Mergi direct la conținut »
Ludovic Orban: Mențineți un ritm normal de cumpărături. Starea de urgenţă va dura 30 de zile, nu vor fi tancuri pe străzi, nu vom izola oamenii
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Ludovic Orban: Mențineți un ritm normal de cumpărături. Starea de urgenţă va dura 30 de zile, nu vor fi tancuri pe străzi, nu vom izola oamenii

De Valentina Postelnicu, . Ultimul update Duminică, 15 martie 2020, 21:07

Premierul Ludovic Orban a susţinut, duminică, o conferinţă de presă, în sistem video live, pe Facebook, de la Vila Lac 1. Şeful Executivului se află în izolare, după ce senatorul Vergil Chiţac s-a infectat cu coronavirus şi avenit la şedinţa conducerii PNL. Premierul a vorbit despre măsurile care ar putea fi incluse în starea de urgenţă şi despre situaţia evoluţiei coronavirusului în România.

Ad placeholder

LIBERTATEA prezintă în regim de LIVE TEXT şi VIDEO conferinţa de presă a premierului Ludovic Orban.

Orban: Războaiele politice, exploatarea subiectului coronavirus trebuie să înceteze. Voi colabora cu toate partidele

UPDATE Despre faptul că Guvernul a fost învestit cu voturile PSD, parlamentarii PNL au fost prezenți la vot în număr de 44 pentru că ceilalți au fost auto-izolați pentru a nu transmite virusul în caz că ar fi fost infectați.

Salut poziția parlamentarilor din fiecare partid care au decis să învestească guvernul, acest lucru arată că Parlamentul a înțeles momentul în care ne aflăm.

Războaiele politice, exploatarea subiectului coronavirus trebuie să înceteze. Voi colabora cu toate partidele şi cu Parlamentul.

Orban: Nu vor fi tancuri pe străzi, nu vom izola oamenii 21 de zile

UPDATE Măsuri de ordine publică în starea de urgenţă: Nu vă pot da acum măsurile, vor fi în decretul președintelui României. Cu siguranță nu vor fi tancuri pe străzi, armata pe străzi, aşa cum am văzut la anumite TV-uri, cu siguranță nu vom izola oamenii 21 de zile, cum am văzut anumite fake-news-uri.

Ad placeholder
Patronii cluburilor din Costinesti au pus imnul ca protest când s-a dat stingerea la ora 23.00: „Nu noi, Guvernul va închide”
Recomandări
Patronii cluburilor din Costinesti au pus imnul ca protest când s-a dat stingerea la ora 23.00: „Nu noi, Guvernul va închide”
 

Am auzit zvonuri că vrem să închidem televiziuni , nici vorbă.

O să solicităm însă mass-media să transmită informații confirmate de autorități și să evite transmiterea de informații neadevărate, care pot genera panică.

Cred că pentru orice canal media e fundamental să informeze corect cetățenii. Bătălia pentru rating nu trebuie să afecteze calitatea.

Orice informație legată de evoluția epidemiei, măsuri, acțiuni trebuie să fie informații corecte, verificate, care să asigure corecta informare a cetățenilor.

Orban: Nu toţi cei 2.700 de cetăţeni români care se află în carantină trebuie testaţi, ci doar cei care încep să aibă simptome

UPDATE Despre testarea de la Parlament, testarea a fost făcută la parlamentarii care au participat la şedinţa PNL şi o decizie a Parlamentului, pentru testarea tuturor parlamentairlor.

Nu toţi cei 2.700 de cetăţeni români care se află în carantină trebuie testaţi, doar cei care încep să aibă simptome evidente de coronavirus, la fel şi cei din izolare.

Ad placeholder
Primul studiu despre învățământul online obligatoriu face praf stategia guvernului pentru începerea școlii: „Cum să faci lecții de pe un telefon cu butoane?”
Recomandări
Primul studiu despre învățământul online obligatoriu face praf stategia guvernului pentru începerea școlii: „Cum să faci lecții de pe un telefon cu butoane?”
 

De asemenea, persoanele care au intrat în contact cu persoane pozitive, se izolează şi testarea se face doar la simptome. Vom creşter capacitatea de testare.

UPDATE despre solicitarea Alianţei Medicilor, sunte în procedură de achiziţie avansată, am planificat o achiziţie pe termen mai lung în funcţie de necerar.

Apelăm la orice furnizor pentru aceste produse, imediat cum vor intra în stoc, vor fi repartizate către spitale, DSP-uri.

Despre numirea unui prefect al Capitalei, cât de curând vom numi, existat până acum un subprefect care a gestionat situaţia, vom numi însă un prefect în două săptămâni

Orban: Pot să garantez că vom asigura plata pensiilor, la timp. Cele pe card, posibil să intre mai devreme

UPDATE Despre plata pensiilor în avans: Au existat mai multe discuţii, nu am luat încă discuţii, au fost propuneri să fie plătite anticipate, pe două luni, dar ceea ce pot să garantez este că vom asigura pensiile, la timp, şi cele plătite prin intermediul băncilor, vom încerca să plătim mai repede, nu pe 14, va trebui să avem o discuţie cu băncile.

Ad placeholder
Valeriu Nicolae: ”Sunt impostori și la USR și PLUS, dar procentul este incomparabil cu PSD și PNL”
Recomandări
Valeriu Nicolae: ”Sunt impostori și la USR și PLUS, dar procentul este incomparabil cu PSD și PNL”
 

Despre amânarea alegerilor locale, de principiu, am discutat cu partidele data de 28 iunie.

Deocamdată este prematur să avem discuţii, este greu de anticipat care va fi evoluţia răspândirii, dacă este un virus sezonier, dacă va fi un vârf, în funcţie de evoluţii vom lua deciziile potrivite.

Orban: Costache nu a fost la şedinţa PNL, nu trebuia să rămână în izolare

UPDATE Eu mă aflu în izolare pentru că, în cadrul anchetei epidemiologice, am fost considerat contact. Victor Costache, Bogdan Aurescu, nu au fost consideraţi ca persoane de contact cu domnul Chiţac, nu au avut nicio legătură cu senatorul şi nu avea nicio obligaţie să fie izolat.

Asta a fost un joc politic pe care nu vreau să îl iau în calcul în momentul de faţă.

Ad placeholder

În ceea ce priveşte nedeplasarea domnului Chiţac în izoletă, trebuie cercetate împrejurările şi dacă se va considera că a încălcat legea, legea este aceeaşi pentru toţi.

UPDATE Orice producător român care are capacitatea să producă echipamente, substanţe pentru medici, care să respecte specificaţiile tehnice, o poate face.

UPDATE Avem deja informaţii care ne-au fost transmise din domeniul turismului, lucrăm la un set de măsuri şi cu siguranţă vom adopta în cursul săptămânii viitoare ao primă parte de măsuri.

Vom lua măsuri de susţinere a domeniului HORECA, este cel mai afectat

Orban: Perioada stării de urgenţă este cea reglementată de lege, 30 de zile

UPDATE Despre perioada stării de urgenţă. este cea reglementată prin lege, 30 de zile, prelungirea perioadei se va face în funcţie de evoluţie.

UPDATE Despre capacitatea spitalelor de a primi persoane cu coronavirus, am gândit un plan în trei etape, de tratare a pacienţilor în spitale, spun mai multe cetgorii de spitale pe care le pregătim, progresiv, pentru a primi pacienţi

Ad placeholder

Există măsuri de reducere a numărului altor tipuri de cazuri, pentru a se elibera paturi în spitalele în care vor fi trataţi pacienţii cu coronavirus, şi gradual, va creşte numărul de spitale care va prelua pacienţi.

Dacă evoluţia răspândirii va fi una în creştere , vom folosi măsura luată şi de alte ţări, cazurile care nu sunt grave vor fi tratate la domiciliu, cazurile care necesită tratare, vor fi mutate pe alte secţii şi pe terapie intensivă vor rămîne cazurile de coronavirus, depinde de numărul de persoane infectate

Despre ajutorul către firme, este vorba de un credit fiscal, să nu plătească o perioadă, urmând să le fie reeşalonate după o perioadă, pentru a face plata datoriilor către buget

UPDATE Despre plafonarea preţurilor la medicamente: Din analiza preţurilor, nu a existat o tendinţă speculativă, dar în ultimele trei zile există o tendinţă, o vom face dacă se menţine.

Ad placeholder

Despre plata taxelor, vom prelungi termenul pentru plata taxelor locale

Orban: Pe analizele din ultimele două săptămâni, este o producţie şi o distribuţie de fake-news-uri îngrijorătoare

UPDATE În ceea ce priveşte reţelele de comunicare, am propus o măsură pentru a putea evita răspândirea de fake-news-uri. Pe analizele din ultimele două săptămâni, este o producţie şi o distribuţie de fake-news-uri îngrijorătoare

E o soluție propusă ca din punct de vedere tehnic să fie scoase postări care sunt fake news.

În ce privește creşterea pedepsele pentru cei care nu respectă măsurile, e o propunere o discutăm. Ne interesează metodele de control.

Amânarea ratelor: Suntem în dialog cu BNR, mediul bancar, pentru a genera măsuri în sprijinul mediului de afaceri, companiilor din domeniile grav afectate.

Ad placeholder

Închiderea restaurantelor, localurilor: sunt în analiză astfel de măsuri. Noi am avut o gradualitate în impunerea unor măsuri în funcțție de riscurile de contaminare. Putem să luăm și astfel de măsuri dacă e necesar.

Orban: Un contract pentru achiziţia a 200 de ventilatoare este blocat

UPDATE Este o întreagă sagă cu ce am păţit cu cumpărarea de echipamente, substanţe, măşti şi biocide, am avut probleme legate de decizii luate de unele state, Germania, de exemplu, a blocat exportul. Am găsit soluţii pe căi diplomatice, pentru 500.000 de măşti.

Sunt măşti care au fost blocate în alte ţări, în Turcia. Avem probleme şi cu culoarele de transport dar rezolvăm orice situaţie apare.

Sunt probleme cu un contract care prevedea 200 de ventilatoare, intervenim să deblocăm contractul şi să facem achiziţia.

UPDATE Obiectivul nostru este limitarea cât mai mult a virusului. Reducerea răspândirii virusului va depinde numai de respectarea regulilor

Ad placeholder

În ceea ce priveşte posibilitatea apariţiei unui vaccin, nu avem încă nicio informaţie credibilă privind apariţia unui vaccin.

Există discuţii privind diagnosticarea rapidă a cazurilor. actuala procedură este de durată şi diminuează numărul de analize care pot fi făcute.

Orban: Nu am avut nicio discuţie cu FMI pentru un împrumut, nu există probleme cu finanţarea cheltuielilor

UPDATE Nu există probleme cu finanţarea cheltuielilor publice ale României, nu am avut o discuţie cu FMI pentru un posibil împrumut

În privinţa împrumuturilor FMI, de obicei au fost condiţionate de ajustări în economie, de restrângerea costuruilor, iar noi suntem în situaţia în care statul trebuie să intervină în ajutorul companiilor

Am avut discuţii cu Comisia Europeană, sunt anunţuri privind relaxarea stricteţii privind deficitul bugetar. Această măsură va afecta toate ţările europene.

Despre ajutoare, există deja anunţuri privind posibilitatea utilizării prefinanţărilor, aici există o resursă estimată la 600 de milioane de euro, şi există o flexibilitate manifestată, din discuţiile avute, în ceea ce priveşte posibilitatea folosirii unor fodnuri europene, de exemplu pe capital uman, care să fie utilizate fie pentru susţinerea angajaţilor sau a companiilor din domeniile afectate de coronoavirus.

Noi suntem în analiza resurselor pe care le avem la nivelul bugetului

UPDATE Despre posibilitatea instituirii unui şomaj tehnic, Ludovic Orban a spus că măsura este în analiza Guvernului.

Orban: Nu se pune problema închiderii metroului

UPDATE Niciodată nu s-a pus problema închiderii metroului, are implicaţii majore, care poate provoca perturbaţii majore

În privinţa RATB-ului, este în subordinea Primăriei. Nu trebuie să ne închidem toţi în case, să nu ne deplasăm la locul de muncă. Sigur, este de evitat folosirea mijloacelor de transport în comun ablomerate, putem să mergem şi pe jos.

Din punctul meu de vedere, aceste serviciu de transport trebuei asigurat, şi nu numai în Bucureşti, şi cel judeţean şi intrajudeţean, de cale ferată, dar să respecte recomandările formulate.

Orban: În Italia sunt peste 1 milion de români, nu avem cum să-i transportăm pe toți

UPDATE În Italia sunt peste 1 milion de români, nu avem cum să-i transportăm pe toți. Am ales repatrierea doar a cazurilor speciale, pentru un număr mai restrâns de oameni.

Românii din Italia și Spania să apeleze la tot sprijinul oferit de statele respective. Încercăm să găsim soluții de susținere a românilor aflați în Spania sau Italia.

Trebuie să evităm foarte mult contactul fizic, Suntem un popor cald, afectuos, dar va trebui să ne manifestăm de la distanță.

UPDATE Nu m-am izolat ca să mă feresc de alții, ci ca să nu transmit virusul. Înțeleg că este o restrângere, dar e un act responsabil. Le transmit românilor că nu le restrângem dreptul de a intra în țară, dar, în funcție de unde vin, intră în carantină sau izolare.

Orban: Nu trebuie să vă aprovizionați mai multe decât trebuie. Dacă cumpărați mai mult, aceasta îi poate lipsi pe alții

Nu trebuie să vă aprovizionați mai multe decât trebuie. Dacă cumpărați mai mult, aceasta îi poate lipsi pe alții. Mențineți un ritm normal de cumpărături. Nu sunt probleme legate de aprovizionarea populației

Am introdus plata concediilor care încă nu au fost decontate de CNAS, iar aici va fi suplimentat bugetul Casei.

Ne-am gândit la suplimentarea și altor bugete.

A scăzut numărul de internări pentru alte cazuri, iar contractul cadru este în funcție de internări. Am solicitat introducerea asigurarea unui buget către spitale, la nivel de decembrie sau ianuarie, fără a condiționa numărul de tratamente. Este clar că ne așteptăm a numărulșui de persoane diagnisticate pozitiv, iar asta va reduce posibilitatea internării pentru alte boli.

Am introdus și posibilitatea rectificării bugetare, îjnainte de ceea ce permitea legea. Va fi o rectificare, dar numai după ce vom trage linia și vom vedea domeniile grav afectate.

Mâine va fi pus în funcțiune un sistem de videoconferințe care să permită ședință de guvern, prima fiind miercuri. Până atunci, pregătim măsuri pentru limitarea răspândirii infecției.

Orban: Dacă vom avea de spații de carantină vom trece la rechiziții, dar și posibilitatea de a fi câteva restricții

UPDATE Starea de urgență va avea o formă finală care va cuprinde absolut tot. Mai sunt și măsuri de susținere a companiilor și angajaților loviți de criză. Dacă vom avea de spații de carantină vom trece la rechiziții, dar și posibilitatea de a fi câteva restricții.

Vrem să creștem numărul de teste Covid-19 dar și de oameni pregătiți pentru așa ceva. De exemplu, la ANSVSA există 23 de aparate de test, pe care le putem folosi. De asemenea, vom cumpăra 20 de aparate noi cu câte 1.000 de kituri pentru analize. Această capacitate de diagnisticare e importantă pentru că ne permite să punem multe diagnistice. Limitarea este dată de oamenii competenți care să facă aceste teste.

UPDATE Am fost în contact cu senatorul Chițac, chiar dacă rezultatul testului este negativ, am obligația de a sta 14 zile în izolare. Am decis să stau în Vila Lac, deși aș fi putat sta acasă alături de familie. Am decis să stau aici doar pentru că această clădire îmi permite să exercit prerogativele. Am toate cele necesare.

Vom încerca să limităm la maximul limitările în cazul instituirii stprii de urgențe.

UPDATE Este nevoie de întărirea capacităților de luptă cu Covid. Trebuie limitate creșterile de prețuri la produse căutate. Există varianta plafonării prețurilor la dezinfectați, măști sau mănuși de protecție.

Orban: Ne vom consulta cu patronatele și sindicatele pentru a adopta măsuri concrete pentru susținerea angajaților care riscă să aibă de suferit

UPDATE Am cerut implementarea doar a soluțiilor absolut necesare. De exemplu, este nevoie de echipamente de protecție și substanțe, din cauza cererii fiind dificultăți. E nevoie de achiziții prin negociere directă pentru astfel de produse necesare

UPDATE Avem un grup de lucru ce analizează impactul pandemiei în ecomonie. Este clar că în transporturi, în industria turismului, la publicitate și evenimente, impactul este mare. Ne vom consulta cu patronatele și sindicatele pentru a adopta măsuri concrete pentru susținerea angajaților care riscă să aibă de suferit de pe urma reducerii drastice a activității.

UPDATE Limitarea răspândirii virisului depinde și de respectarea deciziilor autorităților de către cetățeni. Orice cetățean trebuie să respecte carantina și izolarea acasă. Trebuie să respectăm informațiile, pentru viața proprie sau pentru a nu infecta alte persoane.

UPDATE 18:08 Este cea mai bună dovadă că măsurile pe care le-am luat au fost eficiente, chiar dacă au părut severe și au fost criticate. Odată cu votul de învestitură, avem posibilitatea să emitem acte cu valoare de lege și suntem în deplină capacitate de exercițiu, pentru a reduce cât mai mult infectarea cu Covid-19.

Românii care vin din state în care sunt peste 500 de oameni infectați și din zone carantinate, intră direct în carantină și la noi.

Şeful Executivului, care a fost învestit, sâmbătă, în funcţie, prin votul Parlamentului, va da detalii despre starea de urgenţă care urmează să fie decretată în România, începând cu ziua de luni, 16 martie şi situaţia legată de criza coronavirusului în România.

Premierul va răspunde întrebărilor presei, care se va afla prin telefon, în direct, cu el.

De altfel, premierul, împreună cu miniştrii şi consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu au avut, duminică dimineaţă, o videoconferinţă, pentru stabilirea măsurilor economice necesare pentru limitarea impactului economic al pandemiei noului coronavirus (COVID-19).


După Mario Iorgulescu, altă „beizadea” prinsă drogată la volan: „Consum pozitiv la cocaină”
PARTENERI - GSP.RO
După Mario Iorgulescu, altă „beizadea” prinsă drogată la volan: „Consum pozitiv la cocaină”
Cine a apărut la mormântul lui Emi Pian. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce văd
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Cine a apărut la mormântul lui Emi Pian. Oamenilor nu le-a venit să creadă ce văd
Horoscop 9 august 2020. Racii ajung la concluzii greșite, pentru că e ușor să considere că altul greșește
HOROSCOP
Horoscop 9 august 2020. Racii ajung la concluzii greșite, pentru că e ușor să considere că altul greșește
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close