De Adrian Ilie,

Cercetători din Elveția și Statele Unite au analizat un fragment din meteoritul Murchison (foto), care a căzut în Australia în 1969. În el au fost descoperite particule mai vechi decât Soarele, care are 4,6 miliarde de ani, și decât Pământul- 4,5 miliarde de ani.

Când stelele mor, o parte din materia lor este proiectată în spațiu și apoi încorporată în noi stele, planete, sateliți naturali și meteoriți.

Ca să identifice aceste elemente, oamenii de știință au transformat un fragment din meteorit într-o pudră și apoi o pastă, tratată cu acid pentru separarea elementelor.

Cea mai veche rocă de pe Pământ provine din meteoritul Murchison

Ca să stabilească vechimea prafului de stele, cercetătorii au măsurat câtă vreme a fost expus razelor cosmice, care sunt particule cu energie mare care călătoresc prin spațiu și penetrează materia solidă. Unele din aceste raze interacționează cu materia și formează noi elemente. Cu cât durata interacțiunii este mai mare, cu atât se formează mai multe asemenea elemente. Pentru datarea fragmentelor din meteoritul Murchison a fost folosit un izotop al neonului, Ne-21.

”Este ca și cum ai pune afară o găleată în timpul unei ploi torențiale. Presupunând că ploaia este constantă, cantitatea de apă care se strângă în găleată îți spune câtă vreme a stat afară”, a declarat Philipp Heck, curator la Chicago’s Field Museum și profesor asociat la University of Chicago.

Doar 10% din particule sunt mai vechi de 5,5 miliarde de ani, 60% sunt ”tinere”, între 4,6 și 4,9 miliarde de ani, iar restul sunt între cele două perioade. Sunt sigur că sunt și minerale pre-solare și mai vechi în Murchison și alți meteoriți, numai că nu le-am găsit încă

Philipp Heck, cercetător american

Descoperirea clarifică disputa dacă noile stele apar cu o frecvență constantă sau există perioade în care astrele se nasc cu o frecvență mai mare. ”Grație acestor particule, acum avem dovezi clare a unei perioade în care formarea stelelor a fost amplificată, acum 7 miliarde de ani”, a spus profesorul Heck.

Reacția unei tenismene după ce a văzut-o pe Serena Williams goală în vestiar: 'Am rămas șocată timp de o săptămână, pentru că e...'
GSP.RO
Reacția unei tenismene după ce a văzut-o pe Serena Williams goală în vestiar: 'Am rămas șocată timp de o săptămână, pentru că e...'
Horoscop 30 mai 2020. Fecioarele au posibile divergențe în cuplu, Racii sunt dornici să își linistească gândurile
HOROSCOP
Horoscop 30 mai 2020. Fecioarele au posibile divergențe în cuplu, Racii sunt dornici să își linistească gândurile