MENIU CAUTĂ
09 Aug. 2018 15:51

Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc 2018. Poveste emoționantă: un dublu campion paralimpic, câștigător în prima etapă

Distribuie

Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc 2018, gata de start. Ediția cu numărul 12 a concursului internațional de categorie UCI 2.1 pornește la start marți seara din centrul orașului Sfântu Gheorghe, acolo unde va avea loc de la ora 18.00 prezentarea oficială a echipelor, urmată o oră mai târziu de prolog. 

ACTUALIZARE 9 august. Poveste emoționantă la ciclism! Un dublu campion paralimpic, câștigător în prima etapă din Turul Ținutului Secuiesc!

Proaspăt transferat la Team Novak (echipa singurului campion paralimpic din istoria României), ucraineanul Yehor Dementyev a impresionat asistența la Turul Ținutulu Secuiesc. În ciuda handicapului de la mâna dreaptă, dublul campion paralimpic în 2012 și 2016 a trecut primul linia de sosire la Sfântu Gheorghe în etapa inaugurală a ediției 12 din Cycling Tour of Szeklerland .

Plecat imediat după start într-o evadare alături de alți 3 sportivi, dublul campion paralimpic a ținut trena concursului în majoritatea timpului. Pe finalul cursei, când un pluton compact de 13 sportivi se apropia periculos, Dementyev a fost ajutat de Andrii Brataschuk , conaționalul și colegul de la Team Novak, să reziste atacurilor celorlalți concurenți.  Dublul campion paralimpic a terminat cei 188,1 km în 4 ore, 18 minute și 12 secunde, cu o medie orară de 43,71 km/h.

„Yehor vine dintr-o altă categorie C5, concurăm împreună la cursele de șosea și vom fi adversari direcți doar la Paralimpiada de la Tokyo. Momentan este un win-win situation pentru amândoi. El avea nevoie de o echipă profesionistă, iar nouă de aduce un plus de imagine”, a precizat Eduard Novak, cvintuplu campion mondial.

 „Am venit în România pentru că știu că Eduard a făcut o echipă bună și am coechipieri doi prieteni buni de ai mei din Ucraina. Pentru a avea rezultate la competițiile paralimpice, e necesar să concurez în cele normale. Nu îmi imaginez viața fără să concurez. Sper să obțin un rezultat bun la Turul Ținutului Secuiesc și apoi la Turul României. Cu puțin noroc, eu și Eduard vom cuceri amândoi medalii la Tokyo în 2020, nimic nu e imposibil în sport!”, a spus Yehor Dementyev. 

Clasamentul pe echipe după etapa I (tricoul negru Salvator):

 1. Team Novak (România)13:16:15
 2. Destil-Parkhotel Valkenburg (Olanda) 13:17:14
 3. Epronex Bike (Ungaria) 13:18:03

Tricouri individuale

Csaba Pályi (Epronex Bike) – cel mai bun cățărător (tricoul argintiu Csikszereda)

Gergő Gönczi  (Kontent DSKI) – cel mai bun tânăr rutier (tricoul albastru Tușnad)

Daniel Crista (CSA Steaua) – cel mai bun român (tricoul galben Ciuc Radler)

Gergő Gönczi (Kontent DSKI) – cel mai bun ungur (tricoul verde Agenția Maghiară de Turism)

Daniel Crista (CSA Steaua) – liderul clasamentului general (tricoul portocaliu-negru ING Service)

Yehor Dementyev (Team Novak) – liderul clasamentul pe puncte (tricoul roșu-negru Szklerland)

Etapa a doua din Turul Ținutului Secuiesc are 192,4 kilometri și se desfășoară joi pe traseul Sfântu Gheorghe – Tușnad- Miercurea Ciuc – Gheorgheni-Joseni – Brădești- Odorheiu Secuiesc.

ACTUALIZARE 8 august. Daniel Crista s-a impus în prologul de la Turul Ținutului Secuiesc

Sportivul originar din Reșița a câștigat prologul ediției cu numărul 12 din Szeklerland Tour. Acesta reprezintă primul său succes într-o etapă din calendarul UCI (Uniunii Cicliste Internaționale) și totodată prima victorie internațională pentru CSA Steaua.

Daniel Crista (27 ani), locul 7 în clasamentul general al ediției trecute – cel mai bine clasat sportiv român la Turul Ținutului Secuiesc 2017, a fost cel mai rapid pe străzile din Sfântu Gheorghe și l-a devansat pe moldoveanul Nicolae Tanovitchii și pe ucraineanul Oleksandra Prevar, ambiii de la Team Novak.

Pentru Crista, victoria din prologul de la Sf.Gheorghe îi oferă moral în perspectiva Turului României (18 septembrie – prima etapă la Alba Iulia), competiție ce revine în calendarul UCI după 5 ani. „Sunt foarte bucuros de acest succes pentru că asta îmi propusesem înainte de cursă. Aștept cu nerăbdare Turul României, mai avem două competiții până atunci, deci vom fi foarte bine pregătiți. Mi se și face pielea de găină când aud de Turul României, e chiar un tur foarte frumos, e competiția noastră de suflet. Este un obiectiv important și acolo mi-aș dori foarte mult să câștig o etapă”, a precizat Daniel Crista.

Pentru prima oară în istoria turului, miercuri avea loc o etapă care nu se desfășoară în județul Harghita și anume etapa Castelelor, care se va desfășura miercuri. Etapa Castelelor are aproape 200 de kilometri și se parcurge pe traseul următor: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt, Belin, Sfântu Gheorghe și este traseul cel mai ușor al concursului din punctul de vedere al diferențelor de nivel.

Clasament general prolog Szeklerland Tour:

 1. Daniel Crista (CSA Steaua – România)  06.57.62
 2. Nicolae Tanovitchii (Team Novak  – Moldova) 07.02.51
 3. Oleksandr Prevar (Team Novak – Ucraina) 07.06.11 

Clasament sportivi români:

 1. Daniel Crista (CSA Steaua)
 2. Andrei Cojanu (MS Tina-Focus)
 3. Valentin Pleșea (CSA Steaua)

Clasament U23

 1. Maik Van Der Heidjen (Destil-Parkhotel Valkenburg/Olanda)
 2. Andrei Cojanu (MS Tina-Focus/România)
 3. Alex Molenaar (Destil-Parkhotel Valkenburg/Olanda)

Eduard Novak: „Mă bucură apariția echipelor românești!”

Întors abia luni de la Mondialele paralimpice, Eduard Novak (42 ani) a luat inextremis decizia de a nu concura la Turul Ținutului Secuiesc, acest lucru fiind o premieră în istoria competiției inaugurată în 2007. Accidentat la claviculă zilele trecute în China, Eduard Grosu a fost invitat VIP la eveniment. Un număr de 18 sportivi români de la 4 echipe (Team Novak, CSA Steaua, MS Tina-Focus și UVT-Devron West Cycling Team) au luat startul la ediția din acest an, acesta fiind un record.

Președintele FR Ciclism a salutat însă prezența numeroasă a sportivilor români la Szeklerland Tour. „În 2007 când am pus bazele primei competiții UCI din România nu credeam că vom ajunge aici. Mă bucură faptul că primarii din Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc și Târgu Secuiesc și alte orașe din zonă au înțeles că organizarea unui tur ciclist internațional înseamnă promovarea unei regiuni, a unei tradiții, a unei culturi. În 2019 vom avea un concurs de categorie 2.1 numai cu echipe continentale. Mă bucură totodată faptul că se nasc din ce în ce mai multe echipe românești și iau startul la competiții internaționale. Pentru noi Turul României este obiectivul numărul unu în acest an. Muncim din greu să iasă o competiție frumoasă. „, a precizat unicul campion paralimpic al României.


—–

Pentru Team Novak, prima echipă continentală din istoria României, competiția de casă reprezintă cel mai important obiectiv al sezonului, iar harghitenii se prezintă la start cu 6 rutieri, dintre care 3 ucraineni și un moldovean: Balázsi Lóránt, Novák Károly Eduárd, Andrii Brataschuk, Oleksandr Prevar și Nicolae Tanovitchii. 

Concursul este organizat de Primăria Municipiului Miercurea Ciuc, Direcția pentru Sport și Tineret a Județului Harghita și Clubul Sportiv Intersport. Anul acesta se estimează că între 12-16 echipe vor lua startul din Sfântu Gheorghe și vor avea de parcurs mai mult de 700 de kilometri în cinci zile, această fiind cea mai mare distanță din istoria concursului. 

Deschiderea oficială a evenimentului, prologul de 5,4 kilometri, startul și finishul primei etape se vor desfășura pe străzile orașului Sfântu Gheorghe. Pentru prima oară în istoria turului, va avea loc o etapă care nu se desfășoară în județul Harghita și anume etapa Castelelor, care se va desfășura miercuri. Etapa Castelelor are aproape 200 de kilometri și se parcurge pe traseul următor: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Baraolt, Belin, Sfântu Gheorghe și este traseul cel mai ușor al concursului din punctul de vedere al diferențelor de nivel.

A doua etapă este cea a Râurilor, care leagă județul Covasna cu județul Harghita. Cicliștii pedalează dealungul râului Olt, traversează valea Mureșului spre valea Târnavelor și ajung la Odorheiu Secuiesc.
Etapa cea mai grea a concursului este etapa Regală care atinge de trei ori munții Harghita. Ultima zi de concurs se desfășoară în Miercurea Ciuc.

Eduard Novak, la competiție direct de la Mondialele paralimpice

Singurul campion paralimpic din istoria României, Eduard Carol Novak are un tur de forță în aceste zile. Președintele în exercițiu al FR Ciclism este totodată liderul echipei continentale care îi poartă numele din acest sezon.  Ajuns la 42 ani, Novak a avut o prestația onorabilă la Mondialele paralimpice de la Maniago, unde a ocupat locul 6 și speră să pună umărul la victoria echipei sale în Turul Ținutului Secuiesc: „Am fost aproape de medalie la Mondiale, dar în momentul acesta formatul de competiție la paralimpici nu este tocmai fair-play pentru că unii cu dizabilități mai mici sunt clar avantajați în lupta cu ceilalți. Mă simt însă în formă și ne dorim să câștigăm competiția la echipe, să avem un sportiv pe podium în clasamentul general și să ne batem pentru cât mai multe tricouri. Turul Ținutului Secuiesc este totodată și un prilej util pentru pregătire pentru cicliștii autohtoni în perspectiva Turului României din septembrie, deci toată lumea e motivată la maxim”, a punctat cvintuplul campion mondial Eduard Carol Novak. 

Echipe prezente ce au confirmat deja prezența:
Team Novák (ROU), Team MS Tina – Focus (ROU), Kőbánya Cycling Team (HUN), Destil – Parkhotel Valkenburg (Olanda), Apple Team (Kazahstan), CSA Steaua Bucuresti (ROU), UVT-Devron West Cycling Team (ROU), Kontent DKSI (HUN), Epronex-Bike Hungary (HUN),  Wohnbefinden Graz Arbö (Austria), ARBÖ Headstart on fahrrad (AUT), Moldavian National Team (MDA).

Geraint Thomas a câștigat Turul Franței 2018. Este cel mai important succes din cariera rutierului britanic

 

Comentarii