UPDATE: Avocatul Alin Speriusi-Vlad a declarat, pentru Libertatea, că Oral Nalan va fi eliberată imediat ce instanța va comunica decizia Centrului de Arest al IPJ Timiș. El a precizat că Oral Nalan a plecat din București imediat după ce s-a judecat dosarul, înainte ca judecătorii instanței supreme să anunțe soluția, iar cel mai probabil imediat ce clienta sa va ajunge la Centrul de Arest din Timișoara, va putea fi pusă în libertate.
Avocatul a precizat că la termenul din 31 iulie, de la Curtea de Apel Timișoara, cel mai probabil va înceta procedura de extrădare a lui Oral Nalan în Turcia, pentru că nu se va putea justifica cu documente că trebuie predată autorităților turce clienta sa, care se bucură de toate drepturile de refugiat conferite de Belgia, în toate statele din Ununea Europeană.
Alin Speriusi-Vlad a adăugat că Secretariatul General Interpol a comunicat Biroului Interpol România că nu va interveni într-un asemenea caz și că a şters cazul lui Oral Nalan din baza de date, fiind ridicată alerta în cazul acesteia.
Procurorii și-au retras contestația formulată după ce Curtea de Apel Timișoara a decis, în 20 iulie, revocarea măsurii arestului preventiv.
Înalta Curte de Casație și Justiție, care trebuia să judece marți acest dosar, a luat act de retragerea contestației. Oral Nalan urmează să fie eliberată, după ce decizia instanței va fi comunicată centrului de arest unde activista turcă este încarcerată din 8 iulie.
“Ia act de retragerea contestației formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara împotriva încheierii din data de 20 iulie 2017, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara – Secţia Penală”, se arată în decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Oral Nalan a fost reținută în 8 iulie la Vama Nădlac, pe unde intra în România din Ungaria și intenționa să ajungă în Bulgaria, cu fiica sa în vârstă de 10 ani şi cu mai mulți prieteni. În aceeași zi, Oral Nalan a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, până în 6 august, în vederea extrădării în Turcia, în baza unui mandat internațional emis de autoritățile judiciare turce.
Zece zile mai târziu, Curtea de Apel Timișoara a luat în discuție cererea avocatului lui Oral Nalan de sesizare a Curţii Europene de Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare privind extrădarea acesteia în Turcia, în condițiile în care activista turcă are statul de refugiat politic în Belgia şi ar urma să primească cetăţenie belgiană anul viitor. La termenul din 17 iulie, Curtea de Apel Timișoara a respins cererea de sesizare a Curții Europene de Justiție și a dispus ca până la termenul din 31 iulie să fie depuse la dosar documentele în baza cărora se solicită extrădarea.
După ce a fost arestată, Oral Nalan a făcut greva foamei pentru câteva zile, cerând să fie eliberată.
După arestare, în Belgia au avut loc manifestații de susținere a lui Oral Nalan, în faţa Ambasadei României la Bruxelles.
Instanța ar putea decide respingerea procedurii de extrădare a lui Oral Nalan dacă există suspiciuni că în Turcia ar putea va fi supusă torturii sau relelor tratamente.
Ambasadorul Turciei la Bucureşti, Osman Koray Ertaş, spunea, în urmă cu o săptămână, că Oral Nalan nu poate fi numită activită pentru drepturile omului, în condițiile în care ea are o condamnare în Turcia și este acuzată că face parte dintr-o “grupare teroristă de extremă-stânga”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro