De Andrada Lăutaru, Maria Costea,

  • Cunoscut în România drept muzician muncitor, tată responsabil, bărbat cool și influencer de succes, cântărețul Adrian Sînă apare în concerte și la evenimente publice din Asia de partea uneia dintre puterile nucleare implicate într-una dintre cele mai lungi și riscante crize ale lumii: cea din Kashmir!
  • Kashmirul, zonă din nordul Indiei și al Pakistanului, este de 70 de ani motiv de dispută între cele două țări.
  • Militanții pentru independență, despre care India susține că sunt încurajați de Pakistan, au o lungă tradiție a atacurilor teroriste în zonă.
  • Forțele guvernului de la New Delhi au comis în Kashmir multiple abuzuri, conform organizațiilor independente care apără drepturile omului.
  • Pakistanul și India, două puteri nucleare, se șicanează permanent pe tema Kashmirului, în timp ce 1 din 5 locuitori ai planetei populează cele două țări ostile.
  • Există și momente foarte grave, așa cum a fost luarea unui pilot indian doborât în prizonierat de către Pakistan, care a spus pentru prima dată propoziția: “Pakistani tea is fantastic”.
  • Aceeași frază “Tea is fantastic” a spus-o românul Adrian Sînă într-o postare pe rețelele de socializare, alături de un general pakistanez!

În strategia de promovare și de soft power a Pakistanului există un palmares întreg de vestici – bloggeri, artiști și influenceri – pe care guvernul și armata îi promovează pentru a obține imaginea pe care și-o doresc la nivel internațional: Pakistanul e o țară democratică și un loc sigur.

Românul Adrian Sînă se numără printre aceste vedete. Chiar acum câteva zile, pe 8 decembrie, Akcent a ținut un concert în Pakistan. Este doar cel mai recent eveniment, dintr-un lanț de momente în care starul din România nu a ezitat să se afișeze alături de înalți oficiali ai armatei pakistaneze.

Afișul evenimentului din 24 noiembrie

Pe data de 24 noiembrie, Akcent trebuia să cânte și să țină o conferință de presă în semn de solidaritate cu Kashmirul, la Casa Guvernatorului din Lahore, eveniment organizat de Serviciul de Relații Publice al armatei.

În ultimul moment, locația concertului a fost schimbată și conferința de presă, anulată. “Locația a fost schimbată din cauza unor aspecte tehnice și de securitate”, a declarat pentru Libertatea Khawaja Asad, de la agenția de evenimente JH Entertainment, cei care s-au ocupat de organizare.

Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
Recomandări
Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
 

Anularea vine la scurt timp după ce ce o televiziune pakistaneză a prezentat public modul în care guvernul dă mâna cu artiști internaționali, în numele unei cauze precum cea din Kashmir.

“Planul erau ca Akcent să susțină un concert la Casa Guvernatorului, urmat de o cină și o conferință de presă. Participanților la concert urmau să li se ofere steaguri din regiunea Kashmir, deoarece cântărețul ar fi vorbit despre încheierea atrocităților comise împotriva oamenilor asupriți din întreaga lume și din Kashmir”, a explicat, pentru Libertatea, Mansoor Malik, un jurnalist care a acoperit subiectul în presa din Pakistan.  

Anunțul evenimentului din 8 decembrie

Invitațiile erau deja distribuite când un canal de televiziune local a organizat o emisiune care condamna faptul că guvernul invită un cântăreț să «elibereze Kashmirul». Acest lucru a stârnit un val de comentarii dure pe rețelele de social media, împotriva guvernului. Atunci reprezentanții guvernului s-au retras.

Mansoor Malik, jurnalist pakistanez:

“Nu colaborez cu Guvernul” a spus managerul de evenimente Asad, la întrebările Libertății. Rugat să explice prezența oficialilor pakistanezi la evenimentul din noiembrie, acesta a declarat: “Nu colaborăm, dar colaborăm atunci când este vorba de securitatea artiștilor”.

Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
Recomandări
Tragedia celor 100.000 de decese COVID din SUA a arătat nu doar cum au eșuat autoritățile, ci cum au fost cel mai grav loviți oamenii defavorizați
 

Presa din Pakistan scrie că ministrul pentru dezvoltarea femeilor, Tanzila Imran Khan, a fost cea care a trebuit să plătească onorariul de aproximativ 4.000 de euro al artistului. Managerul spune însă că aceasta a plătit doar hotelul, restul fiind acoperit de JH Entertainment.

„Tea is fantastic”

În acest timp, artistul român postează poze cu el în diferite ipostaze în Pakistan, folosind fraza “Tea is fantastic”.

Pe 6 septembrie 2019, de ziua apărării naționale a Pakistanului, Adrian Sînă a postat următoarea fotografie, cu textul: “Happy defence day Pakistan and Tea was fantastic”.

Postarea artistului român i-a indignat pe mai mulți vloggeri indieni, care au perceput-o drept o modalitate de a-l batjocori pe comandantul Abhinandan Varthaman, pilotul Forței Aeriene Indian, care a fost capturat în februarie 2019 de armata locală în teritorul pakistanez al Kashmirului, după ce două avioane indiene fuseseră doborâte.

Costi Rogozanu explică de ce să ne ferim de „vrăjelile” lui Viktor Orban și ale lui Klaus Iohannis. Ce ne învață Miklós Bánffy și Liviu Rebreanu despre Ardeal
Recomandări
Costi Rogozanu explică de ce să ne ferim de „vrăjelile” lui Viktor Orban și ale lui Klaus Iohannis. Ce ne învață Miklós Bánffy și Liviu Rebreanu despre Ardeal
 

Pilotul prizonier a apărut într-un video lansat de armata pakistaneză, în care a spus că a fost tratat bine și că a fost servit cu un ceai despre care a spus că a fost fantastic.

Indienii au acuzat că a pune un prizonier să recite o rețetă propagandistică e o formă cinică de a folosi un prizonier. Aceeași frază avea să fie postată de cântărețul român Adrian Sînă.

Propoziția “Pakistani tea is fantastic” a făcut ocolul lumii și a ajuns să definească un conflict mocnit care, dacă nu ar fi oprit din timp, putea duce la începutul unui nou posibil război nuclear între India și Pakistan asupra mult disputatului teritoriu Kashmir.

Comandantul Abhinandan Varthaman a fost, în cele din urmă, predat oficialilor indieni în apropierea unui punct de trecere a frontierei cu Pakistanul.

Postările lui Sînă au stârnit reacții și în rândul pakistanezilor pe Twitter. Ei l-au avertizat pe starul român că s-a amestecat într-un conflict sensibil și că riscă din partea indienilor. “Glumele” pakistanezilor, de la “pregătește-te pentru un bombardament din partea cealaltă de frontieră” până la “Atenție, vin cei din India”, au apărut sub formă de mesaje.

Conform unor surse, neconfirmate oficial, spun că în urma acestor postări, Sînă nu mai este primit în India, unde în trecut a avut concerte.

Nida Kirmani, profesor sociolog la Universitatea de Științe Sociale și Management din Lahore, Pakistan, comentează chiar pe pagina cântărețului, mulțumindu-i ironic pentru PR-ul pe care Akcent îl face șefilor armatei pakistaneze.

Mesajul Nadinei Kirmani

Adrian Sînă are o relație apropiată cu armata pakistaneză. Pe rețelele de socializare, el a fost invitat la ceai chiar de generalul Asif Ghafoor, purtător de cuvânt al Forțelor Armate Pakistaneze.

Adrian Sînă cu generalul Asif Ghafoor

În ce conflict a intrat influencerul român

Relațiile dintre India și Pakistan au fost complexe și ostile, ca urmare a împărțirii pe criterii religioase a Indiei britanice în anul 1947, între Pakistan, majoritar musulman, și India, compusă dintr-o populație hindusă. Ținutul muntos Kashmir a devenit zonă de sacrificiu și dispută.

Dacă inițial India și Pakistan au semnat un acord de armistițiu și au trasat o linie de control care separa Kashmirul Indian, Jammu și Kashmir, de Kashmirul Pakistanez, Azad Jammu Kashmir, din 1947 și până în prezent s-au declanșat trei războaie cu puternice implicații, care reverberează în neîncrederea dintre cele două țări. 

Cu 1,33 de miliarde de locuitori India și aproape 200 de milioane de locuitori Pakistanul, cele două țări aflate în relații glaciale au, împreună, 20% din populația lumii!

În tot acest timp, ținutul Kashmir s-a transformat într-un vid al drepturilor omului.

Implicarea armatei în politicile Pakistanului nu este o noutate.

În 2017, Armata pakistaneză avea un buget de aproape 11 miliarde de dolari, a doua prioritate a guvernului la cheltuieli. În prezent, are implicări în afaceri în cel puțin 50 de firme comerciale, de la patiserii sau fabrici de zahăr până la linii aeriene și bănci.

Din anul independenței din 1947 au fost trei lovituri de stat importante prin care armata a preluat puterea. Constituția pakistaneză spune că guvernul federal va avea control asupra forțelor armate, dar armata a condus 33 din cei 72 ani de independență.

Deși civilii sunt la putere, sistemul securității și afacerile externe ale guvernului de la Islamabad sunt puternic influențate de armată.

Imran Khan este, la ora actuală, prim-ministru, opoziția din Pakistan a acuzat armata că l-ar fi susținut pe Khan să câștige. Fostul prim-ministru, acuzat de corupție, a susținut că armata ar fi influențat eliminarea lui de la putere.

Contactat de Libertatea, Adrian Sînă a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor.  

Akcent este o trupă de muzică dance și pop, înființată în anul 1999. Din 2013, cântărețul Adrian Sîna este singurul membru al trupei.

*Ce este un influencer azi? O persoană care reușește să strângă o comunitate în jurul activității sale din social media, cu potențial de a deschide sau închide mentalități.

Citeşte şi:

VIDEOREPORTAJ | Vă mai amintiți cum bântuiam, civili și militari nepregătiți, pe străzi în decembrie 1989? Am avut același sentiment însoțind o echipă de geniști irakieni prin ruinele din Mosul

Pilele dezvoltatorilor imobiliari | Cum i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean servicii pentru a renunța la plângeri! Procurorii cercetează cazul pentru abuz în serviciu

După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
GSP.RO
După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși
HOROSCOP
Horoscop 29 mai 2020. Săgetătorii sunt acum mai înțelepți și poate mai curajoși