MENIU CAUTĂ
07 Noi. 2017 16:20

6 intamplari incredibile despre obtinerea permisului auto in Romania

Distribuie

Obtinerea permisului auto constituie inca in Romania subiectul unor lungi discutii. Chiar daca in ultimii ani mai multe initiative legislative au imbunatatit conditiile de desfasurare a concursului de obtinere a permisului auto, cateva intamplari de-a dreptul incredibile, reflectate in presa, ar putea pozitiona tara noastra in topul tarilor europene cu cele mai multe anomalii semnalate in domeniul permiselor auto.

Iata cateva dintre ele:

  1. Permise obtinute fraudulos ramase valabile

Cazul permiselor luate fraudulos in Arges umplea primele pagini ale ziarelor in 2008. In luna decembrie a acelui an, DNA a trimis in judecata 28 de inculpati printre care 10 politisti si un director de scoala auto pentru fraudarea examenelor de obtinere a permisului de conducere. In fruntea listei, comisarul sef care era seful de Permise si Inmatriculari Arges, pe care judecatorii l-au condamnat la 14 ani de inchisoare cu executare.

Comisarul impreuna cu subalternii sai dadeau practic permise pe banda rulanta in schimbul unor sume care incepeau de la 500 de euro si puteau ajunge si la cateva mii. Incupatii au povestit ulterior ca se faceau zilnic liste cu protejati si doar pilosii luau examenele'. Avem obligatii si trebuie indeplinite', le raspundea invariabil comisarul sef colegilor scandalizati, conform depozitiilor de la proces. Obligatii care ii intrau in mare parte in buzunar: Agentia Nationala de Integritate a confiscat doar de la respectivul comisar sef  si de la unul din subordonatii acestuia peste jumatate de milion de euro.

Daca vinovatii au fost condamnati – desi in proces s-a afirmat ca reteaua se intindea si mai sus, chiar pana la prefect – in schimb a ramas o mare problema nerezolvata. Cea a posesorilor de permise eliberate fraudulos, care continua sa ramana netulburati pe drumurile publice. In 2012, cand s-a dat sentinta in acest dosar, au fost anulate doar 50 de permise. Si asta cu toate ca initial fusesera suspendate peste 400 de permise, banuite ca ar fi fost luate fraudulos.

  1. Oamenii cu functii nu trebuie sa stea la coada

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a fost filmat,  in luna august 2016, cand s-a dus sa-si reinnoiasca permisul de conducere ocolind coada de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor Bucuresti pe o usa din curtea interioara.

Acolo a fost asteptat de reprezentanti ai institutiei, care l-au condus in cladire si i-au facut procedurile pentru eliberarea documentului. In tot acest timp, in care Tariceanu a completat documentele si a facut fotografia pentru noul permis, publicul nu a avut permisiunea sa intre in cladire desi incepuse programul oficial de lucru cu publicul.

Tariceanu a dat primele explicatii pe acest subiect la cinci zile de la izbucnirea scandalului, sustinand ca oamenii cu functii importante trebuie sa se dedice problemelor societatii, nu statului la coada.

In urma mediatizarii subiectului, doi angajati de la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor (SPRPCIV) Bucuresti au primit mustrare scrisa in urmau unei anchete a prefectului Capitalei.

  1. Taxa la biserica pentru examenul auto

La Targoviste, viitorii soferi trebuie sa achite 10 lei si Arhiepiscopiei din localitate. Taxa este platita de fiecare persoana care sustine proba teoretica pentru obtinerea permisului auto, deoarece examenul are loc intr-o sala a Seminarului Teologic Targoviste, tinand deci de Arhiepiscopie. Inclusiv chitanta care atesta plata taxei poarta antetul Seminarului Ortodox din oras.

  1. Fise medicale falsificate

Politistii din Pitesti au descins in 2016 la o clinica de analize medicale si la sediile mai multor scoli de soferi, unde 18 persoane sunt suspectate ca au contrafacut fisele medicale ale candidatilor care veneau sa dea examen pentru permisul de conducere. Mai multi medici, asistente si instructori auto au fost dusi la audieri.

Anchetatorii au descins simultan la 14 adrese din Pitesti – o clinica medicala, mai multe scoli de soferi si trei locuinte ale celor banuiti ca falsificau documente medicale. Conform unor surse din ancheta, cei care isi doreau permis de conducere scapau de vizita medicala dand spaga. Un aviz care atesta ca o persoana este apta de a conduce costa 80 de lei pentru un sofer amator si 120 de lei pentru unul profesionist.

Cazul a adus in atentia autoritatilor modul in care sunt eliberate fisele medicale, astfel, acum, viitorii soferi au la dispozitie mai multe clinici profesioniste de unde pot obtine fisa medicala permis auto.

  1. Permise auto la schimbul canistrelor cu benzina

In 2015, patronul unei scoli de soferi din Buzau, alaturi de doi agenti de la Serviciul Permise au fost trimisi in judecata. Din rechizitoriul administrat de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau reiese ca faptele s-ar fi petrecut pe durata a aproape doi ani, timp in care seful scolii de soferi alimenta cu cucarburant masinile personale ale agentilor examinatori, care, la randul lor, erau datori sa promoveze la examenul pentru permis anumiti elevi.

  1. A promovat examenul auto desi era analfabet

In 2014, un tanar de 25 de ani din Pitesti a izbit violent cu masina pe care o conducea o ambulanta in care se aflau mai multi pacienti dusi la dializa, si trei barbati au murit. Dupa ce a fost anchetat, s-a constatat ca soferul abia stia sa scrie si sa citeasca. In cele trei declaratii pe care le-a dat, recunoaste ca politistii au fost cei care i-au consemnat marturia. Iar cand a sosit momentul sa semneze… a scris cu litere mari: „AT DECRAR SUTIN SI SEMNEZ'. De fapt, barbatul care a fost considerat capabil sa conduca o masina, a vrut sa scrie: „ATAT DECLAR, SUSTIN SI SEMNEZ'. Iar pe fiecare declaratie, el s-a semnat de fiecare data altfel: iscalitura lui este un ghem mazgalit cu pix-ul.

Barbatul a fost condamnat la 3 ani cu suspendare. Nemultumit de decizia instantei, acesta a facut recurs. Cum a ajuns un tanar semianalfabet sa promoveze examenul pentru permisul auto, ramane un mister.

 

 

 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Liviu Dragnea, huiduit de un europarlamentar după discursul de la congresul PES
Comentarii