De Cătălin Hopulele,

În momentul de față, în evidențele unității medicale, singura din Moldova unde sunt tratate afecțiunile renale, sunt circa 500 de pacienți care așteaptă un transplant de rinichi și o nouă șansă la viață.

Reușită, după patru incompatibilități

Săptămâna trecută, familia unei femei de 44 de ani care a intrat în moarte cerebrală la Spitalul de Neurochirurgie din Iași a fost de acord cu donarea organelor acesteia. Din cauze medicale, doar rinichii și corneea au putut fi prelevate.

Rinichii au fost transplantați în aceeași zi, în urma unor operații care s-au întins până târziu în noapte, la Spitalul “Dr. C.I. Parhon” din Iași.

Constantin Bezedea este originar din județul Botoșani

Constantin Bezedea, un bărbat de 37 de ani, originar din județul Botoșani, aflat în al șaselea an de dializă, este unul dintre cei care au fost chemați la Iași pentru a primi noul organ, alături de un alt bărbat de 36 de ani, care locuiește în Iași, dar este originar din Republica Moldova, și care a început dializa anul acesta, în februarie.

O poveste cu final fericit

Constantin Bezedea s-a trezit într-o dimineață din 2013 cu picioarele umflate, dar tot s-a pornit cum făcea în fiecare zi, să muncească în jurul gospodăriei, să dea mâncare la animale și să se pregătească să plece la slujbă, în oraș, în construcții.

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal
Recomandări

Săptămâna în imagini | ”Zilele furiei” în Liban, protestele care au zguduit regimul iranian și viața după erupția vulcanului filipinez Taal

Văzând că situația este gravă, a mers totuși la medicul de familie, care l-a trimis la un control la medicul nefrolog și a doua zi deja făcea prima ședință de dializă – rinichii îi cedaseră.

“Asta era viața mea, mai puțină odihnă, mai multă muncă”, își amintește bărbatul.

Spitalul “Dr. C.I. Parhon” din Iași

Odată început tratamentul, totul s-a dat peste cap. De trei ori pe săptămână, o mașină venea să îl ia de acasă și să îl ducă la dializă.

Chiar dacă în mod normal el făcea o jumătate de oră până la Botoșani, cum erau de luat mai mulți pacienți de pe drum, traseul se prelungea până la o oră și jumătate. Trei ore dus-întors, o oră în așteptare pentru a fi conectat la aparatul de dializă, patru ore ședința.

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112
Recomandări

Rechizitoriu DIICOT: Ce făcea Dincă în timp ce poliţia din Caracal bâjbâia în căutarea Alexandrei, după ce fata a sunat la 112

Mi-a fost foarte greu, plecam la 14.00 de acasă și ajungeam înapoi la 23.00.

Constantin Bezedea:

Până să i se transplanteze rinichiul, bărbatul mai fusese chemat la Iași pentru teste de compatibilitate de alte patru ori.

De aceea, când a primit săptămâna trecută telefonul, a acceptat ajutorul fratelui de a-l repezi cu mașina până la spital, tocmai pentru că se aștepta să se întoarcă repede acasă.

L-a rugat să-l aștepte în parcare. „Fac câteva analize și ne întoarcem acasă”, i-a spus fratelui.

A apucat să-l mai sune înainte de a intra în sala de operație și să-l trimită acasă, fiindcă urma să primească o nouă șansă la viață.

Lipsesc banii, protocolele și încrederea

Poveștile cu final fericit, precum cea a lui Constantin, sunt din ce în ce mai rare la Iași.

Anul acesta, au avut loc 15 transplanturi, dar ele au fost realizate între donatori vii, cel mai des între membrii familiei. În septembrie, spre exemplu, un bărbat a primit un rinichi de la mama sa.

Tanti Anica merge la școală. La 58 de ani, este în clasa a III-a. După o viață chinuită, școala i-a dat un sens și un venit în plus
Recomandări

Tanti Anica merge la școală. La 58 de ani, este în clasa a III-a. După o viață chinuită, școala i-a dat un sens și un venit în plus

Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al unității medicale ”Dr. C. I. Parhon” din Iași a atras atenția asupra faptului că există la nivel național o scădere în încrederea în actul medical în ansamblu, nu doar legat de transplanturi.

Ionuț Nistor, medic primar nefrolog

“Există, din păcate, o anumită urmă de neîncredere, iar atunci când această urmă de neîncredere este prezentă într-o situație medicală, critică, și nu ai 100% încredere în cel din fața ta, atunci tot timpul vei avea speranța că poate ar mai fi ceva de făcut. Mă refer la situația în care se află un membru al familiei care decide ce se întâmplă cu organele unei persoane aflate în moarte cerebrală. Or, această decizie, a declarării morții cerebrale, se face după protocoale foarte stricte, există o comisie de medici independentă de caz care ia această decizie. Putem spune că este cel mai mare recul din ultimii ani în activitatea de transplant”, a precizat Ionuț Nistor.

În prezent există peste 500 de persoane care fac dializă de trei ori pe săptămână aflați în evidența Spitalului “Dr. C. I. Parhon” și care ar avea nevoie urgentă de un transplant pentru a duce o viață normală.

Citeşte şi:

Detaliul surprinzător, scos la iveală după analizarea mumiei unei pisici din Egiptul Antic. Felina avea trei cozi și cinci picioare

Generalul lui Iohannis are un prieten imaginar plagiator? Lucian Pahonțu a publicat o carte copiată, dar șeful SPP spune că nu el este acel Lucian Pahonțu!

În mintea infractorului, partea a doua. Profilerul Poliției Române care îl analizează pe Gheorghe Dincă: “Este un coşmar când cel audiat nu ştie dacă spune adevărul sau dacă minte”

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism
HOROSCOP

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism