UPDATE ora 18.30: Șeful Salvamont Neamț, Raul Papalicef, a declarat că cei doi tineri „au intrat conștient pe un traseu închis circulației turistice” și că au fost găsiți „în stare de epuizare”.
„Echipa de intervenție a ajuns acum 15-20 de minute la locul incidentului. I-a găsit, se face echilibrare termică deoarece sunt în ușoară hipotermie, sunt în stare de epuizare. Urmează să îi coborâm, va dura încă vreo 3-4 ore până când vom ajunge într-o zonă sigură”, a spus Papalicef, care a precizat că „traseul este pe departe cel mai greu traseu montan din Carpații Orientali”.
Apelul la 112 a sosit în jurul orei 16.00, iar salvatorii au anunțat că vor ajunge la turiști în câteva ore.
„Au urcat până aproape de Trecătoarea Ursului, de unde s-au abăut de la potecă pe un vâlcel cu săritori și risc mare de avalanșă. Zăpada de peste 1 metru, echipamentul neadecvat și dificultatea traseului și-au spus cuvântul, au apărut crampele musculare și hipotermia”, a transmis serviciul Salvamont.
„Este o operațiune cu grad mare de risc, într-o zonă cu potențial de avalanșă, căderi de gheață și risc mare de cădere în gol. Localizarea s-a făcut cu ajutorul STS”, au mai transmis salvatorii.
Potrivit Salvamont România, în ianuarie, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 1.598 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical. În urma acestor acțiuni au fost salvate 1.659 de persoane.
Dintre acestea, 683 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, 3 persoane au fost predate elicopterelor SMURD-IGAV, iar 9 persoane au decedat pe munte.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro