1.Presupunând că, atunci când mergi la o vizită eşti deja relativ familiar cu zona, iar aceasta este pe placul tău, următorul lucru la care trebuie să te uiţi cu atenţie este blocul în care este amplasată locuinţa. Trebuie să fii foarte atent la cum arată faţada, să nu aibă crăpături etc. Dacă blocul este termoizolat, atunci aceste detalii sunt ascunse, deci va trebui să fii şi mai atent la interior (la scară şi la apartament propriu-zis). Întreabă şi verifică (în actele de proprietate) în ce an a fost construit blocul.
2. După ce ai intrat în bloc, fii foarte atent la cum arată scara, la cât de îngrijită este, pentru că asta îţi va spune multe despre calitatea vecinilor. De asemenea, ia seama la eventualele mirosuri neplăcute ce pot proveni de la subsol sau de la ghenă.
3. Verifică apoi lista facturilor la întreţinere şi asigură-te că nu există restanţe (majore) – şi asta nu doar în dreptul proprietarului a cărui locuinţă mergi să o vizionezi. Un singur locatar care nu-şi plăteşte facturile în mod sistematic poate provoca o debranşare în masă de la apă caldă sau căldură.
4. Când ai ajuns în apartament, uită-te cât de bine întreţinut este acesta. Asta îţi va spune multe despre câtă grijă i-a acordat, în timp, proprietarul. Nu-ţi arunca ochii doar la zugrăveală, ci observă cât de vechi sunt instalaţiile sanitare, cum arată întrerupătoarele, fasungele becurilor sau panoul electric. Întreabă dacă în bloc au avut loc lucrări de înlocuire a coloanei de apă sau dacă proprietarul însuşi a înlocuit vreodată instalaţia electrică.
5. Fii atent la orientarea apartamentului. O locuinţă orientată spre nord va fi mai întunecoasă şi mai rece, în vreme ce una cu deschidere spre sud va fi mai luminată şi mai călduroasă. În funcţie de preferinţele tale, ambele pot reprezenta o alegere potrivită.
6. Cere să te uiţi în actele de proprietate ale imobilului. Asigură-te că anul construcţiei blocului e cel pe care ţi l-a spus proprietarul sau agentul imobiliar, dar şi că suprafeţele declarate ale apartamentului sunt exact cele din schiţă.
7. Dacă apartamentul e la ultimul etaj, fii atent la eventualele urme de umezeală şi/sau mucegai de pe tavan. Întreabă dacă terasa blocului a fost refăcută şi când. Pentru mai multă siguranţă, dacă te hotărăşti să achiziţionezi această locuinţă, fă şi o mică „vizită” pe acoperişul blocului pentru a verifica.
8. Întreabă dacă blocul este construit pe o structură din pereţi portanţi din beton. În cel dintâi caz nu se mai pot face modificări în apartament (cum ar fi dărâmarea unui perete), dar astfel de lucrări sunt permise în cazul unei structuri pe grinzi.
9. Întreabă şi dacă blocul este din cărămidă sau din BCA – cel dintâi material de construcţie asigură în general un grad mai mare de termoizolare, dacă acest aspect este foarte important pentru tine.
10. Vezi dacă apartamentul are apometre şi repartitoare. Întreabă şi la cât ajung facturile la întreţinere (pe timp de iarnă, dar şi pe timp de vară), dar şi alte cheltuieli ce ţin de casă (energia electrică, spre exemplu).