În China, studiile clinice pentru medicamente experimentale întâmpină greutăţi în a atrage suficienţi pacienţi eligibili, în timp ce numărul de cazuri noi raportate zi de zi a scăzut radical în ultimele săptămâni.

Acestea sunt doar câteva din observaţiile uimitoare incluse într-un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) publicat la 28 februarie, în urma unei misiuni organizate de OMS şi guvernul chinez. O echipă formată din 12 cercetători chinezi şi 13 străini a mers în cinci oraşe din China să studieze situaţia actuală a epidemiei  şi eficienţa răspunsului din partea autorităţilor.

“Mi se părea absolut imposibil ca aceste numere să fie reale”, a declarat, pentru revista Science, epidemiologul Tim Eckmanns de la Institutul Robert Koch, care a făcut parte din misiunea OMS.

Însă raportul este fără echivoc.

Abordarea curajoasă a Chinei de a limita răspândirea rapidă a noului patogen respirator a schimbat cursul unei epidemii altfel extrem de rapide şi cu multe potenţiale decese. Acest declin al numărului de cazuri de COVID-19 în China este real.

Raportul OMS:

Întrebarea acum este ce lecţii putem să luăm din succesul Chinei şi dacă măsurile de carantină masivă şi de supraveghere electronică, impuse de un guvern autoritar, ar putea funcţiona şi în alte ţări.

“Sute de mii de oameni din China nu au fost infectaţi cu COVID-19 mulţumită acestui răspuns agresiv”, a spus, tot pentru revista Science,  Bruce Aylward, epidemiologul canadian care a condus echipa internaţională a misiunii în China.

Ad placeholder
Elvis Pian, amenințări cu o zi înainte de uciderea fratelui său: “Cereți protecție la miliție, că nu scăpați!”
Recomandări
Elvis Pian, amenințări cu o zi înainte de uciderea fratelui său: “Cereți protecție la miliție, că nu scăpați!”
 
Stiri Coronavirus - ultimele stiri despre epidemia de coronavirus

“Există însă o serie de motive pentru care oamenii ar ezita să folosească aceste măsuri extreme în alte ţări”, crede Lawrence Gostin, un expert în dreptul sănătăţii pe plan internaţional la Universitatea Georgetown.

“China s-a protejat pe sine şi pe restul lumii”

Aylward a explicat, însă, pentru Vox, ce lecţii putem adopta din modelul chinez:

“Cea mai mare parte a răspunsului în China, în 30 de provincii, a fost despre identificarea cazurilor de infecţie, monitorizarea persoanelor cu care intraseră în contact şi suspendarea adunărilor publice, toate măsuri comune folosite şi altundeva în lume pentru a gestiona epidemiile”

Izolările severe la care fac referire oamenii – atunci când exprimă preocupări legate de drepturile omului – de obicei reflectă situaţia din locuri ca Wuhan – acolo unde virusul a fost pentru prima dată detectat. Carantina a fost concentrată în Wuhan şi în două-trei oraşe care au explodat la rândul lor în ceea ce priveşte numărul de infecţii cu Covid-19. Acestea sunt locurile în care lucrurile fuseseră scăpate de sub control la începutul epidemiei, iar China a luat această decizie să se protejeze şi să protejeze restul lumii.

Bruce Aylward, șeful delegației de epidemiologi care a vizitat China

O dovadă a faptului că strategia chinezilor, deşi agresivă, a fost eficientă este faptul că trei sferturi din infecţiile raportate în China au fost legate de cazurile din Wuhan şi doar 25% au fost în alte regiuni.

Ad placeholder
Generalul Oprea, cel care a organizat spitalul Suceava, delegat să coordoneze DSP București. Ministrul Tătaru: “Să pună disciplină militară!”
Recomandări
Generalul Oprea, cel care a organizat spitalul Suceava, delegat să coordoneze DSP București. Ministrul Tătaru: “Să pună disciplină militară!”
 

Cea mai dramatică măsură a fost închiderea provinciei Hubei, din care face parte oraşul Wuhan. Dar chinezii nu s-au oprit aici.

Autorităţile au construit, de asemenea, două spitale dedicate în Wuhan, în puţin peste o săptămână. Personal medical din toată China a fost trimis în centrul epidemiei să ajute. Iar guvernul a lansat un efort fără precedent să identifice contactele cazurilor confirmate.

Peste 1.800 de echipe,

formate din cinci sau mai mulţi oameni, au urmărit zeci de mii de contacte numai în Wuhan.

Există şi incertitudini cu privire la ceea ce virusul va face în China după ce ţara va ridica, inevitabil, o parte din cele mai stricte măsuri de control pentru a-şi reporni economia. Este posibil ca numărul de cazuri de infecţii cu COVID-19 să crească din nou.

În pragul pandemiei

Raportul misiunii OMS în China vine într-o perioadă critică, în ceea ce o parte din epidemiologi încep deja să considere o pandemie. Cel puţin 80 de ţări și teritorii au fost deja afectate de epidemia de coronavirus.

Ad placeholder

Şi mai multe state au descoperit că deja au avut infecţii transmise în comunitate – spre deosebire de cazurile izolate la călători întorşi din zonele afectate sau oameni care au fost în direct contact cu aceştia. Între timp, numărul cazurilor raportate creşte exponenţial, la nivel global, în timp ce chinezii se bucură de scăderea rapidă a numărului de infecţii.

Citeşte şi:

Vlad Voiculescu recunoaşte că tatăl său a fost colaborator al Securităţii. Ce note a transmis tatăl său

Audiențe mici, dar cote bune la pariuri: România se bate pentru locul 1 la Eurovision tot cu o țară est-europeană

Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
PARTENERI - GSP.RO
Raluca și Walter Zenga divorțează după 17 ani de relație? Care ar fi motivul despărțirii
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Daciana Sârbu, iubire ca-n filme cu un bărbat celebru. Victor Ponta habar nu avea. CE ȘOC!
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
HOROSCOP
Horoscop 8 august 2020. Capricornii trebuie să se ocupe de familie, să facă ceea ce le face plăcere
RECOMANDĂRI