Mergi direct la conținut »
10 ore în 5 minute. De la București la Timișoara, cu trenul, în zi de alegeri. Între „Am votat cu cine mi-a mărit pensia” și „Acum abia scăpăm de comuniști”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > 10 ore în 5 minute. De la București la Timișoara, cu trenul, în zi de alegeri. Între „Am votat cu cine mi-a mărit pensia” și „Acum abia scăpăm de comuniști”

10 ore în 5 minute. De la București la Timișoara, cu trenul, în zi de alegeri. Între „Am votat cu cine mi-a mărit pensia” și „Acum abia scăpăm de comuniști”

554 de kilometri, 13 stații, 10 ore cu trenul. Am comasat 10 ore de povești, necazuri sau bucurii în 5 minute de montaj video. Cei mai mulți dintre românii care au mers cu trenul de la București la Timișoara ieri au avut grijă să meargă să voteze înainte. „Pentru copiii și nepoții noștri”, au repetat diferite voci. „Ca să nu iasă cineva care-i paralel cu toate”, au replicat copiii și nepoții în drumul lor spre facultate sau spre serviciu. România și-a ales președintele. Pe 24 noiembrie lucrurile n-au mai rămas ca-n tren.

De Andreea Archip, Vlad Chirea (foto),

Frații Negraru au găsit locul potrivit pentru o dezbatere: trenul

„Nimeni nu mi-a dat pensii. Eu am cotizat”

Ilie și Virgil Negraru vorbesc tare și gesticulează mult. „De la Lenin ni se trag toate. Nu el l-a uzurpat pe țar?”, aduce argumente din istorie Ilie. E vehement, cu toate că fratele lui e în aceeași echipă politică. „Noi am cotizat pentru pensii. Nimeni nu mi-a dat nimic. Nici PSD, nici PNL”, e la fel de pornit și Virgil. Doi bărbați care au fost la vot și abia așteaptă ca cineva să intre în polemică. Doar că nimeni nu îndrăznește.

Vagoanele open space ale CFR-ului au adus un aer modern, dar au stricat Poiana lui Iocan a compartimentului, unde se împărțeau păreri și sandvișuri pe vremuri. Ilie și Virgil spun și că sunt de partea corectă a istoriei, sunt „anticomuniști”.

Un profesor la pensie care a spus clar și tare: „Votez cu cine mi-a mărit pensia”

Drumul până la Herculane ar fi fost mult mai palpitant pentru cei doi dacă ar fi avut-o la dezbatere pe profesoara pensionară care se prezintă drept „o alegătoare”. „Am votat cu cine mi-a mărit pensia. Da. Asta este… După 40 de ani de muncă la catedră, gradul 1, am fost și director de școală, mi-au făcut acum 7 ani pensia 11 milioane de lei vechi. La fel și soțul meu a fost inginer și a ieșit cu o pensie mică”, spune femeia. Toată familia i-a împărtășit opțiunea electorală.

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”
Recomandări

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”

 
Portret pe fugă

În vagonul restaurant, Ema, Oana și Mari, trei studente în Timișoara împart cafele și impresii. Și probabil i-ar spune profesoarei că se înșeală. „Bătrânii sunt manipulați cu un leu la pensie… Eu nu vreau însă să iasă o persoană care-i paralelă cu orice…”, spune Ema. Studiază Medicină Veterinară și dacă își găsește un loc de muncă în străinătate, va pleca. Dar și-a luat votul în serios.

Trei generații care ar fi făcut o dezbatere interesantă puse față în față. Însă la fel ca în campanie, nici în trenul București – Timișoara nu a fost vreo dezbatere adevărată. Cei mai mulți au anticipat rezultatul la fel cum au anticipat și că trenul va avea întârziere. Normalitățile unei zile. 24 noiembrie.

Close
Închide
  Close