Astazi incepe a doua sesiune ordinara a Parlamentului.
Dupa o binemeritata vacanta, intrerupta doar de cele cateva zile de sesiune extraordinara, senatorii si deputatii isi vor relua astazi locurile in salile de sedinte.
A doua sesiune ordinara a acestui an, care debuteaza astazi, va fi chiar mai grea decat cea din iarna. Alesii au de votat aproximativ 700 de legi, asta insemnand ca ar trebui sa adopte zilnic cel putin zece acte normative pentru a realiza „planul” pana la sfarsitul anului.
Atat in Senat, cat si in Camera Deputatilor, activitatea va incepe cu alegerea noilor conduceri, in conformitate cu algoritmul stabilit in functie de numarul de mandate obtinut de fiecare partid. Asta inseamna ca tot PSD va avea cele mai multe posturi in fiecare Birou Permanent, care va fi condus de cate un presedinte apartinand tot PSD. Singura functie de conducere care nu se schimba la inceputul fiecarei sesiuni este aceea de presedinte al Camerei sau Senatului.
Parlamentarii ar trebui sa adopte zece legi pe zi
In rest, celelalte posturi sunt acordate partidelor conform intelegerii, lucru care face ca PNL sa piarda in Camera postul de secretar in favoarea UDMR, dar sa castige la Senat un post de vicepresedinte.
Dupa rezolvarea problemelor de organizare, alesii vor intra in partea cea mai grea a misiunii lor: votarea legilor, din care multe sunt restante nu numai din cealalta sesiune, ci si din fosta legislatura. „Estimez ca, si in aceasta sesiune, volumul de munca se va apropia de cel al sesiunii trecute, cand au fost adoptate nu mai putin de 700 de acte normative”, a fixat „norma” presedintele Camerei, Valer Dorneanu. Si omologul sau de la Senat, Nicolae Vacaroiu, crede ca sesiunea parlamentara va fi „extrem de densa”. „In vacanta parlamentara, Guvernul a emis 70 de ordonante si pe agenda Senatului au mai ramas, din vara, peste 350 de legi care trebuie votate”, spune Vacaroiu. Stiind probabil ce-i asteapta, senatorii si deputatii au profitat de vacanta la maximum, relaxandu-se la munte si la mare.
Legi care trebuie adoptate
– modificarea Constitutiei
– statutul alesilor locali
– vanzarea spatiilor comerciale aflate in proprietatea statului
– statutul politistului
– organizarea Politiei
– legea frontierei
– modificarea „Legii Lupu”