„Groenlanda este un loc incredibil!”

Administrația Trump 2.0 și-a dezvăluit în mod repetat viziunea sa asupra lumii, încă de la începutul celui de-al doilea mandat al republicanului.

De exemplu, cu ambiții discutabile din Groenlanda; „Groenlanda este un loc incredibil, iar oamenii de acolo vor beneficia enorm dacă – și când – va deveni parte a națiunii noastre”, este convins președintele american Donald Trump.

Altă dată, a postat un videoclip creat cu inteligență artificială care arată Fâșia Gaza ca un paradis imobiliar. Și a țipat la președintele ucrainean Volodimir Zelenski în Biroul Oval. Nu ai o mână bună, ai deja probleme”, i-a strigat Trump șeful guvernului de la Kiev Un scandal șocant, care a dus la plecarea lui Zelenski de la întâlnire și la o tranzacție cu minerale prăbușită.

Modul bizar în care Trump și adepții săi privesc lumea este demonstrat și de analiza anuală a amenințărilor realizată de Serviciile Secrete americane, care a fost publicată la sfârșitul lunii martie, consultată de Blick.

Un lucru este cert: Trump vede lucrurile diferit în politica internă și externă față de predecesorul său democrat, Joe Biden. Blick prezintă cele mai importante constatări din „Evaluarea anuală a amenințărilor”.

Cine câștigă în urma haosului generat de suspendarea deciziei CCR privind anularea alegerilor prezidențiale. Expert: „Un război de durată”
Recomandări
Cine câștigă în urma haosului generat de suspendarea deciziei CCR privind anularea alegerilor prezidențiale. Expert: „Un război de durată”

Lupta cu cartelurile de droguri mexicane

Potrivit agențiilor de informații americane, cea mai mare amenințare la adresa securității SUA vine în prezent din cartelurile de droguri care fac comerț cu opioide sintetice, cum ar fi fentanilul. Au făcut dependenți milioane de americani.

Autoritățile americane citează grupuri criminale mexicane precum cartelul de la Sinaloa înaintea amenințărilor de stat din China, Rusia, Iran sau Coreea de Nord. O premieră.

„Cartelurile sunt în mare parte responsabile pentru cele peste 52.000 de decese cauzate de opioide sintetice din SUA, până în octombrie 2024.

Totodată, acestea au permis sosirea a aproape trei milioane de migranți în 2024, punând în dificultate resursele și comunitățile din SUA”, se arată în raport. Cartelurile ar contribui la „instabilitatea regională” și ar pune în pericol „sănătatea și siguranța a milioane de americani”.

Tarife punitive și restricții pentru imigranți

Trump a răspuns amenințării decretând anumite carteluri de droguri drept organizații teroriste străine. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată înainte.

Pentru a combate criza fentanilului, administrația Trump se bazează, de asemenea, pe o politică restrictivă de imigrație și pe tarife punitive împotriva Mexicului.

Cât cheltuiește România pentru apărare. Salariile și pensiile – în top, înzestrarea cu tehnică militară – sub 20%
Recomandări
Cât cheltuiește România pentru apărare. Salariile și pensiile – în top, înzestrarea cu tehnică militară – sub 20%

Raportul arată un comportament tipic administrației Trump. Guvernul SUA se bate cu pumnul în piept, la doar câteva săptămâni după preluarea mandatului.

Numărul total de migranți care încearcă să ajungă în Statele Unite a „scăzut deja semnificativ” din ianuarie 2025. „Controalele sporite la frontieră și deportările în masă” au fost evidențiate în acest context.

China, un real pericol

Aproximativ o treime din întreaga analiză se referă la Regatul Mijlociu. Cuvântul „China” apare de 103 ori în raport. „China se evidențiază ca actorul cel mai capabil să amenințe interesele SUA la nivel mondial”, cred oficialii serviciilor de informații.

„Marea reînnoire a națiunii chineze” până în 2049, proclamată de președintele Xi Jinping și de Partidul Comunist este privită cu suspiciune.

„Beijing-ul își va extinde în continuare capacitățile militare convenționale și forțele tactice, va intensifica competiția în spațiu și își va continua strategia economică intensivă în industrie și tehnologie pentru a concura cu puterea economică și conducerea globală a Statelor Unite”, prezic experții în securitate.

Consolidarea militară a Chinei provoacă îngrijorare în rândul agențiilor de informații americane, care spun că Regatul de Mijloc reprezintă „cea mai cuprinzătoare și mai puternică amenințare militară la adresa securității naționale a SUA”.

Înalta Curte a anulat decizia judecătorului Curții de Apel Ploiești de suspendare a hotărârii CCR privind alegerile din 2024. Principalele reacții
Recomandări
Înalta Curte a anulat decizia judecătorului Curții de Apel Ploiești de suspendare a hotărârii CCR privind alegerile din 2024. Principalele reacții

Teama de un conflict „mai larg”

Situația din Taiwan este monitorizată îndeaproape de spionii lui Trump. China încearcă să pună presiune economică și militară asupra statului insular și, în același timp, să-l izoleze la nivel internațional, se arată în raport.

„Eforturile agresive ale Beijingului de a-și afirma pretențiile de suveranitate în Mările Chinei de Sud și de Est exacerbează tensiunile, care ar putea declanșa un conflict mai larg”, avertizează experții în securitate ai lui Trump.

China amenință, de asemenea, ordinea mondială existentă pe internet. Republica Populară vrea „să înlocuiască SUA, cea mai influentă putere AI din lume până în 2030”.

În acest context, chinezii au compromis și infrastructura SUA cu „capabilitățile lor cibernetice extraordinare”.

Liderul de la Kremlin, aproape glorificat

În analiza amenințărilor din 2025, o țară este bine văzută: Rusia. Spre deosebire de China, imperiul lui Vladimir Putin este privit cu puține critici.

În schimb, oficialii americani laudă rezistența Rusiei în fața provocărilor economice cauzate de însăși invazia Ucrainei.

Putin este, de asemenea, glorificat. El pare dispus să „plătească un preț foarte mare pentru a se impune într-un moment pe care îl consideră crucial pentru competiția strategică a Rusiei cu Statele Unite, istoria mondială și moștenirea sa personală”.

Populația rusă a acceptat în mare măsură războiul. Apariția unui rival politic pare așadar „mai puțin probabilă ca niciodată”.

Cu toate acestea, serviciile de informații americane cer o încetare rapidă a conflictului.

„Continuarea războiului prezintă riscuri strategice pentru Statele Unite: o escaladare accidentală într-un război pe scară largă, posibila utilizare a armelor nucleare, creșterea incertitudinii în rândul aliaților NATO, în special în Europa Centrală, de Est și de Nord și o prezență mai puternică a Chinei și Coreei de Nord”, sunt invocate drept motive.

Ceea ce se poate citi printre rânduri este că Putin poate face ce vrea, atâta timp cât războiul nu are consecințe negative pentru SUA. Casei Albe nu-i pasă ce se întâmplă cu Ucraina.

Axa care ar putea crea probleme serioase

Motivul de îngrijorare este mai degrabă cooperarea din ce în ce mai mare dintre inamici. Noua axă creată a Chinei, Rusiei, Iranului și Coreei de Nord reprezintă „noi provocări pentru puterea și puterea globală a Statelor Unite”, inclusiv probabilitatea crescută „ca tensiunile sau conflictele dintre Statele Unite și unul dintre acești adversari se vor trage în altul”.

Cooperarea dintre Rusia și China este deosebit de problematică. Experții în securitate cred că există „riscuri permanente” pentru SUA.

Raportul tratează Arctica și Groenlanda în mai multe locuri. China caută acces direct la vastele resurse naturale ale regiunii. Beijingul consideră insula o „bază strategică importantă” pentru viitor.

Același lucru este valabil și pentru Rusia. Moscova este interesată în special de Groenlanda, deoarece acolo circulă rute maritime importante din punct de vedere strategic între Arctic și Atlantic. Baza militară americană de pe insulă este un spin în partea lui Putin.

Inamicii care prezintă pericol „scăzut”

SUA consideră că amenințarea altor inamici este scăzută. Regimul din Iran este în prezent preocupat în primul rând de menținerea propriei puteri. Acest lucru ar fi cauzat de nemulțumirea tot mai mare în rândul populației, creșterea economică scăzută și inflația ridicată.

Nu este de așteptat o reluare a programului de arme nucleare, care a fost suspendat în 2003. Apoi mai este Coreea de Nord, care, conform informațiilor americane, este dependentă de aliații săi China și Rusia și nu reprezintă o amenințare majoră fără ele.

Islamiștii radicali apar doar ca o notă marginală în raport. „Statul Islamic” a suferit eșecuri serioase în Orientul Mijlociu.

Potrivit informațiilor americane, filiala IS din Asia de Sud este în prezent cea mai periculoasă. Mai mult, se spune că Al Qaeda reprezintă o amenințare reală doar la nivel regional.

Pentru prima dată în ultimul deceniu, raportul nu conține nici un avertisment cu privire la schimbările climatice. Administrația Trump 2.0 are alte priorități.

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

sarivisionyahoo.com   •   15.04.2025, 21:29

Ma intreb ,in slujba cui se afla acest ***!?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală, care l-a abandonat în copilărie. "Sunt șocat!"
Unica.ro
Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală, care l-a abandonat în copilărie. "Sunt șocat!"
Ce s-a întâmplat cu Sorina Săcărin, fetița din Baia de Aramă, adoptată de o familie din SUA. Este de nerecunoscut, iar viața ei s-a schimbat la 180 de grade
Viva.ro
Ce s-a întâmplat cu Sorina Săcărin, fetița din Baia de Aramă, adoptată de o familie din SUA. Este de nerecunoscut, iar viața ei s-a schimbat la 180 de grade
Julieta Szönyi a fost înmormântată. Poza din tabloul funerar e tulburătoare. Cine este soțul văduv, împietrit de durere: "Ne-am iubit cu toată puterea sufletului"
Libertateapentrufemei.ro
Julieta Szönyi a fost înmormântată. Poza din tabloul funerar e tulburătoare. Cine este soțul văduv, împietrit de durere: "Ne-am iubit cu toată puterea sufletului"
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
Adevarul.ro
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
Cum reușește Cătălina Grama să se mențină în formă. Actrița și-a dezvăluit secretele: „Nu toate dietele funcționează...”
Elle.ro
Cum reușește Cătălina Grama să se mențină în formă. Actrița și-a dezvăluit secretele: „Nu toate dietele funcționează...”
După moartea lui Rareș Ion, Rebecca Lăzărescu, prietenă cu tânărul, a început să vorbească! Le-a spus tot anchetatorilor! Cine este Ana, adolescenta de 14 ani care a murit de supradoză în urmă cu 9 luni. Dezvăluiri cutremurătoare
Unica.ro
După moartea lui Rareș Ion, Rebecca Lăzărescu, prietenă cu tânărul, a început să vorbească! Le-a spus tot anchetatorilor! Cine este Ana, adolescenta de 14 ani care a murit de supradoză în urmă cu 9 luni. Dezvăluiri cutremurătoare
Apartamentele care au crescut brusc cu 20%, după ce a explodat cererea. 2 camere la 143.000 euro
Observatornews.ro
Apartamentele care au crescut brusc cu 20%, după ce a explodat cererea. 2 camere la 143.000 euro
Horoscop 26 aprilie 2025. Săgetătorii au șansa de a ajunge la o stare de armonie interioară pe care nu au mai trăit-o de mult, dar le-a lipsit
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2025. Săgetătorii au șansa de a ajunge la o stare de armonie interioară pe care nu au mai trăit-o de mult, dar le-a lipsit

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI