Salvatorii montani din Prahova au început a treia zi de căutări în Masivul Bucegi, în speranța că îl vor găsi pe turistul dispărut în pe munte. În ajutorul salvamontiștilor, participă câini special antrenați pentru a căutarea persoanelor surprinse de avalanșe. Doi dintre câini, Dara și Helios, sunt veniți cu instructorii lor de la Salvamont Argeș și au brevete eliberate de autoritățile franceze.
După două zile de căutări fără rezultat în stratul gros de zăpadă, salvatorii montani din Prahova au reluat, luni, căutările pe Valea Coștilei, din Munții Bucegi. În sprijinul oamenilor au fost aduși câini special antrenați pentru a face căutări în caz de avalanșă. Doi dintre câini sunt cu instructorii lor, veniți de la Salvamont Argeș, iar al treilea patruped care particpă la căutări este membru al echipei Salvamont din județul Gorj, a declarat șeful Salvamont Bușteni, Gheorghe Haiduc, cel care a participat în fiecare zi la căutări.
Câini antrenați cu specialiști din străinătate
Câinii care participă la acțiunea din Bucegi sunt animale cu totul speciale. Periodic, acești câini și instructorii lor participă la stagii de formare pentru unități canine și dau examene după standarde stabilite în țări cu mare experiență în intervenții dificle în zona de munte. Cursurile la care participă câinii și instructorii lor sutn elaborate împreunpă cu specialiști francezi.
Cei doi câini aduși de la Argeș și conduși de salvamontistul Ion Sănduloiu sunt din rasa Border Collie. Dara și Helios au mare experiență în căutarea victimelor îngropate în zăpadă și au brevete eliberate chiar de către autoritățile franceze în acest sens.
Turistul de 30 de ani, din București, a dispărut, sâmbătă după-amiază, după ce a fost luat de avalanșă în timp ce urca pe munte. El se afla cu patru prieteni, trei bărbați și o femeie, care au asistat neputincioși la scena îngrozitoare.
Timp de câteva ore, doi dintre amicii tânărului dispărut l-au căutat, sâmbătă seară, alături de salvatori. Aceștia din urmă spun că doar printr-o minune omul ar mai putea fi găsit în viață.
Citește și: VIDEO/Neurochirurgii avertizează: sunt mulți copii cu sistemul nervos atacat de boli ale sărăciei. Adolescenții au afecțiuni ”bătrânești”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro