Este a treia oară când compania CIPA, care subcontractează muncitori pentru construcția unei noi unități de producție în rafinăria Total, de la Donges, lângă Nantes, nu achită drepturile salariale. În iulie anul trecut, în aceeași situație, compania CIPA, în urma unei mișcări de grevă și a plângerilor diplomației române la Ministerul Muncii din Franța, promisese, în scris, să plătească salariul.
Muncitorii în cauză, 54 de români și 4 italieni, au mers să ceară ajutor la sindicatul CGT interpro, care a fost creat tocmai pentru a reprezenta toți lucrătorii din rafinărie, inclusiv cei care sunt subcontractați de Total Energies, așa cum este cazul de aici.
Lucrătorii în cauză sunt angajați de CIPA, un subcontractant al Kinetics Technology, o companie italiană, ea însăși un subcontractant al Total Energies. David Arnould, de la CGT interpro, a precizat că „nu sunt nici măcar muncitori detașați”, acești lucrători CIPA sunt exploatați având contracte de muncă franceze.
Michael Hemmer, un alt șef al sindicaliștilor, a spus: „Este sclavie modernă. Nu mai au limite. Ultima dată, unii au mâncat floricele, ca singura lor masă dintr-o zi!”. Această situație i-a determinat pe muncitori să înceapă luni, 31 ianuarie, o grevă pentru a cere plata salariului.
Miercuri, 2 februarie, după 3 zile de grevă, muncitorii, însoțiți de CGT, au intrat în sediul administrativ al Total Energies din rafinăria Donges. „Este prima dată când se întâmplă. Am defilat prin companie pentru a ne face auzite cererile”. Dar și pentru a lupta împotriva practicilor de management care sunt disprețuitoare, așa cum ne spune Michael Hemery: „iau băieți timp de două luni, îi trimit acasă și aduc alții.”
Muncitorii luptă împotriva gigantului Total Energies, care este principalul vinovat, susțin sindicaliștii, pentru că este firma care a dat comanda pentru construirea noii unități de producție. Total este cea care subcontractează și, deci, este responsabilă de CIPA.
Subcontractarea, și aici subcontractarea subcontractării, degradează considerabil condițiile de muncă, ceea ce permite multinaționalelor precum Total să opereze într-un mod și mai dezinhibat. Aici sunt salariile care nu se plătesc, dar pe 5 ianuarie, un muncitor a murit la locul de muncă, precum zeci în fiecare lună, spun sindicaliștii.
Managementul Total Energies indică faptul că monitorizează situația îndeaproape: „Am reamintit companiilor în cauză obligațiile ce le revin, cerându-le să regularizeze această situație, care este inacceptabilă. Urmărim cazul cu atenție.”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro