Procurorul a făcut o comparaţie între felul cum erau audiaţi copiii în trecut la Poliţie şi cum decurg audierile acum, în camera specială de la Parchet, unde anchetatorii sunt atenţi la emoţiile micuţilor, a relatat Agerpres.
„Această abordare pe care procurorul specializat o face se bazează pe stabilirea unui raport cu copiii. Paşii pe care îi urmează au în spate zeci de mii de ore de cercetare şi analiză. Nu se întâmplă aproape deloc ca un copil să spună că nu mai vrea să vorbească”, a afirmat procurorul Marian Trușcă, într-o conferință de presă susținută alături de prim-procurorul Adrian Țîrlea.
El a precizat că procurorii PTB au în vedere și posibilitatea reticenţei copilului, „inerentă contactului cu o persoană străină”, dar acestea „sunt situaţii de excepţie”.
„I se explică copilului absolut orice, i se oferă toate detaliile pe care le doreşte, suntem atenţi în permanenţă în acest interviu la reacţiile emoţionale ale copilului, pe care le monitorizăm, le sondăm şi apoi le normalizăm. În momentul în care investigăm nişte fapte, dar observăm că copilul manifestă nişte emoţii, oprim, ne focusăm sau trecem din planul cognitiv informaţional către planul emoţional şi sondăm acele emoţii ale copilului, astfel încât să le depăşim. Căutăm informaţii, dar nu neglijăm în niciun moment emoţiile copilului, care sunt inerente”, a spus Trușcă.
Diferența dintre stilurile de audieri
Procurorul a dat și un exemplu în care un copil de 10 ani a fost dus la secţia de Poliţie ca să dea declarații, iar acolo a stat 6 ore.
„Din punctul de vedere al procedurii, totul se întâmplă ca la carte. Însă durează prea mult, din chestiuni organizatorice. Trebuie să vină părinţii, un reprezentant de la DGASPC, un avocat. Durează câteva ore până vin toţi, timp în care copilul stă în secţia de Poliţie, într-un mediu în care nu este tocmai prietenos. Audierea se făcea cu întrebări directe, fără o tehnică anume, care conduc copilul şi care nu oferă o mare credibilitate la ce spune. Din punct de vedere probator nu se obţinea mare lucru, iar emoţional vă daţi seama ce înseamnă să stai 6 ore într-o secţie de poliţie”, a spus Trușcă.
Ulterior, același copil a fost reaudiat, dar la PTB. Copilul a stat numai 45 de minute în Parchet, iar „audierea propriu-zisă a durat 30 de minute”.
„Copilul a oferit atâtea informaţii de aşa bună calitate, care până la urmă au constituit temeiul trimiterii în judecată şi condamnări. Aceasta este diferenţa uriaşă între o abordare clasică, să spunem aşa, care nu presupune niciun fel de pregătire sau specializare, şi abordarea specializată”, a mai spus procurorul.
Adrian Țîrlea și Marian Trușcă au precizat că victimele pedofililor sunt în general fete, din toate categoriile de vârstă, cele mai mici având 4-5 ani, iar agresorii sexuali sunt de toate vârstele, de la 17 ani, până la 80 de ani.
Parchetul de pe lângă Tribunalul București, condus de prim-procurorul Adrian Țîrlea, a precizat recent că audierea minorilor abuzați sexual se face exclusiv într-o cameră special amenajată, „urmărindu-se astfel ca niciun copil care dezvăluie un abuz sexual să nu mai fie audiat în cadrul secțiilor de poliție sau alte spații improprii asigurării unei protecții emoționale adecvate”.
Este vorba despre o cameră dotată cu tehnologie de ultimă generaţie de transcriere şi înregistrare audio-video, unde, din septembrie 2022, minorii sunt audiaţi fără să aibă contact cu agresorii sau cu avocaţii acestora.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
chiruleonard • 17.01.2024, 09:34
Eforturi importante pentru protejarea victimelor vulnerabile...