o potențială confruntare cu israelianul Sagi Muki. Cererea fost însoțită de o amenințare la adresa lui Mollaei și a familiei sale.

Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, acuzat că este un agent al Moscovei,  a comparat în predică perchezițiile din Ucraina cu cele din Coreea de Nord. Ce vor face credincioșii români?
Recomandări
Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei, acuzat că este un agent al Moscovei, a comparat în predică perchezițiile din Ucraina cu cele din Coreea de Nord. Ce vor face credincioșii români?
Drama unui judoka iranian. A luptat pentru viața lui și pentru titlul mondial, în timp ce familia sa era amenințată, acasă, de autorități
Saeid Mollaei

Momentul a fost unul sfâșietor pentru judoka. Martorii citați de site-ul Federației Internaționale de Judo spun că acesta efectiv s-a prăbușit și a început să plângă.

Imediat după aceea a fost primit de președintele IJF, Marius Vizer, care i-a explicat că trebuie să ia cea mai importantă decizie din viața sa: se supune și se întoarce în țara sa sau riscă totul și luptă pentru libertate și demnitate.

A ales să urmeze valorile și principiile Judo, a pășit pe tatami și a reușit în următoarele două meciuri să învingă deținătorii medaliilor olimpice de aur și bronz în drumul spre semifinală.

Reprezentanții Securității iraniene i-au „vizitat” familia

Dar prezența în penultimul act al competiției și șansele de a ajunge în finala cu Israelul au fost prea mult pentru autoritățile iraniene, care au considerat că Mollaei a mers prea departe.

A continuat să primească apeluri în orele următoare. Chiar înainte de semifinală, antrenorul lui Mollaei a primit un alt apel telefonic, de această dată de la președintele Comitetului Olimpic Iranian, Reza Salehi Amiri. Acesta i-a explicat că reprezentanți ai Securității Naționale se aflau în casa părinților săi.

Premieră: s-a măsurat audiența televiziunii Euronews România. După 6 luni, postul finanțat de Politehnică are telespectatori care încap într-un bloc din Titan
Recomandări
Premieră: s-a măsurat audiența televiziunii Euronews România. După 6 luni, postul finanțat de Politehnică are telespectatori care încap într-un bloc din Titan
Drama unui judoka iranian. A luptat pentru viața lui și pentru titlul mondial, în timp ce familia sa era amenințată, acasă, de autorități
Saeid Mollaei, prăbușit de durere în timpul CM de Judo de la Tokyo

Prietenii din Iran ai sportivului i-au trimis mesaje prin care îl anunțau că mai mulți oameni au venit la el acasă și i-au spus tatălui său să-i ceară să respecte legea dacă nu vrea să aibă probleme.

Frica pe care a trăit-o știind ce se întâmplă acasă și stresul acumulat în competiție până atunci l-au făcut să cedeze emoțional. A ajuns pe tatami, dar nu a putut să concureze la adevăratul său nivel, așa că a pierdut, la „golden score” (prelungirile unui meci de judo, în care cel care punctează primul câștigă confruntarea, n.r.) meciul cu Matthias Casse, precum și șansa de a lupta în finală și de a-și apăra titlul.

„Tot ce am făcut astăzi a fost pentru viața mea, pentru o viață nouă”

Într-un interviu acordat pentru ijf.org după competiție, Saeid Mollaei a declarat: „Aș fi putut fi campion mondial. M-am antrenat din greu, am depus multe eforturi. Astăzi, am luptat și am câștigat împotriva unui campion olimpic, a unui medaliat cu bronz la olimpiadă și a altor adversari, i-am învins pe toți. Astăzi, chiar am visat la titlul de campion. Dar nu am putut concura din cauza legii din țara mea care îmi interzice să lupt cu un oponent din Israel”

Ce făcea Vladimir Putin la 23 de ani, ca ofițer KGB
Recomandări
Ce făcea Vladimir Putin la 23 de ani, ca ofițer KGB

„Astăzi, Comitetul Național Olimpic al Iranului și ministrul Sportului mi-au spus să nu concurez, că trebuie să respect legea. Sunt un luptător. Vreau să concurez oriunde pot. Locuiesc într-o țară ale cărei legi nu îmi permit asta. Nu avem de ales, toți sportivii trebuie să ne conformăm. Tot ce am făcut astăzi a fost pentru viața mea, pentru o viață nouă”, a mai spus judoka iranian.

”Mi-a fost teamă pentru mine și pentru familia mea. Nu am luptat. Am respectat legea și nu am luptat. Iar pentru bronz, am dat doar 10% din ceea ce puteam tot pentru a mă supune legii țării mele”, a mărturisit Mollaei.

El spune că după competiție autoritățile de la Teheran i-au transmis că se poate întoarce fără problemă în țară, însă îi este teamă să facă acest lucru. ”Mi-e teamă de ceea ce s-ar putea întâmpla cu mine și cu familia mea”.

Marius Vizer i-a promis că îl va ajuta să participe la Jocurile Olimpice. ”Pentru ca visul meu să devină realitate și să pot deveni campion olimpic. Am nevoie de ajutor”, a spui Mollaei.

„Președintele Vizer a garantat că pot continua să concurez. Sunt sportiv, nu sunt politician și nici nu am fost implicat vreodată în politică”, a mai spus sportivul, care a concluzionat că „m-am simțit pierdut și mi-a fost teamă”.

În final, Mollaei a încheiat competiția pe poziția a cincea și a evitat astfel să împartă podiumul cu israelianul Sagi Muki, care a câștigat titlul mondial.

De la Tokyo, Mollaei a plecat în Germania

Din Japonia, Mollaei nu s-a întors în Iran, ci a plecat în Germania și a declarat pentru presa iraniană că va concura la Olimpiada din 2020 sub steagul Olimpic.

El a adăugat că nu este un refugiat și că nu a cerut azil politic în Germania. „Nu mă mut în Germania”, a spus Mollaei. „Nu am cerut azil și nu sunt refugiat. Dețin un apartament în Germania”, a explicat sportivul.

Haaretz: Judoka iranian Mollaei dezertează și cere azil politic în Germania

Publicația israeliană Haaretz notează însă, sâmbătă, că judoka iranian Saeid Mollaei nu s-a întors acasă după Campionatul Mondial de la Tokyo și îl citează pe președintele IJF, Marius Vizer, care a declarat, pentru presa japoneză, că sportivul va cere azil în Germania.

Într-un interviu pentru o publicație japoneză, Vizer a declarat că Mollaei l-a abordat și l-a rugat să-l ajute să părăsească Iranul și să concureze sub steagul echipei refugiaților la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020.

De cealaltă parte, agenția iraniană de știri Fars l-a citat pe Mollaei, care ar fi declarat că întreaga mișcare a fost pregătită de el și de Federația Internațională de Judo.

„Totul a fost pregătit în avans. Cineva din Iran trebuie să-l fi ajutat”, a declarat șeful iranian al antrenorilor, Majed Zarian.

Președintele Asociației Israeliene de Judo: „Nu poți judeca un sportiv aflat într-o asemenea situație”

Președintele Asociației Israeliene de Judo, Moshe Ponti, a declarat, pentru un post de radio israelian, că echipa țării sale a auzit, cu o oră înainte de semifinale, că Mollaei „intenționa să continue să concureze, chiar dacă ar fi urmat să-l întâlnească pe Sagi Muki în finală. Am auzit că l-a rugat pe șeful Asociației Iraniene de Judo să se asigure că familia sa este în siguranță”.

Ponti nu l-a învinovățit pe Mollaei pentru acțiunile sale, spunând că sportivul „i-a promis șefului IJF că va concura, însă acasă la el era familia lui. Nu poți judeca un sportiv aflat într-o asemenea situație”, notează publicația israeliană timesofisrael.com.

Campionul mondial Muki Sagi, despre Mollaei: „Vreau să-i strâng mâna și să-l îmbrățișez”

Judoka israelian Muki Sagi și-a exprimat simpatia pentru Saeid Mollaei, care a cedat în ultimele două meciuri pentru a nu lupta unul cu celălalt și pentru a nu se afla unul lângă altul pe podium.

În cadrul unui interviu pentru The Jerusalem Post, Muki Sagi a declarat că îi pare foarte rău pentru situația în care se află Saeid Mollaei.

„Știu cât de mult se antrenează un sportiv și este foarte dureros când oportunitatea îi este furată din motive politice. Mollaei este o persoană extraordinară și, din ce am observat, este și un sportiv extraordinar. Nu merită să fie tratat în acest mod”, a declarat Muki Sagi.

Drama unui judoka iranian. A luptat pentru viața lui și pentru titlul mondial, în timp ce familia sa era amenințată, acasă, de autorități
Noul campion mondial la categoria -81 kg, israelianul Sagi Muki

„Este o situația frustrantă și ceea ce face el reprezintă un pas uriaș. El vrea să arate că-și dorește să fie un om liber și să plece în propria sa călătorie, pe drumul lui, fără obstacole în calea sa”, a adăugat sportivul israelian.

Acesta a dăugat că vrea să devină ambasadorul păcii între Israel și Iran.

„Am două visuri. Unul este cel de a câștiga medalia de aur la Olimpiadă. Însă visez, de asemenea, să lupt cu Mollaei și nu contează cine câștigă. Vreau să-i strâng mâna și să-l îmbrățișez. În acest fel, nu vom demonstra doar că ne respectăm unul pe altul, ci și faptul că sportul se află mai presus decât orice altceva”.

O dramă sportivă care se repetă

Cazuri în care sportivi iranieni au pierdut intenționat meciuri pentru a evita o confruntare cu sportivii israelieni au ajuns și în trecut sub atenția presei și a opiniei publice internaționale.

Spre exemplu, în 2018, un luptător iranian a primit interdicție pentru șase luni, după ce a cedat intenționat într-un meci pentru a evita să lupte contra unui sportiv din Israel.

Mollaei: Cel mai bun lucru pe care l-am făcut vreodată a fost să învăț să lupt singur

Într-o postare făcută pe contul său de Instagram, în data de 10 august, Saeid Mollaei scria că cel mai bun lucru pe care l-a făcut vreodată a fost să-și descopere singurătatea și să învețe să lupte de unul singur.

Am descoperit, în mine însumi, un univers al singurătății care mi-a transformat sinele și viața în ceva prețios. Când înveți să fii singur, nu-ți mai e teamă de nimic și de nimeni, pentru că vei deveni, tu singur, un învingător

Saeid Mollaei
Drama unui judoka iranian. A luptat pentru viața lui și pentru titlul mondial, în timp ce familia sa era amenințată, acasă, de autorități
Saeid Mollaei
Urmărește-ne pe Google News
Șocant ce-i spunea Gigi Becali Anamariei Prodan, despre Reghecampf. Impresara nu s-a mai abținut și a spus tot: "Nu voiam să cred așa ceva"
GSP.RO
Șocant ce-i spunea Gigi Becali Anamariei Prodan, despre Reghecampf. Impresara nu s-a mai abținut și a spus tot: "Nu voiam să cred așa ceva"
Moment ruşinos! Ce a păţit Putin după ce A CĂZUT pe scări. Aşa l-au găsit angajaţii
Playtech.ro
Moment ruşinos! Ce a păţit Putin după ce A CĂZUT pe scări. Aşa l-au găsit angajaţii
Adevărul despre finala Chefi la Cuțite a ieșit la iveală! O concurentă din sezonul 10 rupe tăcerea: 'La montaj s-au...'
Viva.ro
Adevărul despre finala Chefi la Cuțite a ieșit la iveală! O concurentă din sezonul 10 rupe tăcerea: 'La montaj s-au...'
Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC încep să regrete. Experţii anunţă rate mai mari şi cu 1.000 de lei de la anul
Observatornews.ro
Românii care au trecut de la ROBOR la IRCC încep să regrete. Experţii anunţă rate mai mari şi cu 1.000 de lei de la anul
Piranha descoperit în apa Crişului Repede. Ar putea „extermina” întreaga faună a unui pârâu din Bihor
Știrileprotv.ro
Piranha descoperit în apa Crişului Repede. Ar putea „extermina” întreaga faună a unui pârâu din Bihor
O familie de români s-a simțit umilită în Austria. Ce au pățit oamenii când au vrut să viziteze Târgul de Crăciun
FANATIK.RO
O familie de români s-a simțit umilită în Austria. Ce au pățit oamenii când au vrut să viziteze Târgul de Crăciun
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Orangesport.ro
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Horoscop 3 decembrie 2022. Fecioarele au nevoie de un refugiu potrivit pentru a se ține departe de agitația zilei de astăzi
HOROSCOP
Horoscop 3 decembrie 2022. Fecioarele au nevoie de un refugiu potrivit pentru a se ține departe de agitația zilei de astăzi
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer
PUBLICITATE
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer