Companie de stat, Transelectrica este operatorul național de transport al energiei electrice din România. Deține monopolul pe piața energiei la capitolul transport și are afaceri de jumătate de miliard de euro pe an.

Fiecare investiție, salariu, primă, spor, delegație ori bonus de performanță se regăsesc în tariful din facturile noastre.

În vreme ce angajații din energie sunt izolați la locurile de muncă de la sfârșitul lui martie, șefii din Transelectrica vor să desființeze cele opt sucursale regionale de transport ale companiei.

Atât angajați ai companiei de transport a energiei electrice, cât și sindicaliști susțin că acțiunea de desființare a sucursalelor este una ilegală, întrucât încalcă decretul președintelui din 16 martie 2020, precum și prevederile Ordonanței Militare nr. 4.

Decizia are și un caracter politic, susțin angajați din Transelectrica, într-o discuție cu Libertatea. 

Din decembrie, a fost instalat director general Cătălin Nițu, membru în echipa de conducere a  PNL Sector 3. 

”El vrea, de fapt, să-i dea afară pe directorii incomozi, pe care să îi înlocuiască cu oameni ai Partidului Național Liberal, simulându-se totodată necesitatea reorganizării sucursalelor”, susțin oameni din interior.

Jurnalistă din redacția Emiliei Șercan către Digi 24, Realitatea și RTV: „Sunteți niște slugi ale politicienilor”
Recomandări
Jurnalistă din redacția Emiliei Șercan către Digi 24, Realitatea și RTV: „Sunteți niște slugi ale politicienilor”

Bucureștiul reclamă ”fragmentarea actului decizional”

Săptămâna trecută, cele opt sucursale de transport au primit o notă din partea Directoratului Transelectrica, în care li se reproșează că sunt ”ineficienți” și ”neproductivi” și, prin urmare, au nevoie de o schimbare. 

”La nivelul sucursalelor de transport, se constată ineficiența activității prin fragmentarea actului decizional (existența a patru funcții de conducere la nivelul fiecărei ST), ceea ce conduce la un nivel nesatisfăcător al productivității muncii. (…) Se desființează următoarele sucursale: Bacău, București, Cluj, Craiova, Timișoara, Constanța, Sibiu, Pitești”, se arată în nota trimisă șefilor din sucursalele de transport, notă ce a ajuns și în posesia ziarului Libertatea.

Decizia va fi luată la sfârșitul lui mai, în AGA

În urma centralizării și desființării celor 32 de posturi, ar urma să fie create noi structuri organizatorice. Nu li se va mai spune ”Sucursale de Transport”, ci se vor numi ”Unități Teritoriale de Transport” și vor avea un singur manager.

”Chiar dacă ședința AGA este programată pe data de 28 mai, demersul directoratului a pornit în această vreme în care interdicțiile pentru astfel de manifestări vizează toți actorii dintr-o ecuație”, spun angajații.

Film biografic despre rugbistul George Baltă, care azi face performanță în atletism din scaunul rulant: „A schimbat doar stadionul”
Recomandări
Film biografic despre rugbistul George Baltă, care azi face performanță în atletism din scaunul rulant: „A schimbat doar stadionul”

În decretul președintelui din 16 martie 2020, la art. 35, scrie că ”se menține valabilitatea contractelor colective de muncă și a acordurilor colective pe perioada stării de urgență”.

Mai mult, articolul 36 din același decret precizează că  ”pe perioada stării de urgență se interzice declararea, declanșarea sau desfășurarea conflictelor colective de muncă în unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubrizarea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă”.

Sindicatele sunt împotriva desființării sucursalelor

Într-un document trimis președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban și lui Antonel Tănase, secretarul general al Guvernului, sindicaliștii susțin că nu a existat niciun studiu sau control care să ateste că activitatea sucursalelor este ineficientă.

„Suntem total surprinși cum directoratul companiei are preocupări privind reorganizarea activității când întreg sistemul energetic național se află în STARE DE URGENȚĂ sub incidența ordonanțelor militare cu tot personalul operativ aflat în stare de izolare la locul de muncă, în condiții neadecvate cu paturi amplasate în spații tehnologice (înguste, urât mirositoare și zgomotoase) fără a putea beneficia astfel de odihna necesară și cu mari dificultăți datorate lipsei sau frecvenței logistice necesare și potrivite preparării hranei, a menținerii unei igiene personale adecvate (lipsă frigidere, dușuri, kit de igienă personală). Am considerat că cel mai important lucru în acest moment este să asigurați funcționarea SEN cât și minimumul necesar de confort pentru tot personalul, așa cum ați promis, dar de fapt intențiile dumneavoastră sunt total diferite”, se mai arată în actul citat.

Viața celor 10 locuitori rămași în satul în care Gigi Becali a făcut o mănăstire și are planuri pentru alta: „Domnul ăsta a venit la poartă, m-a întrebat câţi ani am, apoi s-a dus şi mi-a adus o găleată de apă”
Recomandări
Viața celor 10 locuitori rămași în satul în care Gigi Becali a făcut o mănăstire și are planuri pentru alta: „Domnul ăsta a venit la poartă, m-a întrebat câţi ani am, apoi s-a dus şi mi-a adus o găleată de apă”

Reorganizare fără consultarea sindicatelor

”Nu cred că este oportun, în această perioadă de pandemie și cu ordonanțe militare, să se procedeze la reorganizare. Reorganizarea a demarat fără consultarea sindicatelor, așa cum prevede Legea 467/2006, și a prevederilor contractului colectiv de muncă. În loc să ne preocupăm de ceea ce înseamnă buna funcționare a sistemului energetic național, avem alte obiective la momentul ăsta”, a declarat, pentru Libertatea, Nicolae Buzea, președinte al Federației Naționale a Sindicatelor din Electricitate ”Univers”.

Ce spun cei vizați

Astfel, un procent important din activitatea fiecărei sucursale ar fi mutat la București.

”Centralizarea presupune concentrarea mai multor activități pe care le derulează în prezent sucursalele la executivul companiei: investiții, mentenanță, serviciul tehnic, achiziții publice, resurse umane și juridice. Dacă ar fi să cuantificăm aceste servicii în total volum activitate al sucursalei, ar pleca 80% din activitatea sucursalelor”, a declarat, pentru Libertatea, Claudia Anastase, directorul Sucursalei de Transport Cluj.

E vorba despre plecarea serviciilor-suport pentru a-ți desfășura tu activitatea de bază în sucursală.

Claudia Anastase, directorul Sucursalei de Transport Cluj:

Marea supărare a celor din sucursalele regionale ar fi, însă, faptul că cei de la centru nu au efectuat nici un control, din decembrie până acum, ca să constate ineficiența despre care vorbesc în nota de desființare a acestora.

”Ar fi trebuit să existe o lucrare care să ducă la aceste rezultate. Pe seama unei astfel de lucrări ai putea să te poziționezi, ai putea să reacționezi cumva. Or, câtă vreme nu a apărut o astfel de calculație, indiciile noastre, ale celor care conducem sucursalele în momentul de față, ne duc la rezultate contrare acestei decizii”, mai spune Anastase.

Ioan Boța, director al Sucursalei de Transport Sibiu, este mai tranșant.

Chestia asta este făcută pentru a desființa niște posturi de conducere. Și e cu direcție asupra unor directori care au altă coloratură politică sau sunt incomozi.

Ioan Boța, director Sucursala de Transport Sibiu:

Acesta mai spune că s-au cerut explicații într-o videoconferință, săptămâna trecută.

”Am cerut explicații și am fost reduși la tăcere. Ni s-a spus că așa  ceva nu discutăm în videoconferință”, mai spune Ioan Boța.

O conducere PNL

”Întregul board de conducere al companiei este PNL sau are afinități cu PNL, iar ei acum încearcă să își impună oamenii în funcții. Pe unii dintre directorii de sucursale i-au chemat la București, într-o ședință, și le-au spus să își dea demisia. Oamenii nu au vrut. Prin urmare, se desființează sucursalele regionale, iar managerii care vor fi puși pe funcție vor fi de-ai lor”, susțin mai mulți angajați din structura centrală a Transelectrica, sub protecția anonimatului.

Directorul general Cătălin Nițu nu a putut fi contactat pentru obținerea unui punct de vedere. Libertatea l-a căutat pe Adrian Goicea, care este șeful Consiliului de Supraveghere (CS) din Transelectrica. 

Adrian Goicea: Nu este vorba despre reorganizare pe criterii politice

El susține că măsura desființării sucursalelor regionale de transport are la bază motive serioase. De asemenea, susține că factorul politic nu are nici o implicare în reorganizarea companiei.

Sub nici o formă nu este vorba despre reorganizare pe criterii politice! Nu ne jucăm cu așa ceva!

Adrian Goicea, șeful Consiliului de Supraveghere din Transelectrica:

”Când companiile mari consideră că o structură nu mai corespunde complet și vor s-o îmbunătățească, o fac. Deci, e un proces firesc. S-a gândit mult măsura, s-a gândit ca lumea și vă asigur că este o măsură rațională și nu vedem de ce ar fi atacată și de ce ar deranja pe cineva”, susține Adrian Goicea.

Întrebat câți oameni vor fi dați afară și cine a realizat evaluările din care a reieșit că aceasta este o măsură bună, șeful CS al Transelectrica nu a putut oferi prea multe date.

”E o restructurare care duce la optimizarea fluxului. La baza lor stau toate mijloacele prin care s-a controlat activitatea lor, deci inspecții, studii, evaluări, simulări. Deci totul este în regulă. N-a venit peste noapte treaba asta”, mai spune Adrian Goicea.

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Despărțire șoc în lumea mondenă din România. „Dacă-l cunoșteam cu adevărat, nu făceam copilul! Fugeam în munți! Nu m-a găsit la gunoi!”
GSP.RO
Despărțire șoc în lumea mondenă din România. „Dacă-l cunoșteam cu adevărat, nu făceam copilul! Fugeam în munți! Nu m-a găsit la gunoi!”
ȘOC! Arma care poate distruge Rusia într-o singură zi. Este cea mai mare teamă a lui Putin în război
Playtech.ro
ȘOC! Arma care poate distruge Rusia într-o singură zi. Este cea mai mare teamă a lui Putin în război
Nu ne vizităm, nu mâncâm împreună, nici măcar prieteni nu suntem... Toată lumea credea că Stela Popescu și Alexandru Arșinel erau apropiați, dar ce-a spus actrița înainte să moară i-a lăsat mască pe toți
Viva.ro
Nu ne vizităm, nu mâncâm împreună, nici măcar prieteni nu suntem... Toată lumea credea că Stela Popescu și Alexandru Arșinel erau apropiați, dar ce-a spus actrița înainte să moară i-a lăsat mască pe toți
"Acum se va juca printre stele". Sfârşit tragic pentru o fetiţă de 2 ani. Copila a murit în spital, după un presupus atac al unui tânăr britanic
Observatornews.ro
"Acum se va juca printre stele". Sfârşit tragic pentru o fetiţă de 2 ani. Copila a murit în spital, după un presupus atac al unui tânăr britanic
O fetiță de nouă ani a fost violată de un băiat de nouă ani, în toaleta școlii
Știrileprotv.ro
O fetiță de nouă ani a fost violată de un băiat de nouă ani, în toaleta școlii
Un cuplu a cumpărat o casă fară s-o viziteze înainte și a găsit în baie o ușă secretă. Bărbatul a trăit un șoc, ce se afla în camera ascunsă
FANATIK.RO
Un cuplu a cumpărat o casă fară s-o viziteze înainte și a găsit în baie o ușă secretă. Bărbatul a trăit un șoc, ce se afla în camera ascunsă
Un mexican a ajuns pentru prima oară în Voluntari. Ce impresii a trimis la el acasă: ”Poate oamenii nu înţeleg”
Orangesport.ro
Un mexican a ajuns pentru prima oară în Voluntari. Ce impresii a trimis la el acasă: ”Poate oamenii nu înţeleg”
Horoscop 2 octombrie 2022. Scorpionii ar fi bine să vorbească mai puțin, să stea departe de situațiile tulburi și să nu-i denigreze pe cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 2 octombrie 2022. Scorpionii ar fi bine să vorbească mai puțin, să stea departe de situațiile tulburi și să nu-i denigreze pe cei din jur
Sănătatea, încotro? Săptămânile Tranziției Alimentare Carrefour îți fac cunoștință cu numeroase produse sănătoase
PUBLICITATE
Sănătatea, încotro? Săptămânile Tranziției Alimentare Carrefour îți fac cunoștință cu numeroase produse sănătoase