Mergi direct la conținut »
Adriana Nedelea LA FIX  Ion Cojocaru, primarul comunei Nucșoara, despre mafia din munți care a distrus cabana Malița: ”Mai mult nu pot să vă spun”. Ce soluție ar fi
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Adriana Nedelea LA FIX Ion Cojocaru, primarul comunei Nucșoara, despre mafia din munți care a distrus cabana Malița: ”Mai mult nu pot să vă spun”. Ce soluție ar fi

Adriana Nedelea LA FIX Ion Cojocaru, primarul comunei Nucșoara, despre mafia din munți care a distrus cabana Malița: ”Mai mult nu pot să vă spun”. Ce soluție ar fi

Cabana Malița, din Munții Făgărăș, a devenit o ruină, după ce și-a schimbat în timp mai mulți proprietari și a dispărut în cele din urmă din evidențele publice. Ion Cojocaru, primarul comunei Nucșoara, a fost primul proprietar privat al cabanei și a declarat la Adriana Nedelea LA FIX că situația acesteia îl ”afectează emoțional”, iar despre mafia din munți care a distrus-o nu poate să spună ”mai multe”. O soluție ar fi, însă, iar cei de la Asociația ”Om pe Munte” ne-au explicat care.

De Cristian Anton,

”Subiectul cabanei Malița mă afectează emoțional. A fost transferată de la o firmă la alta până i s-a pierdut urma”, a spus primarul din Nucșoara.

În prezent, cabana construită în anii 1970 și folosită până în 1989 pentru depozitarea îngrășămintelor chimice care erau utilizate pe pajiștile montane, nu mai e a nimănui.

”Este pe terenul cuiva și nu o deține nimeni”, a declarat Cojocaru, potivit căruia singura soluție ar fi ca proprietara terenului, Simona Păun, domiciliată în SUA, fie să reabiliteze cabana, fie să o vândă.

Primarul din Nucșoara a părut în mod evident timorat de subiectul ”mafiei din munți”, care a preluat abuziv cabana de la el și a pierdut-o apoi în acte.

”Presa știe ceva, mai mult nu pot să vă spun. Sunt lucruri dureroase”, a declarat Ion Cojocaru.

Asociația ”Om pe Munte”: ”O cabană nu produce profit, dar ar fi un exercițiu extraordinar de imagine pentru România”

O soluție pentru salvarea cabanei Malița ar fi preluarea ei de către Asociația ”Om pe Munte”, specializată în reabilitarea adăposturilor montane și reintroducerea lor în circuitul turistic.

Un stomatolog pasionat de medicina de urgenţă îi ia apărarea lui Raed Arafat. “Sunt alţi şefi mai mici care trebuie să răspundă”
Recomandări

Un stomatolog pasionat de medicina de urgenţă îi ia apărarea lui Raed Arafat. “Sunt alţi şefi mai mici care trebuie să răspundă”

”Din păcate, cabana Malița nu e singura aflată în această situație, iar de multe ori rețeta pare aceeași, felul în care au ajuns aceste cabane montane. Ne luptăm de cinci ani pentru refacerea cabanelor, ne-am izbit mereu de proprietari deziteresați sau chiar necunoscuți”, a declarat Cosntantin Țăposu, de al Asociația ”Om pe Munte”.

”O cabană nu aduce profit, dar ar fi un exercițiu extraordinar de imagine pentru România și munții noștri”, a spus Țeposu.

Acesta a dat mai multe exemple ale cabanelor celebre și dispărute între timp din circuit. Cabana Babele din Bucegi, cabanele Miorița, Vârfu cu Dor, Leaota, Urlea- toate au ajuns într-un fel sau altul ruine.

”Este trist că ne luptăm cu morile de vânt. Statul nu a avut nicodată interes pentru adăposturile montane. După 1989 a început dezastrul, pentru că ocanabă nu produce profit”, a mai spus Țăposu.

Caz șocant la Spitalul Pașcani: o femeie a fost internată pentru o durere la un picior, dar a fost externată inertă, cu răni deschise, și a murit după două săptămâni!
Recomandări

Caz șocant la Spitalul Pașcani: o femeie a fost internată pentru o durere la un picior, dar a fost externată inertă, cu răni deschise, și a murit după două săptămâni!

Degradarea cabanei Malița s-a accentuat în ultimii 20 de ani, după ce a fost transferată din patrimoniul de stat și preluată de firme private.

Cabana Malița, amplasată la 1.800 de metri în Curmătura Malița, s-a transformat în adăpost pentru cei care urcă pe munte să culeagă fructe de pădure.

Potrivit postărilor făcute de turiști pe internet, ciobanii din zonă mai spun că, în fiecare an, aici își fac tabăra chiar și un grup de măicuțe, care vin tot la cules de fructe de pădure.

Ele igienizează locul în cele două săptămâni cât stau acolo. De asemenea, cabana Malița a devenit refugiu pentru pasionații de mountain bike.

Close
Închide
  Close